Čo si môže zamestnávateľ dovoliť k žene, ktorá sa vráti z materskej? Súd dal v spore za pravdu mamičke, je to prelomové rozhodnutie

Patricia Poprocká, 8. decembra 2023 o 06:37

Ak zamestnávateľ ženu po návrate z materskej degraduje na horšiu pozíciu, prípadne ju donúti k ukončeniu zamestnania, porušuje nielen Zákonník práce, ale dopúšťa sa aj diskriminácie. Konštatoval to nedávno Najvyšší súd v prípade ženy z Košíc. „Toto rozhodnutie má obrovský význam pre množstvo ďalších žien v podobnej situácii,“ konštatuje právnička Janka Debrecéniová.

Ženy po návrate z materskej majú v práci často horšie pracovné podmienky než predtým.

Foto: Shutterstock.com

Mladá Košičanka sa na súdy obrátila po tom, čo ju jej bývalý zamestnávateľ krátko po skončení materskej dovolenky a hneď po nástupe na rodičovskú dovolenku degradoval na jej pracovnej pozícii. Z vedúcej zamestnankyne z nej urobil radovú. Nepriaznivé zaobchádzanie pokračovalo aj tým, že krátko po návrate z rodičovskej dovolenky ju dotlačil k skončeniu pracovného pomeru.

Ženu v spore zastupovalo občianske združenie Občan, demokracia a zodpovednosť. Takéto zaobchádzanie bolo podľa nich v rozpore s ustanoveniami Zákonníka práce, ktoré chránia zamestnancov po návrate z materskej a rodičovskej dovolenky. V ich zmysle majú osoby právo na návrat na tú istú prácu a pracovisko, právo vykonávať prácu podľa svojej pracovnej zmluvy a aj právo na to, aby ich pracovné podmienky neboli horšie ako pred odchodom na materskú. Tiež majú právo na všetky zlepšenia, ktoré by u nich v práci nastali, ak by na materskú nešli. Okrem toho, smernica EÚ vyslovene zakazuje prepúšťanie zamestnancov z dôvodu, že čerpali rodičovskú dovolenku.

Dvakrát zamietnuté

Košičanka sa ešte v roku 2016 obrátila na bývalý Okresný súd Košice II s antidiskriminačnou žalobou. Ten ju zamietol a Krajský súd v Košiciach jeho rozhodnutie v odvolacom konaní potvrdil. Prípad však neposudzoval v kontexte osobitných ustanovení Zákonníka práce chrániacich rodičov po návrate z materskej a rodičovskej dovolenky.

Najvyšší súd však teraz v novembri rozhodnutia oboch súdov zrušil. Potvrdil, že antidiskriminačný zákon predstavuje vo vzťahu k zákazu diskriminácie iba základný právny predpis, a že ďalšie špecifické ustanovenia na ochranu pred diskrimináciou sú upravené v ďalších predpisoch, napríklad Zákonníku práce. Uviedol, že aj ustanovenia Zákonníka práce garantujúce osobitnú ochranu po návrate z materskej a rodičovskej dovolenky, sú ustanoveniami, ktoré spadajú pod zákaz diskriminácie upravený antidiskriminačným zákonom.

Zhoršenie pracovných podmienok je bežné

Janka Debrecéniová v spore ženu z Košíc zastupuje.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner
„Toto rozhodnutie má obrovský význam pre množstvo žien, ktorým sa po návrate z materskej či rodičovskej dovolenky veľmi zhoršuje ich postavenie na trhu práce,“ konštatovala právnička združenia Janka Debrecéniová, ktorá ženu z Košíc zastupovala. Ako dodala, bežne sa stáva, že zamestnávatelia so ženami po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky nepočítajú vôbec, prípadne že vracajúce sa ženy pracujú za menej priaznivých podmienok ako predtým, či bez možnosti ďalšieho kariérneho rastu. „Hoci ženám, ktoré takéto nepriaznivé zaobchádzanie zažívajú, je už dlho jasné, že ide o diskrimináciu, konečne to potvrdil aj Najvyšší súd,“ dodala.

Pripomenula, že ustanovenia na ochranu zamestnankýň a zamestnancov po návrate z materskej a rodičovskej dovolenky máme v Zákonníku práce už dlho, avšak doposiaľ nebolo celkom jasné, v akom procesnom režime sa môžu osoby, voči ktorým boli porušené, svojich práv domáhať. Zákonník práce im napríklad na rozdiel od antidiskriminačného zákona neumožňoval domáhať sa náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch. Možnosť podať antidiskriminačnú žalobu a domáhať sa aj náhrady nemajetkovej ujmy preto predstavuje výrazný posun.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu v konkrétnom prípade mladej Košičanky znamená to, že prípad sa vráti opäť na začiatok. Prejednávať ho začne novozriadený Mestský súd Košice, ktorý bude o ňom opäť rozhodovať na prvom stupni.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >