Dvojaký meter na ženské telo. Dojčenie poburuje, pózovanie pred kamerou už nie

Patricia Poprocká, 7. novembra 2019 o 05:52

Waaau, prekrásna! Nádherná! To je telo, kočka! Smajlíky, pusinky, emotikony od výmyslu sveta. Takto ľudia na sociálnych sieťach reagujú na fotografie, kde celebrity predvádzajú svoje najnovšie šaty, make up, vyšportovanú postavu, sexi pózu, alebo všetko naraz. Pri fotografiách, kde ženy dojčia svoje deti, to už ale také jednoznačné nie je. Prečo dvojaký meter?

Kde toho vidno viac? A záleží vôbec na tom?

Foto: Za dojčenie, SITA/AP, koláž PRAVDA, Juraj Stoklas

Isteže, aj pri fotografiách známych matiek ako dojčia, sa nájdu povzbudzujúce a láskyplné odkazy, oveľa častejšie tam však možno nájsť aj výčitky, či to je naozaj to, o čo sa ženy potrebujú deliť, a že určité veci by mali zostať v súkromí.

Naša spoločnosť, zameraná na konzum, má na odhaľovanie ženského tela dlhodobo nerovnaký meter. Nahota ani vyzývavosť nikomu neprekáža pri reklame (napríklad na pleťovú masku, koncert, šaty, nové cédečko), ale pri dojčiacich ženách, ktoré poodhalia prsník a plnia prirodzenú potrebu svojho dieťaťa, už áno.

A to dokonca aj v prípadoch, ak ide o jednu a tú istú celebritu. Napríklad Jasmine Alagič Vrbovskej sa za túto fotografiu na Instagrame dostalo množstvo obdivných komentárov: „Prekrásna!“ „Dokonalé!“.

Pri tejto fotografii, kde zverejnila, ako na rodinnom posedení dojčí maličkého synčeka už však k súhlasným stanoviskám pribudli aj výčitky. „Vážne nič v zlom, ale musíte sa fotiť aj pri dojčení? Je to čudné.“ „Už to preháňaš, pre veľa ľudí je nechutné, ako zdieľaš intímnosti.“

Dojčenie vyvoláva nevôľu, pózovanie pred kamerou už nie.

Zlepšiť vnímanie dojčenia v spoločnosti chce aktuálna kampaň Za dojčenie, ktorá chce podporiť ženy, aby mohli svoje deti slobodne dojčiť aj na verejnosti bez toho, aby sa dostávali do nepríjemných situácií.

Ako vysvetlila jedna z hlavných iniciátoriek kampane, materská poradkyňa Adriana Kráľová, ide tu predovšetkým o rešpekt. „Nič nevnucujeme, jednoducho nechávame aj dojčiacim ženám možnosť voľby: Tvoje dieťa. Tvoja cesta. To znamená filozofiu v zmysle ži a nechaj žiť,“ vysvetlila.

Rovnako, ako sa verejnosť zhovievavo stavia voči odhaľovaniu tiel na komerčné účely, mala by akceptovať aj dojčenie.

„Vynára sa mi množstvo nádherných obrazov dojčiacej Panny Márie, ktoré sú doslova božsky prirodzené. A na druhej strane vidím sexistické výjavy známych žien, niekedy dokonca s odhalenými bradavkami, ktoré sú vnímané bez pobúrenia. Dnes mám pocit, že mnohé, čo bolo stáročia prirodzené a normálne sa stáva nenormálnym a neprirodzené normalizujeme. Kam kráča hodnotovo naša spoločnosť?,“ zhodnotila aktuálny postoj verejnosti Adriana Kráľová.

Ako sa vraví, raz vidieť je lepšie než stokrát počuť. Aj v tomto prípade najlepšie vypovedajú nasledujúce fotografie. Nekritizujeme jedny ani druhé, naopak. Nedá sa však neopýtať, prečo tie druhé vyvolávajú toľko pohoršenia?







Kanaďanka Marianne Drouin zažila pre toto dojčenie v Chráme Sv. Víta nepríjemný incident s ochrankárom.

Foto: Marianne Drouin pre Blesk



Dojčiť sa dá aj takto diskrétne, ako napríklad na snímke Lívia, ktorej vyčítali dojčenie v bratislavskej reštaurácii.

Foto: archív






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >