Ako ich odlíšiť? Chrípka má rýchly začiatok, nástup COVID-19 je pozvoľnejší

Gabriela Bachárová, 21. septembra 2020 o 05:05

Nie, naozaj to nie je chrípka. Nielen preto, že koronavírus je oveľa smrteľnejší a rýchlejšie sa šíri. Odlíšiť ich od seba ale môže byť pomerne komplikované.

Zvýšená teplota či horúčka sú príznakom chrípky i COVID-19.

Foto: Shutterstock.com

„Základným rozdielom medzi vírusom SARS-CoV-2 a vírusom chrípky je sezónny výskyt, predpoklad, že vírus SARS-CoV-2 zmizne s oteplením, sa nepotvrdil. Druhý rozdiel je v inkubačnej dobe, ktorá je pri chrípke kratšia (asi jeden až štyri dni), pri COVID-19 sa pohybuje od dvoch do 14 dní. Viaceré analýzy naznačili, že priemerná inkubačná doba je asi päť dní. To znamená, že vírus SARS-CoV-2 sa môže šíriť rýchlejšie, pretože nakazený pacient je infekčný, aj keď ešte nemá príznaky ochorenia," hovorí praktický lekár pre dospelých Kristián Bucsay z Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Hoci sa oba vírusy od seba odlišujú, ich prejavy môžu byť veľmi podobné. Jednoznačné odlíšenie chrípky a COVID-19 je možné len pomocou priameho potvrdenia vírusu SARS-CoV-2 v nosohltane takzvanou PCR metódou, ktorá odhalí prítomnosť DNA vírusu v organizme nakazeného. Predsa len však isté rozdiely sú, predovšetkým v rýchlosti, s akou sa choroba objaví.

„Príznaky chrípky majú väčšinou náhly nástup, prakticky z plného zdravia, s prítomnou horúčkou až do 40 stupňov Celzia, bolesťami svalov, kĺbov a výraznou malátnosťou. Postupne sa pridružuje suchý a dráždivý kašeľ, ktorý má tendenciu sa v priebehu ochorenia meniť na produktívny. Po ústupe príznakov môže byť prítomná výrazná slabosť a únava pretrvávajúca až 14 dní," popisuje praktický lekár.

U koronavírusu je to inak, nástup choroby môže byť pozvoľnejší, nakazeného napríklad len bolí viac dní hlava, cíti sa unavený, kašeľ či horúčka sa môžu pridružiť až neskôr. „Príznaky ochorenia COVID-19 sú širšieho spektra: môžu sa u jedinca prejavovať asymptomaticky (bez príznakov ochorenia), s miernymi prejavmi, ale aj závažným priebehom až s multiorgánovým zlyhávaním, ktorý môže končiť úmrtím pacienta," uvádza lekár.

Najčastejší je mierny priebeh, dominujú príznaky ako nechutenstvo, únava, horúčka, bolesť hlavy, svalov, škrabanie v hrdle, suchý a dráždivý kašeľ, u časti pacientov je prítomná aj hnačka. V prípade postihnutia dolných dýchacích ciest sa objavuje dýchavica a bolesť na hrudi. Častokrát je jediným príznakom ochorenia COVID-19 strata čuchu a chuti. „COVID-19 sa v súčasnosti považuje za multisystémové ochorenie, pretože boli pozorované neurologické, cievne, hematologické, kožné a iné komplikácie," vraví odborník.

Nádcha u dospelých nie, všímajte si priebeh choroby

Nádcha u dospelých sa ako príznak neudáva. Aj niektorí slovenskí pediatri však hovoria, že u detí je výskyt nádchy pri koronavíruse bežný. Pre COVID-19 je pomerne typické, že príznaky sa v čase striedavo zhoršujú a zlepšujú. Jeden deň je vám veľmi zle, druhý deň si oddýchnete, že ste zdravý, aby sa vzápätí prejavy choroby ešte zhoršili. U chrípky je to inak, príznaky poľavia až po niekoľkých dňoch, čo sa chorý cíti veľmi zle.

Chrípka sa väčšinou objavuje až koncom roka, hoci to nie je stopercentné pravidlo, môže sa aj skôr. V súčasnosti však o jej výskyte ešte zdravotnícke autority nehovoria. Ak sa u vás teda objavia príznaky respiračného ochorenia, s najväčšou pravdepodobnosťou to chrípka nebude, ale pôjde o inú respiračnú infekciu, koronavírus nevynímajúc.

Najvhodnejším odlíšením nákaz je testovanie na SARS-CoV-2 a zaočkovanosť proti chrípke. Ak sa objavia príznaky u pacienta očkovaného proti chrípke, je veľká pravdepodobnosť, že ide o COVID-19.

Obom nákazám sa dá predchádzať rovnakým spôsobom - hygienou rúk, odstupom od chorého, účinným zakrývaním si dýchacích ciest a pravidelným vetraním priestorov.

Vírus SARS-CoV-2 a chrípkový vírus spadajú pod RNA-vírusy, avšak odlišujú sa spôsobom vniknutia do buniek. Vírus SARS-CoV-2 bol prvýkrát identifikovaný koncom roka 2019, v poradí ako siedmy koronavírus, ktorý infikuje človeka a vyvoláva ochorenie COVID-19. Oba vírusy spôsobujú prevažne respiračné ochorenie, prenášajú sa kontaktom s nakazeným, kvapôčkami a aerosólom vznikajúcim pri rozprávaní, kašľaní a kýchaní.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >