Detských kriminálnikov pribúda, včera lúpil 12-ročný chlapec

pt, SITA, 23. januára 2019 o 12:25

Dieťa prichytené pri protiprávnom konaní prestáva byť raritou, konštatuje polícia v súvislosti s kriminalitou, ktorú páchajú mladiství. Trestná činnosť detí je v posledných rokoch na vzostupe, naposledy včera sa pokúšal o lúpež len 12-ročný chlapec.

Ak chýba rodinné zázemie, ku kriminalite je len krôčik.

Foto: shutterstock.com

V Nových Zámkoch sa pokúšal ukradnúť žene z auta kabelku. Na aute na Pribinovej ulici, v ktorom sedela 50-ročná vodička, otvoril dvere spolujazdca, chcel vziať kabelku a ujsť. Ako však utekal, chytila ho mestská polícia.

Hovorkyňa Krajského policajného riaditeľstva v Nitre Renáta Čuháková konštatovala, že nejde o prvý ani ojedilený prípad, kedy je páchateľom trestného činu dieťa.

Potvrdzujú to aj údaje generálnej prokuratúry, ktorá za uplynulý rok eviduje 1 989 stíhaných mladistvých, čo je o takmer 500 viac ako v roku 2017. Nárast je enormný, za posledné dva roky o viac než 50 percent.

Príčinu vidia policajti aj prokuratúra jednoznačne v rodinnom prostredí. Ako uviedla aj Renáta Čuháková, aj v poslednom prípade chlapca z Nových Zámkov sa ukázalo, že „jeho výchova v rodine má zrejmé trhliny“.

Dieťa po vypočutí za prítomnosti sociálnej kurátorky a zákonného zástupcu prepustili. V prípade však prebieha ďalšie vyšetrovanie a chlapec bude pod drobnohľadom sociálnej kurately a jeho školy.

„Príčiny páchania trestnej činnosti mladistvými osobami možno vidieť v negatívnom správaní sa rodín, ktoré sú motivované túžbou po konzumnom spôsobe života. Ďalšou príčinou sú narušené vzťahy medzi rodičmi a deťmi, ktoré vyplývajú najmä z nezáujmu rodičov o zodpovednú a sústavnú výchovu detí,“ priblížila situáciu hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Najviac trestných činov, ktoré páchajú deti a mladiství, sú krádeže či porušovanie domovej slobody, potom nasleduje výtržníctvo, sexuálne zneužívanie a poškodzovanie cudzej veci. Najvyššia kriminalita je v oboch krajoch na východe Slovenska.

Rodinné prostredie zohráva podľa generálnej prokuratúry dôležitú úlohu. Ak deti nemajú zázemie, opakujú často nesprávne príklady rovesníkov a túžia po ľahkom získaní materiálnych vecí či peňazí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >