Bez rodičov vyrastá u nás 15-tisíc detí, osamelosť si zväčša prenesú aj do dospelosti

SITA, pt, 26. decembra 2018 o 08:01

Asi 15-tisíc detí na Slovensku žije bez svojej rodiny. Z toho takmer tretina je umiestnená v detských domovoch.

Mimo rodiny žije na Slovensku 15-tisíc detí, osamelosť z detstva im zväčša spôsobí problémy aj v dospelosti.

Foto: shutterstock.com

Najčastejším dôvodom, prečo deti končia v detských domovoch je to, že sa rodičia o nich nevedia, postarať. Potom je tu skupina takých, ktorí sa starať nechcú alebo nemôžu.

Ako uviedol predseda mimovládnej organizácie Úsmev ako dar Jozef Mikloško, ktorá sa už desaťročia venuje práve pomoci deťom z detských domovov, v detských domovoch žije v súčasnosti asi 4 500 detí.

Pobyt v domovoch, nech sa personál snaží najlepšie ako vie, je pre deti psychicky náročný a v dospelosti potom sami v úlohe rodičov zlyhávajú. „Deti z detských domov, ktoré sa hnevajú na svojich rodičov, opakujú ich chyby,“ skonštatoval Jozef Mikloško.

Opakované vedecké výskumy dokázali, že ak človek v detstve nepociťuje dostatok lásky od blízkej osoby, má to vplyv na jeho problémy v dospelosti. Môže mať problémy nadviazať harmonický vzťah, trpieť depresiami, stavmi úzkosti, prípadne nedokáže sám preukázať lásku ostatným.

Rodine podľa Jozefa Mikloška treba pomôcť ešte skôr, než sa rozpadne. Ak svoju úlohu v starostlivosti nepreberú rodičia, je pre deti najlepšie, ak ich dokážu nahradiť starí rodičia. „Seniori sú najväčšou a najvzácnejšou skupinou náhradných rodičov. Sú veľkou oporou pre svoje vnúčatá, keď zlyhali rodičia,“ súhlasí aj Jozef Mikloško.

Pomocou pre deti sú potom náhradní rodičia, a to buď adoptívni alebo v profesionálnej rodine. Vzhľadom na traumu, ktoré deti vyrastajúce bez svojich rodičov zažívali, je pre náhradných rodičov starostlivosť o nich náročná. Musia byť trpezlivejší znášať ich stresové reakcie. Ako však pripomínajú odborníci, každá podpora, ktorá sa dieťaťu dostane, hoci i v neskoršom veku, môže prispieť k ich zdravému vývoju a napraviť traumy z detstva bez rodiny.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >