Dnešní hrdinovia mladých: Ján Kuciak, rodičia a záchranári

SITA, 2. októbra 2019 o 04:10

Ján Kuciak, rodičia či záchranári sú pre dnešnú mládež najväčšími vzormi. Vyplýva to zo zistení projektu Hrdinovia medzi nami, ktorý stredoškolákom i verejnosti priniesol filmy a diskusie na pálčivé spoločenské témy

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili pre jeho investigatívnu prácu.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Cieľom projektu bolo cez príbehy obyčajných ľudí, ktorí bojujú proti neduhom spoločnosti, inšpirovať k aktívnemu občianstvu a záujmu o veci verejné. Ako agentúru SITA informovali organizátori Character – FDA a Dokument na kolesách, v 20 slovenských mestách pripravili 50 podujatí, na ktorých sa zúčastnilo vyše 1 500 divákov.

Hovorilo sa o korupcii v školstve, zdravotníctve či lesnom hospodárstve, rezonovala aj téma odlivu mozgov. Zamerali sa tiež na spoločné hľadanie definície hrdinu a jeho vlastností.

Pre študentov je hrdina niekto, kto sa vie obetovať pre iných na úkor svojho pohodlia. Je statočný, odvážny, nesebecký, nezištný, alebo je to človek, ktorý spraví to, čoho sa ostatní boja.

Takisto za hrdinu považujú toho, kto pre ostatných robí viac ako pre seba, kto vystupuje z komfortnej zóny a bojuje za zmenu. Najčastejšími príkladmi hrdinov boli rodičia, súrodenci, záchranári, policajti, hasiči, lekári. Z osobností pápež František, Martin Luther King, Nelson Mandela, Jan Palach, Matka Tereza či národní dejatelia ako Milan Rastislav Štefánik a Ľudovít Štúr. Študenti tiež opakovane uvádzali ako hrdinu Jána Kuciaka.

Premietané filmy hovorili o ľuďoch, ktorí sa rozhodli v nepriaznivých okolnostiach zaujať zásadný postoj. „Stali sa inšpiráciou pre nás, a tak sme zákonite zvedaví, či je prostredníctvom takejto nákazlivosti možná postupná zmena v spoločnosti. V diskusiách so študentmi aj s verejnosťou sa ukazuje, že ľudia si uvedomujú, že na konkrétnych individuálnych postojoch záleží,” podotkla producentka dokumentárneho cyklu Barbara Janišová Feglová, ktorá iniciovala projekt.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >