Čudné posudzovanie nahoty na webe: Pri dojčení prekáža, pri odsávaní mlieka ani erotickej šou nie?

Patricia Poprocká, 11. mája 2020 o 05:10

Vnímať dojčenie ako normálnu starostlivosť o dieťa majú problém nielen niektorí ľudia, ale aj najnavštevovanejšie internetové kanály. Laktačné poradkyne opakovane zaznamenávajú prípady, keď im YouTube či Facebook ich inštruktážne videá jednoducho zablokujú a neuspejú ani s odvolaním. Dôvod: nahota, nevhodný obsah.

So zablokovaním inštruktážnych videí na najnavštevovanejších webových kanáloch sa stretli mnohé laktačné poradkyne.

Foto: shutterstock.com

Pohľad na odhalené ženské prsia však už napríklad na YouTube nie je nevhodný pri návodoch na odsávanie mlieka, vysvetľovaní plastických operácií či dokonca pri šou s erotickým podtónom, kde majú ženy na sebe len nohavičky a cez bradavky nálepky, alebo kde chlap niečo pije spomedzi pŕs inému chlapovi, ktorý imituje ženské prsia.

Čudný meter, zmeniť ho či sa domôcť nápravy je však, zdá sa, nemožné. Princípy, na akých YouTube funguje, nie sú totiž bežným užívateľom celkom jasné a sú odkázaní viac-menej na svojvôľu systému. „Je to zisková firma ako každá iná, nie Červený kríž. Ide im o to, aby zarábali. Nezáleží im na kvalite videí, tá je na poslednom mieste,“ približuje IT expert Ondrej Macko, šéfredaktor magazínu a portálu Touchit.

„Naposledy mi zablokovali video dojčenia v polohe pololežmo. Malo 1,7 milóna zhliadnutí, jedno z najsledovanejších,“ približuje posledný prípad spred niekoľkých dní laktačná poradkyňa Jana Michálková, ktorá má na kanále 38-tisíc odberateľov. Na videu má žena rozpnutú košeľu, ktorá zakrýva jeden prsník, na druhom sa dojčí dieťa len v plienke. Vidieť jej aj kúsok obnaženého brucha.

Fotografia z predmetného videa, ktoré YouTube odstránil.

Foto: Jana Michálková

Takáto šou s vláčikom medzi nohami je ok.

Foto: z youtube.com
Jana Michálková pripúšťa, že sa nedá vyhnúť ani návštevníkom, ktorí si videá dojčenia pozerajú kvôli žene nie dojčeniu, ale to nikde. „Toto moje video však videlo však množstvo mamičiek, ktorým verím, že pomohlo. Nemám na tom žiadnu reklamu, nič, ide mi len o pomoc matkám,“ vysvetľuje.

YouTube má svoj pohľad: „Ako možno viete, naše pokyny pre komunitu opisujú, ktorý obsah na YouTube povoľujeme, a ktorý nie. Po kontrole sme dospeli k názoru, že vaše video porušuje naše pokyny a odstránili sme ho zo služby YouTube. Chápeme vaše sklamanie, no pre nás je mimoriadne dôležité, aby bola služba YouTube bezpečným miestom pre všetkých. Ak obsah poruší naše pravidlá, odstránime ho.“

Kanál ešte poskytol možnosť na odvolanie, odpoveď však bola tiež zamietavá. Nie je to ojedinelý prípad, podobné skúsenosti má aj najväčšie združenie laktačných poradkýň Mamila. A to ako z YouTube, tak z Facebooku.

„YouTube napríklad zablokoval úplne nevinné video malého dievčatka, ktoré sa hralo podobne ako mnohé dojčené deti: s bábikou, ktorú akože dojčilo. Bolo to jednoduché milé video, ktoré malo ukázať, že sa deti učia napodobňovaním a tým, že dojčenie už od malička pozorujú, získavajú vizuálny obraz toho, ako vyzerá,“ vysvetľuje predsedníčka Mamily MUDr. Lucia Kantorová.

Mamila napriek tomu využíva YouTube na zverejňovanie svojich videí, no ako ktoré dopadne, nevie. „Paradoxne napríklad YouTube nezablokoval naše edukačné video, ktoré je inštruktážou na odstriekavanie materského mlieka ručne. To je zručnosť, ktorú drvivá väčšina žien pri dojčení nepotrebuje, ale niekedy môže byť užitočná a nevyžaduje si použitie odsávačky či iných pomôcok. Toto video ukazuje prsník, z ktorého žena odstriekava materské mlieko, a zatiaľ prekvapivo na YouTube stále je a má viac ako 150-tisíc videní,“ vraví Lucia Kantorová.

Niekedy býva odvolanie úspešné, za cenu kompromisu. „Pred asi dvoma mesiacmi mi YouTube tiež chcel zmazať jedno video, odvolanie uznali, ale s tým, že mi nastavili odstránenie detského diváka. Pritom vidieť dojčenie by malo byť pre dieťa prirodzené ako niečo, čo si môže a má odniesť do dospelosti. Okrem toho, mnohé matky sú aj mladšie než 18 rokov a podľa štúdií majú práve mladistvé matky s dojčením problém,“ opisuje Jana Michálková svoj ďalší prípad.

Radšej vlastný kanál

Združenie Mamila pre nejednoznačný postoj kanálu svoje inštruktážne videá zdarma poskytuje aj na vlastnej webovej stránke. „Na našom webe máme vďaka tomuto postupu naše videá stabilne, bez hrozby zablokovania a majú aj 100-násobne vyššiu sledovanosť, rádovo v desaťtisícoch až stotisícoch videní za mesiac,“ spresnila.

Skúšajú to aj ďalšie poradkyne, nie je to však jednoduché. „Mala som videá na svojom webe, ale bol problém s ich pozeraním z niektorých zariadení. YouTube je dobrý v tom, že funguje na všetkom,“ vraví Jana Michálková.

Fotografia Adriany Kráľovej, podľa kritérií správcov nevhodná.

Foto: archív Adriany Kráľovej

Zablokovanie stránky spôsobilo krušné chvíle aj Adriane Kráľovej, šéfky projektu Materský raj. „Zrušili mi centrálnu fotografiu, na ktorej dojčím svoje dve deti, a asi som sa tým nejako dostala do ich pozornosti. Neskôr mi už zablokovali stránku na tri dni kvôli fotografii rodiny z lesa. Keďže fungujem v online priestore – poradenstvo aj e-shop, nebolo mi veru všetko jedno. Odvtedy si dávam obrovský pozor na všetko, čo tam píšem a aj som tam obmedzila aktivitu. No zistila som, že ak tam dám nejaký produkt z môjho obchodu, nechajú ho tam, biznis je akoby v poriadku. Vnímam to celé ako obrovskú formu cenzúry, proti ktorej je obyčajný človek bezmocný.“

IT expert Ondrej Macko viac-menej súhlasí. Ako vysvetľuje, všetko vyplýva z toho, že kanálu YouTube ide predovšetkým o zisk. „Zmierlivejší postoj má k zákazníkom, ktorí kanálu v minulosti niečo zaplatili. Napríklad ak si dá niekto promovať video, tak ho zrejme nezablokujú,“ vraví. Ak sa však správca rozhodne video zablokovať, nikto s tým nič nezmôže. Centrála YouTube je v USA.

Zablokované video Dojčenie v polohe pololežmo:








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >