Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom.
Foto: NaturhousePre niekoho predstavujú vajíčka superpotravinu, iní možno podľahli informáciám o ich neblahom vplyve na naše zdravie. Aké vitamíny vajíčka obsahujú, čím môže byť ovplyvnená farba žĺtka a koľko si ich denne môžete bez obáv dopriať?
1. Cholesterol
Ešte pred 20 rokmi sa vyššia konzumácia vajec neodporúčala kvôli vysokému obsahu cholesterolu. „Lenže vajcia okrem toho obsahujú aj látky, ktoré účinky cholesterolu zmierňujú. Bez obáv si preto môžete dopriať jedno celé vajce denne,“ uvádza v tlačovej správe Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyňa značky Slim Pasta.2. Vaječné bielka
Vaječné bielka obsahujú približne 90 percent vody a 10 percent kvalitných bielkovín. Navyše majú minimum tuku a energie. „Ich konzumácia je preto vhodnou voľbou pre toho, kto sa snaží chudnúť,“ informuje Monika Rychlovská Tělupilová.3. Farba žĺtkov
Pekná, výrazná farba žĺtkov nevypovedá vždy o tom, či boli sliepky chované v ekologickom chove s voľným výbehom, ale ide aj o obsah karoténov v strave sliepky. Je preto možné, že krásne žlté žĺtky majú vďaka pridaným farbivám v krmive.4. Vitamíny
Okrem plnohodnotných bielkovín sú vajíčka aj zdrojom vitamínov A (udržuje pevné kosti, zdravú kožu a funkčný reprodukčný systém, pomáha brániť sa proti vírusovým, bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam), B1 (vďačíme mu za výrobu energie, stará sa o srdce a vďaka synergii látok zvaných koenzýmy prospieva tiež nervovej sústave), B2 (v kombinácii so železom pôsobí proti anémii, pomáha pri kandidóze, úľava od kŕčov v tehotenstve), B3 (pomáha znižovať chuť na alkohol, chráni srdce), B6 (pomáha pri tvorbe krviniek, hormónov a získaní glukózy cukru z potravy), železa (znižuje únavu a vyčerpanie, zlepšuje sústredenie, pomáha predchádzať vzniku anémie, aj ju rieši, pozitívny vplyv má železo i na pružnosť pokožky), zinku (podporuje obranyschopnosť, krásne vlasy a nechty), fosforu (posilňuje kosti, zlepšuje cukrovku, znižuje rýchlosť tvorby obličkových kameňov) a medi (podporuje imunitu, zvyšuje pohyblivosť kĺbov).5. Biela alebo hnedá škrupina
Kvalitu vajec naozaj neovplyvňuje farba škrupiny. Rozdiel môže byť len v pevnejšej škrupine, ktorú majú hnedé vajíčka.6. Ako si vajíčka pripraviť
Namäkko za 4 minúty – Ideálne je variť vajcia izbovej teploty (pri teplotnom šoku sa bielok ľahšie prilepí ku škrupine) a vkladať ich do vriacej vody. Vajcia namäkko sú najlepšie stráviteľné.Na hniličku za 6 až 7 minút – Typický je pre nich polotekutú žĺtok. Škrupinu udržíte pohromade pridaním 3 lyžíc octu a 2 lyžíc soli do vody. Po 6 až 7 minútach ich podrobte okamžitému studenému kúpeľu.
Natvrdo za 9 minút – za 9 minút sú vajíčka dokonale uvarené, v žiadnom prípade prevarené. Vajcia natvrdo sú najhoršie stráviteľné, ale môžete ich bez obáv skladovať v chladničke.