Čo robiť...? Päť situácií, kedy musia rodičia siahnuť na dno svojich síl

Patricia Poprocká, 18. júla 2019 o 17:00

Všetko sa vraj dá zvládnuť, len treba chcieť. Sú však situácie, kedy je to naozaj ťažké a dobrá rada nad zlato. Alebo len jediná, zaťať zuby a prekonať sa. Pomôž si človeče, aj boh ti pomôže... Päť situácií, kedy je byť rodičom naozaj ťažké a čo sa vtedy dá robiť.

Čo ma nezabije, ma posilní. Niekedy je byť rodičom naozaj ťažké a treba načrieť až na dno síl..

Foto: shutterstock.com

Keď ste chorá a deti tiež

Za normálnych okolností by ste nevstali z postele, niekto by vám do nej priniesol čaj, med, možno nejaké ovocie na tanieriku. Čo však, keď ten niekto nie je doma a vaše deti sú na tom rovnako? Vy pre nich máte byť ten niekto, kto im prinesie čaj, prípadne ľahké jedlo, zmeria teplotu... Nedá sa nič robiť, s treštiacou hlavou alebo triaškou sa musíte pomotať po kuchyni. A potom šup všetci do postele. Aspoň na chvíľku, kým nepríde ďalšie kolo varenia čaju alebo obeda... Človek sa potom síce spätne čuduje, ako to dokázal, ale dá sa to. Sú aj horšie veci, hoci sa to v danej chvíli nezdá.

Keď okolie káže deťom opak toho, o čo sa snažíte vy

To je naozaj ťažké. Darmo budete vtĺkať do hlavy dieťaťu, že sa nemá čoho báť, keď mama jeho kamaráta varuje pred nebezpečenstvom na každom kroku. „Dávaj si pozor, nespadni, nechoď príliš rýchlo...“ Ak deti upozorňujeme na nezdar, naznačujeme im, že to nezvládnu. A často k tomu aj dôjde, pretože deti podvedome plnia očakávania im blízkych osôb. Ak rodičia chcú viesť deti inak, nemajú inú možnosť, iba si ďalej trvať na svojom stanovisku, hoci odlišnom od mienky ostatných. Ešte lepší než slová je príklad, ukázať dieťaťu, že to, čo mu vravíte vy, sa dá naozaj zrealizovať. Ťažké to ale je, najmä ak žijete v komunite, ktorá zdieľa opačné názory ako vy. No treba vytrvať – samých vás to niekam posunie.

Keď ste nevyspatá pri bábätku

Váš maličký poklad má pár dní a prevrátený režim... Prípadne sa budí v noci každú chvíľu a vy sa cítite tak unavená... S bábätkom sa dohodnúť nedá, môžete sa však s ním zladiť. Pomôžete si, ak ho necháte spať pri sebe v posteli. Nebude sa zrejme budiť menej, ale pre vás to bude jednoduchšie. Ak dojčíte, ponúknete mu poležiačky prsník a môžete obaja spokojne spať/driemať ďalej. A ešte ďalšia pomoc – ak spí cez deň, spite s ním. Domáce práce počkajú, kým sa dieťatko zobudí. Ak si ho dáte do šatky či nosiča, bude ich „robiť“ spolu s vami a ešte bude mať k tomu aj príjemné kolísanie. Ak máte ešte staršie deti, aj tie môžete poprosiť, nech sa chvíľu zabavia samé, pretože si potrebujete oddýchnuť. Prípadne ich poslať so starým rodičom či nejakým kamarátom von, ak máte túto možnosť.

Keď máte veľa práce a niet kam dať deti

Nedá sa nič robiť, deti sa musia prispôsobiť. Najlepšie je vysvetliť, že maminka má veľa práce a oni jej musia pomôcť tým, že budú robiť niečo samé a pokiaľ možno potichu. Ak ide o domáce práce, stačí deti jednoducho tiež zapratať, ak však ide o záležitosť v zamestnaní, kde sa potrebujete sústrediť, bez súčinnosti detí to nepôjde. Alebo ich ešte môžete poslať von, ak to dovoľuje ich vek a prostredie, v akom práve ste.

Keď ste bezmocní

Situácia, ktorú nikto neželá nikomu. Je hrozné, ak niekto trpí a vy mu neviete pomôcť. Ak je to bezbranné dieťa, ktoré sa spolieha na vás, na najbližšiu osobu, že mu pomôžete, a nie je to vo vašich silách, je to zrejme to najhoršie, čo sa môže človeku stať. Ľudia, ktorí si tým prešli, vedia, aké to naozaj je. Veronika Ďurinová to zažila. Ako sme písali na jeseň, rakovina jej vzala mamu, sestru aj 11-ročnú neter, o ktorú sa starala do poslednej chvíle. „Je to náročné priznať si, že čas sa kráti, že prichádza koniec, ale bolo to to najlepšie, čo sa v danej chvíli dalo urobiť. Nikdy som jej neklamala, nič nezatajovala. Na každú otázku som povedala pravdu. Pýtala sa na mamu, tak som jej povedala, že je to zlé. Vtedy sa ma opýtala, či aj ona môže zomrieť. Povedala som, že áno. Obe sme si poplakali a potom robili ďalej, čo bolo treba...,“ spomínala na ťažké chvíle. „Pravda oslobodzuje. Pomôže nám lepšie pozrieť na realitu, len sa netreba báť hovoriť o tom otvorene s deťmi a prípadne požiadať o pomoc, keď treba,“ doplnil jej manžel Juraj.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFunthomas 18. júla 2019 o 08:28

    Vidím v rovnici matku a deti...nevidím však otca pani "redaktorka" Propocká. Keď si takýto článok prečíta nejaká mladá baba, vyjde jej z toho, že na všetko bude sama, nik jej s ničím nepomôže a je vlastne totálny nezmysel mať vôbec deti. Tým´to Vám chcem pogratulovať že ste sa kreatívne zapojila do moderného hnutia bojujúceho proti rodinám.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarPatriciapoprocka člen redakcie ahojmama.sk, 18. júla 2019 o 08:37

    @Funthomas (18.7.2019 08:28)

    Sú chvíle, keď je jeden z rodičov (najčastejšie matka) naozaj na všetko sám (sama), a sú naozaj ťažké. Partner býva často v práci, na cestách, a niekedy partner naozaj nie je. Tak, ako ste "v rovnici" videli matku, môže byť pokojne aj otec, ale zhodneme sa, že najčastejšie to býva matka. A napokon, sú situácie, kedy je to ťažké pre obidvoch (ako tá druhá či posledná)... Uisťujem Vás, že proti rodinám bojovať nechceme, naopak, šťastná rodina je to, čo úprimne želáme každému. A snažíme sa ľuďom k tomu pomôcť aj prostredníctvom našich článkov.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarFunthomas 18. júla 2019 o 10:10

    @Patriciapoprocka (18.7.2019 08:37)
    Fakt si teraz nezaujate po sebe prečítajte článok a povedzte že z neho nesrší jednoduchý záver, že mať deti prináša iba starosti.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarPatriciapoprocka člen redakcie ahojmama.sk, 18. júla 2019 o 12:02

    @Funthomas (18.7.2019 10:10)

    verím, že nie :) každý vie, že sú radostné i ťažké chvíle v živote, bez ohľadu na deti. a tento článok je o tých ťažších
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >