Zlé deti neexistujú, všetky sú úžasné stvorenia, ktoré potrebujú rešpekt

Patricia Poprocká, 11. mája 2019 o 05:47

Adriana Kráľová je matkou troch detí a zároveň poradkyňou pri dojčení a nosení. Práve na základe vlastných skúseností z materstva sa rozhodla pomáhať iným. Verí, že veci sa dajú zmeniť a sny splniť, stačí chcieť. „Bež za svojím šťastím a ja budem pri tebe,“ radí svojím deťom.

Žijem svoj sen, vraví Adriana Kráľová.

Foto: archív Adriany Kráľovej

Čo ma naučili moje deti
Je tomu takmer desaťročie, odkedy ma učili cudzie deti. Ako mladá učiteľka som sa snažila byť veľmi láskavá a empatická. Pochopiť, čo bolo treba. Až teraz, keď mám vlastné deti, mám reálny obraz o tom, ako funguje rodina. Kto je dieťa a kto rodič. Teraz ako matka troch detí viem, že deti sú najlepšími učiteľmi života. Len deti nás naučia si uvedomiť, že každé je samostatná osobnosť, na ktorú treba nahliadať vždy iným spôsobom. Zistila som, že neexistuje zlé dieťa. Existujú rôzne individuality. Úžasné stvorenia, ktoré niekedy tápajú v svete dospelých. Potrebujú viac pochopenia, rešpektu a uznania. Ak mám napísať jednou vetou, čo ma naučili moje deti, odpoviem: „Vidieť aj svet iných“.

V čom im chcem ísť vzorom
V tomto mám jasno:
1. Nahliadať kriticky na svet. Neprijímať reprodukované názory. Nepodliehať prvoplánovému mysleniu. Keď kniha povie A, dieťa povie možno B. Pravda je relatívna.
2. Plnenie snov nie je len blúznenie. Choď za svojím cieľom, aj keď tisíckrát spadneš. Sila spočíva v schopnosti postaviť sa. Akokoľvek je zle, postaviť sa. Dookola a dookola sa snažiť a nikdy sa nevzdávať.
3. Šťastie je rodina, láska, spokojný život.
4. Pozitívne myslieť, vytesniť nepotrebné. S iskrou v oku dosiahneme v živote viac, ako si myslíme.
5. Užiť si naplno každý okamih.
6. Kontakt, milé slovo a začínať vždy tým dobrým.
7. Sú to práve oni, ktorí sú pre mňa viac ako čokoľvek iné na svete. Sú mojim obrazom a ja ich obrazom. Vzájomne sa učíme. Zrkadlíme si náš svet. Je toho veľa, čo učím deti. Veľmi ma sledujú.

Čím ma rozosmejú
Spontánnosťou a nepoškvrnenou osobnosťou. Kým dospelí ľudia by mali dávno zábrany, dieťa sa ukáže v plnej kráse. Najviac ma teší, keď vidím neubitú spontánnu vlastnosť. Smejeme sa každý deň, každú voľnú chvíľku - a máme na tieto chvíle špeciálne mená: Mama je Ňuňu, ocino Oko, Adrián Giginko, Sofia Ňuninka a Gabko Jupko. Jupko je opica od Kristy Bendovej z diela Opice z našej police. Také zábavné dielko.

Čo s nimi najradšej robím
Milujeme spoločné chvíle, rodinu, prírodu. Záhrada, či rodná Belá. Spolu v súlade s krásnym liptovskohrádockým prostredím.

Akú radu do života im chcem dať/dávam
Život je nesmrteľná dávka šťastia, kým môžeme byť spolu. Ako to mám na firemnom hashtagu: #vzdyspolu. Návod na spokojný život spočíva v maličkostiach. Rada do života je teda: „Bež za svojím šťastným životom a ja budem pri tebe“.

Čo by som na sebe ako rodičovi chcela zlepšiť
Počas toho behu môžu naraziť na čiernu dieru. Chcem byť pre nich taká dobrá, aby som ja bola tá, za ktorou pobežia, pretože mi dôverujú. Ľúbia ma. Budú cítiť, že môžu. Bez hanby, poníženia, posudzovania, karhania.
Chcela by som lepšie vedieť prijať dobré aj zlé. Zlepšiť sa dá vždy veľa. Paradoxne, okolie ma hodnotí negatívne v oblastiach, ktoré tak nevnímam. Majú ma za benevolentnú, ale pre mňa je dôležité, že sa deti cítia pri mne bezpečne a správajú sa autenticky. Jednoducho výchova bez strachu. Mám jasné ciele, vízie a predstavy. Uvidíme o desať rokov.

K čomu chcem deti viesť
K láske, rešpektu, zodpovednosti. Byť osobnosťou s heslom „sám sebou“. Každý človek má pravdu. Každý človek má svoj príbeh. Svoje správanie, ktoré o niečom vypovedá. Je potrebné vedieť v živote komunikovať tak, aby sme toto mali vždy na mysli. Ak ti niekto prekáža, prekážaš sám sebe. Vidíš svoje chyby, čo si sám v živote nezvládol. Správaj sa priateľsky, pomáhaj. Využívaj čo najviac empatiu k druhým a úprimné slová, ale s hranicami. Nechaj si priestor aj pre seba.

Mgr. Adriana Kráľová je pedagogička, certifikovaná poradkyňa pri dojčení a poradkyňa nosenia detí v šatkách a ergonosičoch. Je majiteľkou e-shopu Kengurka, autorkou projektu Materský raj, knihy Návody na viazanie a trojnásobnou matkou na plný úväzok, ktorá všetky svoje deti dojčila a nosila, a to dokonca tandemovo. Splnila si svoj sen a v roku 2014 začala prevádzkovať e-shop www.kengurka.sk, ktorý priamo odráža to, čím Adriana žije: vzťahovú výchovu. Ako poradkyňa pri dojčení navrhuje podávanie umelého mlieka dojčaťu až po vyčerpaní všetkých alternatív (odborná pomoc poradkyne pri dojčení, mlieko od darkyne). Ďalej neodporúča používanie umelých náhrad prsníka (cumlík, fľaša, klobúčik). Vo svojej práci dodržiava Medzinárodný kódex WHO o marketingu náhrad materského mlieka, publikuje a podporuje dojčenie bez nároku na honorár. V priemysle detskej umelej výživy nemá žiadne záujmy.

Žijem svoj sen a venujem sa empatickému kontaktnému vzťahovému rodičovstvu. Milujem sprevádzanie matiek materstvom a moja práca je môj životný štýl. Je to moja vášeň a skutočné poslanie. Keď človeka práca baví, prestáva pracovať a začína tvoriť. Môj príbeh si prečítajte tu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa