Detí s psychickými poruchami pribúda, k rozvoju ADHD prispieva aj pozeranie tabletu pri jedle

TASR, pt, 8. októbra 2019 o 05:14

Kedy ide o obyčajné detské vystrájanie a kedy už o psychickú poruchu? Hranica je veľmi tenká a rodičia to neraz nevedia správne rozlíšiť. Niekedy dokonca sami prispievajú k tomu, že sa u ich dieťaťa rozvinie porucha pozornosti s hyperaktivitou, známa ako ADHD.

Vyrušuje ostatné deti, štuchá do nich, správanie nevie ovládať vôľou. Podľa odhadov je v každej triede aspoň jeden žiak s prejavmi ADHD.

Foto: shutterstock.com

Detí s psychickými poruchami pribúda. Za posledných desať rokov Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje nárast počtu detí do 14 rokov liečených v psychiatrických ambulanciách o takmer 20 percent. Pri mladistvých od 15 do 19 rokov je to nárast až o 56,8 percenta.

Jednou z najčastejších diagnóz je ADHD, teda porucha pozornosti s hyperaktivitou. Tá nemusí mať jeden jasný spúšťač. Vplyv môžu mať komplikácie pri pôrode, no často sa stáva, že k prejavom ADHD u detí prispievajú aj samotní rodičia už od útleho detstva. „Dieťaťu pri jedle dávajú tablet alebo smartfón a ono si zvykne na to, že robí dve veci naraz a ani na jednu sa nedokáže poriadne sústrediť, uviedla psychoterapeutka a odborná garantka projektov Detského fondu SR Nadežda Feketeová.

Dynamicky sa vyvíjajúce prostredie podľa nej núti deti mať množstvo aktivít, takmer nepoznajú tmu a ticho, preto si mozog nedokáže odpočinúť. Pre deti s ADHD je charakteristické, že sú impulzívne, nepozorné, nedokážu sa sústrediť, odbiehajú od činností a robia aj tri veci naraz.

Dôležité je skoré podchytenie poruchy. Mnoho detí je aktívnych a ešte nemajú rozvinutú pozornosť, avšak deti s ADHD vôbec nemajú pod kontrolou pohyb rúk, nôh, celého tela či grimasy. „Svoju hyperaktivitu nedokážu kontrolovať vôľou,“ priblížila Nadežda Feketeová.

Impulzívnosť týchto detí sa podľa nej môže prejaviť tým, že náhle do niekoho štuchnú, niečo vykríknu a podobne. Preto sú deti s ADHD v kolektívoch často vyčleňované a odmietané.

Nevyhnutnosťou je podľa nej podpora špeciálneho školstva a rozvíjanie zručností učiteľov, ako s takýmito deťmi pracovať a ako zvládať náročné situácie.

V najbližších dňoch dostanú škôlky, základné, stredné aj špeciálne školy dotazník, ktorý by mohol objasniť, aké percento detí s ADHD sa na Slovensku naozaj vyskytuje. Podľa odhadov odborníkov pripadá na jednu triedu aspoň jeden žiak s diagnózou či prejavmi ADHD. „Vyrušuje aj ostatné deti a často dochádza ku konfliktom nielen počas vyučovania, ale aj cez prestávky. Môže tiež dochádzať k šikane, až s ublížením na zdraví,“ upozorňuje sociálna pracovníčka Detského fondu Denisa Lamačková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >