Covid dráma v košickej pôrodnici: Kde zostala ľudskosť?

Patricia Poprocká, 27. októbra 2020 o 04:37

Víkendový prípad z košickej pôrodnice ukázal, do akých krajností až môžu zájsť vybičované vášne, ktoré lomcujú našou spoločnosťou dlhé týždne. Rodiaca mamička, ktorá odmietla testovanie na koronavírus a štátne inštitúcie, ktoré sa jej snažili silou-mocou nanútiť dodržiavanie pravidiel ešte viac rozdelili ľudí. Tí, ktorí sa nechcú podrobiť nariadeniam proti tým, ktorí ich za to nenávidia. Komu to prospieva?

Bábätko pri matke by mala byť samozrejmosť, žiaľ, nie je.

Foto: shutterstock.com

Nič nie je čierno-biele. Áno, odmietnuť testovanie v dnešnej situácii je krajne nezodpovedné a sebecké. Právo na osobnú slobodu a rôzne kľučky v paragrafoch, ktoré ho majú dokázať, môžu riešiť právnici donekonečna, druhá, oveľa dôležitejšia vec, je obyčajná ľudská ohľaduplnosť. Stačí sa vžiť do kože zdravotníkov, ktorí denne prichádzajú do kontaktu s množstvom ľudí, o ktorých nik, ani oni sami, nevie, či sú alebo nie sú infikovaní koronavírusom. Keby každý z pacientov odmietal test, oháňajúc sa osobnou slobodou, kam by sme došli?!

Zvlášť v situácii, keď s počtom nakazených ľudí pribúdajú aj počty nakazených zdravotníkov, ktorých nik nenahradí po kratšom zaškolení ako napríklad (pri všetkej úcte k ich práci) dokladačov tovarov v potravinách.

Zdravotníci liečia, sú v úzkom kontakte s ľuďmi s inými ochoreniami, pre ktorých môže byť nákaza koronavírusom osudná. Zdravotníci majú tiež svoje rodiny, svojich blízkych, ku ktorým sa potrebujú vrátiť, prípadne sa o nich starať.

Situácia je vážna, potrebujeme sa navzájom rešpektovať a pomáhať si. Oháňať sa v tomto prípade nejakým svojím právom nenasadiť si rúško a odmietnuť test je bezohľadné. Nemôžeme sa správať bezohľadne.

Keď sa však zamyslíme, kde je pôvod takéhoto postoja, nebude to zrejme vo vrodenej sebeckosti mamičky či jej právničky. Ich postoj je tiež prejavom zúfalstva, nespokojnosti s tým, ako sa štát a jeho vrcholní predstavitelia k ľuďom správajú, ako s nimi komunikujú. Raz im hrozia, raz prikazujú, raz ich označujú za vinníkov, nepriateľov, či priam hlupákov... Nejednajú s nimi dôstojne ako s niekým, koho si vážia, na kom im záleží, čo je veľká chyba.

Každý si potom hľadá svoj prejav nespokojnosti, čo v tomto prípade vyústilo do tohto bezohľadného správania v košickej pôrodnici.

Keď ide o dieťa...

Tento prípad má navyše ešte jeden najcitlivejší rozmer – strach matky, že ju po pôrode odlúčia od dieťaťa. Zarážajúca prax, no v našich pôrodniciach bežná: Matka pozitívne testovaná na kovid, ohrozuje dieťa a nemocnica si napriek odporúčaniam Svetovej zdravotníckej organizácie vyhradzuje právo na ich vzájomnú separáciu. Nehľadiac na škody, ktoré odlúčenosť spôsobuje na psychickom stave matky, bábätka, na neumožnenie vytvorenia väzby, naštarovania dojčenia...

Ako to funguje v praxi, zverejnilo občianske združenie MAMILA na konkrétnom príbehu mamičky, ktorý sme priniesli aj na našom portáli ahojmama.sk. Dieťa si nevidela 12 dní. K tomu sa pridružujú ďalšie nežiaduce praktiky nemocníc, ktoré počas prvej vlny pandémie na jar márne kritizovali ľudskoprávni aktivisti i ombudsmanka Mária Patakyová – zákaz sprievodnej osoby či separácia predčasne narodených bábätiek od matiek. Každý sa bráni ako vie...

Zaťatý postoj mamičky v Košiciach tento víkend mnohých nahneval, tak isto, ako mnohých nahneval postoj nemocnice a polície, ktorá podľa vyjadrenia advokátky prišla za rodičkou až na pôrodnú sálu.

Pretekať sa teraz v odsudzovaní jednej alebo druhej strany nikam nevedie, všetko ešte zhorší. Slová o tom, že potrebujeme upokojiť situáciu a ťahať za jeden povraz, sa tu dnes pomaly stávajú frázami, bez nich sa však nepohneme. Naopak, podobné prípady môžu ešte pribúdať. S ďaleko ostrejším priebehom i koncom.

Vyjdime si v ústrety

Začať treba slušnou komunikáciou, ľudským prístupom, keď sa budeme vzájomne počúvať a snažiť sa vyjsť si v ústrety. Nie preto, že nám to kážu predpisy, ale preto, že sme ľudia. Ja si dám rúško, podstúpim test, vy mi nebudete brať moje dieťa...

Príklad za všetky, česká pôrodnica Apolinář sa prihovára matkám na internete takto:
„Budúce mamičky, neodmietame vás ani s covidom. Nebojte sa, postaráme sa o vás, aj keď zistíte, že ho máte. A vy, ktorí sa vírusu úspešne vyhýbate, nemusíte sa obávať, že prídete do kontaktu s pozitívnym. V oboch prípadoch dostanete stopercentnú starostlivosť. Pre všetkých pacientov registrovaných u nás to funguje takto: Ak sa ocitnete pozitívny, nahlásite nám to dopredu, aby sme s vami rátali a zabezpečili všetko pre vás. Je tu pre vás aj otvorená tehotenská poradňa, len v rôznych časoch. Pôrod sa odohráva v špeciálnej, veľmi útulnej izbe. Po pôrode dostanete izbu so sprchou, WC a hlavne: DIEŤA BUDE S TEBOU. Rovnako ako ostatné mamičky. Bývate spolu s dieťaťom v izbe, sestry vás navštevujú normálne, okrem toho, že nosia ochranný oblek. Komunikovať s nimi môžete kedykoľvek jedným stlačením tlačidla.“

Koľko matiek na Slovensku by si pri takomto prístupe vydýchlo a nepovažovalo by test či rúško za životne dôležitú vec pre zachovanie svojej slobody a dôstojnosti?

Atmosféra strachu a nepriateľstva prináša súboje a nenávisť. A to nechce nikto. Nie sú dve strany sporu, všetci sme v tom rovnako, všetci si želáme to isté. Tak si vyjdime v ústrety navzájom. Ako rovnocenní partneri, nie ako tí, čo prikazujú a tí, čo majú poslúchať.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarTulenik 27. októbra 2020 o 15:18

    Zastávanie sa prepnutých hypermatiek je cesta do pekla.
    To, čo exhibujú, nie je nijaký "strach a bezmocnosť", ale hyperreaktívna predurčenosť, bohorovnosť a vypatlanosť.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 2. novembra 2020 o 00:13

    pekny clanok. Este drobnost. Staci respektovat pravo na informovany suhlas (lebo to je platne pri kazdom odbere) a v pripade neabsolovania testu brat matku ako pozitivnu. Alebo vari pozitivne matky rodit nebudu?

    Zdravotnici ziju s rizikom denne. Nejaky Covid nie je jedinou chorobou, ktora existuje. Povedzme si pravdu, v nemocnici sa nachadzaju omnoho horsie patogeny ako je Covid (a to ho tymto nezlahcujem). Najrizikovejsie miesto pre babatko je mimo matky.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >