Retro prázdniny u babky. 6 vecí, ktoré dnešné deti u starých rodičov už nezažijú

Gabriela Bachárová, 8. augusta 2019 o 06:01

Aj dnes chodia deti na prázdniny k starým rodičom, ale to, čo u svojej babky a dedka zažívali ich rodičia, tam už asi nezažijú. Doba sa zmenila, ale niektoré veci z minulosti stoja za pripomenutie a možno aj napodobnenie.

Na prázdniny u babičky sa nezabúda.

Foto: Shutterstock.com

1. Kŕmenie domácich zvierat

„Spomínam si, ako sme sa každý deň spolu s dedkom vybrali na trávu pre zajačikov. Kosil ju takým malým kosákom. Sliepkam sme zasa hádzali zrno a prasiatku sme tiež každý deň robili žrádlo. To je už dávno preč,“ hovorí Helena.

Aj v súčasnosti veľa starých rodičov žije na dedine, ale hospodárske zvieratá sa už veľmi nechovajú. Skôr len domáci maznáčikovia. Ak chcete deťom dopriať zážitok z blízkeho kontaktu so zvieratkami, máte možnosť navštíviť minifarmy, ktoré sa špecializujú na chov hlavne domácich zvierat, na tie najzaujímavejšie farmy sme upozornili v tomto našom článku.

2. Lietanie bez dozoru

„Hneď po raňajkách nás nebolo. Stavali sme si za dedinou bunkre, púšťali sme sa z kopca na bicykli bez držania, liezli sme do starých opustených domov, večer sme sa stretávali na jednom mieste a bavili sme sa. Nikto nekontroloval, čo robíme. Babka s dedkom netušili, kde sme. Len sme vedeli, kedy máme prísť na obed a večeru," spomína si Peter.

Voľný pohyb vonku dnes deťom veľmi chýba, sú neustále pod dohľadom dospelých. A pritom nebezpečenstvá, ktoré by na ne mohli číhať, sú zanedbateľné. Spomeňte si na svoje vlastné detstvo a skúste rovnakú voľnosť, slobodu a dobrodružstvo dopriať aj svojim vlastným deťom.

3. Prázdninové partie

S lietaním bez dozoru úzko súvisela aj existencia prázdninovej partie, ktoré sa skladala z domácich detí a z tých, ktoré boli na mieste práve na prázdninách. Okrem kamarátov ste tam mohli stretnúť aj platonickú lásku či dokonca zažiť prvé bozky. Decká sa dali dohromady už hned ráno a najradšej „operovali“ tam, kde ich nikto z dospelých nemohol vidieť. Partia často lietala práve na bickloch, čo malo veľký pôvab. Doviezli ste sa na miesto činu, odhodili bicykle vedľa hradskej a poďho robiť nejakú neplechu!

4. Prázdninové chute

„S babičkou sme na prázdninách chodili na maliny a varili z nich lekvár. Nádherne rozvoniaval!" taká je spomienka Petry. Leto u starých rodičov malo jasný chuťový podtón. Sú to najčastejšie sladké jedlá, na ktoré spomíname aj po rokoch. Buchty, šišky, chlieb práve s domácou marmeládou… Skúste si spomenúť, čo vám varili na prázdninách vaše babičky, pripravte to doma vlastným deťom a porozprávajte im o vlastných prázdninách kedysi. Bolo to už dávno, však?

5. Tvrdá práca

„Moja babička bola pomerne drsná vidiecka žena, ktorá sa s ničím nebabrala. Hneď na začiatku prázdnin stanovila prísne pravidlá. Rada som čítala, ale nemohla som, kedy som chcela. Najskôr som si to musela odpracovať. Upratať maštaľ, vytrhať trávu medzi dlaždičkami a podobné lahôdky. Priznám sa, že som to nenávidela, ale dnes na prísnu babičku rada spomínam. Keď je moja dcéra na prázdninách u starých rodičov, nemusí tam robiť vôbec nič, len sa hrať a zabávať, babka s dedkom ju obskakujú,“ hovorí Zuzana.

Deti sú dnes skôr chráneným živočíšnym druhom, ťažká práca sa od nich skoro vôbec nevyžaduje, často ani tá ľahká. Pritom im rozhodne neškodí, a to ani na prázdninách u babky.

6. Spanie na sene

„Moji starí rodičia boli jednoduchí ľudia, ktorí chovali doma zvieratá, mali políčka aj lúky. Seno skladovali vo veľkom senníku. Občas sme v ňom prespávali a bolo to veľké dobrodružstvo. Seno nám síce liezlo všade a šteklilo nás, ale tá zábava. Neviem si veľmi predstaviť, ako by dnes, v dobe alergií a obáv o detské zdravie, niekto dovolil dieťaťu prespávať v sene,“ myslí si Veronika. Ale spať v prírode, pod stanom či len tak, je možné aj dnes. Leto zďaleka nekončí, tak hor sa na retro prázdniny!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >