Aj pečenie možno zdokonaliť.
Foto: Shutterstock.com1. Do vody, v ktorej varíte zemiaky, pridajte trochu tuku, nerozpadnú sa. Kúsok masla či oleja tiež zaistí, že sa zemiaky rýchlejšie uvaria, budú chutnejšie a zachovajú si i viac vitamínov.
2. Keď pripravujete zemiakové placky, nastrúhajte do nich mrkvu, cesto nestmavne a zostane svetlé.
3. Staré a nové zemiaky sa vyznačujú rozličným obsahom škrobu a podľa toho s nimi v kuchyni narábajte. Staré zemiaky vkladajte pri varení do studenej vody a nové do teplej.
4. Do vody, v ktorej pripravujete ryžu, pridajte trochu citrónovej šťavy, nerozvarí sa.
5. Vajíčka vyberte niekoľko hodín pred varením z chladničky, zabránite tak, aby pri varení praskli.
6. Neviete, či je vajíčko uvarené alebo surové? Malý test: vajíčko roztočte. Surové sa bude krútiť pomaly a nepravidelne, rýchlo sa tiež zastaví.
7. Ako pri varení spoznáte, či je vajíčko čerstvé alebo má už starší dátum výroby? Čerstvé vajíčko vo vode klesne ku dnu, menej čerstvé bude stáť a staré vypláva na hladinu.
8. Strukoviny soľte a koreňte až na konci varenia. Ak to urobíte na začiatku, predĺžite dobu varu.
9. Potraviny smažené na masle sú veľmi chutné, maslo sa však ľahko prepáli. Aby k tomu neprišlo, pridajte zopár kvapiek stolného oleja.
10. Aby sa mlieko pri varení nepripálilo, hrniec vypláchnite studenou vodou.
11. Starý a stvrdnutý syr namočte na chvíľu do čerstvého mlieka, bude znovu „ako nový“.
12. Aromatické zložky syra sa najlepšie rozvinú pri vyššej teplote. Z chladničky ich vyberte aspoň hodinu pred podávaním.
13. Tuhé hovädzie mäso či staršie kuracie mäso potrite pred pečením zmesou oleja a koňaku (či brandy alebo whisky). Zmäknú.
14. Mäso skrehne, aj keď ho potriete olejom či octom a necháte viac hodín odstáť (rovnakú funkciu plní i marináda).
15. Ak chcete mať krásnu kôrku, posypte mäso malým množstvom múčkového cukru. Prípadne ho pred dopečením niekoľkorát potrite medom.
16. Šťava z pečeného mäsa bude chutnejšia, ak do nej pridáte jablko.
17. Počas pečenia či grilovania kurča potierajte často pivom, bude pekne chrumkavé.
18. Kuracie mäso pred grilovaním nesoľte, dajte iba korenie a potrite olejom, zachová si šťavnatosť. Soľte až pred koncom tepelnej úpravy.
19. Prekáža vám tuk vystreľujúci z panvice pri smažení? Jej dno posypte pred smažením troškou soli.
20. Tuk nikdy nedávajte do studenej panvice, vždy ju najskôr zahrejte.
21. Hnevajú vás popraskané párky? Do vody pridajte trochu mlieka. Vodu najskôr zahrejte na bod varu, potom párky varte na slabom plameni.
22. Chcete vedieť, či ste si kúpili čerstvú rybu? Ak je v poriadku, vo vode klesne na dno.
23. Rybu rozmrazujte v mlieku, stratí tak svoj typický pach.
24. Ak chcete mať číry hovädzí vývar, povarte v ňom chvíľu čistú škrupinku z vajíčka.
25. Presolená polievka? Ľahká pomoc. Vložte do nej dva zemiaky a povarte ich, soľ vsiaknu. Takú istú službu urobia i dva vaječné bielky.
26. Krásnu farbu polievke dodá cibuľa, ktorú ste predtým na reze osmažili.
27. Medzi čerstvé ovocie vložte niekoľko strúžikov cesnaku, nebude sa tak rýchlo kaziť.
28. Čerstvo nakrájané ovocie pokvapkajte citrónovou šťavou, nezhnedne.
29. Je melón zrelý? Zaklopte naň. Dutý zvuk? Melón je nezrelý či vyschnutý.
30. Čistenie zeleniny zanecháva na rukách škvrny, preto si ruky namočte do octovej vody.
31. Karfiol pred varením vložte do silno osolenej vody, vďaka tomu z neho vylezú malí slimáci a hmyz. Pri varení do vody pridajte trochu mlieka, zelenina bude delikátnejšia.
32. Paradajky dobre ošúpete, ak ich najskôr prelejete vriacou a potom studenou vodou.
33. Hrášok varte s trochou cukru, zostane pekne zelený.
34. Ak je šalát zvädnutý, nechajte ho desať minút v octovej vody, preberie sa k životu.
35. Ak krájate bylinky, nerobte to na drevenej doske, stratia tak svoje aromatické látky, ktoré sa vsiaknu do dreva. Riešením je plastová doska alebo drevená namočená do vody.
36. Korenie ako čierne korenie, klinček či bobkový list varte vo vajíčku na čaj, jednoducho ich potom vyberiete.
37. Mletú papriku pred pridaním do omáčky rozpustite v troške horúceho tuku. Pridaním hneď do vody sa dobre nerozpustí a jej chuť bude slabšia.
38. Aby ste mali zvlášť kypré palacinky, do mlieka pridajte trochu minerálky alebo do cesta dajte trochu oleja.
39. Ak je koláč pri pečení na povrchu už hnedý, ale vnútri ešte nemôže byť dobre upečený, položte naň papier na pečenie a pečte ďalej.
40. Plechy, na ktorých pečiete koláče s veľkým podielom tuku, nemusíte predtým mastiť, stačí opláchnuť studenou vodou.
(Zdroj: Jak to všechno zvládnu? (Domácnost, zahradu, pevné zdraví a příjemný vzhled) od Sone Havlovej)