Do školy dieťa nesmie ani s obyčajnou nádchou, rodičom to môže poriadne skomplikovať život

Gabriela Bachárová, 22. septembra 2020 o 04:55

Má vaše dieťa obyčajnú nádchu, ale inak sa cíti zdravé? Do školy by nemalo ísť ani tak.

S nádchou do školy nie.

Foto: Shutterstock.com

„Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy,“ varuje napríklad základná škola v Starej Turej.

A zároveň radí, ako ďalej postupovať: „Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe dieťaťa do školy sa dieťa preukáže vyhlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom.“ Rovnako postupujú aj ostatné základné a stredné školy. Prísne bezpečnostné opatrenia platí platia samozrejme aj pre školské kluby.

„Úplne rozumiem, že v súčasnej ťažkej situácii sú prísne opatrenia v poriadku a aj ja ich podporujem. Na druhej strane mi to môže skomplikovať život. Ak dcérky dostanú bežnú jesennú nádchu, ale okrem nej už nebudú mať žiadne iné príznaky a budú sa cítiť dobre, musia podľa našej školy jednoducho zostať doma do úplného vyliečenia,“ hovorí Michaela zo západného Slovenska a ako dodáva: „Poctivo plním všetky hygienické opatrenia, nosím rúško aj tam, kde to to netreba. Len chcem ukázať, že vedľajším efektom všetkých potrebných opatrení môže byť aj sťažená situácia pre rodičov.“

„Ak deti dostanú nádchu, budem s nimi musieť zostať doma, pretože samé v byte ešte byť nemôžu. Nádchu majú v jesennom a zimnom období pomerne často. Už teraz sa obávam, čo nás čaká a ako to bude vnímať môj zamestnávateľ, keď nebudem často chodiť do práce,“ má starosti mamička. Obavy rodičov sa dajú pochopiť, na druhej strane je však skutočnosťou, že hoci nádcha nie je typickým príznakom koronavírusu u dospelých, v prípade detí je to trochu inak. U nich to môže byť jeden zo symptómov, niekedy aj jediným.

Choré dieťa škola odhalí

Ak by sa rodič napriek nariadeniam rozhodol poslať dieťa s nádchou do školy, možno mu to prejde, ale vsádzať na to sa skôr neoplatí, na školách platia pomerne prísne opatrenia.

Ak má dieťa príznaky respiračného ochorenia, škola ho nemusí ráno vpustiť do školy, prípadne ho môže počas vyučovania izolovať v zvláštnej miestnosti a rodičia si musia preň hneď prísť. Návšteva lekára pritom nie je vždy nutná. Dieťa môže ísť hoci aj hneď na ďalší deň do školy, ak príznaky pominú a bude sa cítiť dobre.

V súčasnosti dieťa môže zostať doma bez návštevy lekára naviac päť dní (víkendy sa do toho nezapočítavajú). Ak žiak chýba viac ako päť dní, musí už v škole predložiť potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast.

Opatrenia na školách
V súčasnosti musia žiaci druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl nosiť v triedach rúška, na prvom stupni sa to len odporúča. Všetci sú povinní mať ochranu úst a nosa nasadenú v spoločných priestoroch školy. Ráno prebieha filter, ktorého cieľom je odhaliť choré deti a poslať ich okamžite domov. Do konca septembra sa nesmú používať telocvične. Čo najviac hodín, nielen telocviku, by školy mali podľa možností odučiť vonku. Deti si tiež musia v škole dezinfikovať pravidelne ruky.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarCellesti 22. septembra 2020 o 22:45

    Zachovávajme si zdravý rozum. Nádcha nie je korona, to tu potom môžeme všetko zavrieť, lebo nádchu má v zime asi každé dieťa. A zavrieť všetko nemôžeme, život musí ísť ďalej. Nepripusťme si, aby sme sa kvôli korone bláznili - takéto konanie musíme odmietať. Zdravý rozum ľudia!
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >