Bylinky v kuchyni aj domácej lekárni. 5 skvelých receptov, kde žiari petržlenová vňať, pažítka, bazalka, oregano a medvedí cesnak

Gabriela Bachárová, 1. apríla 2022 o 04:50

Petržlenová vňať podporuje chuť do jedla, pažítka zasa obranyschopnosť, medvedí cesnak účinkuje proti astme či vysokému krvnému tlaku. Jarné bylinky navyše nádherne voňajú a skvele chutia.

Bazalka je obľúbenou bylinkou aj v našej kuchyni.

Foto: Shutterstock.com

Petržlenová vňať

V ľudovom liečiteľstve sa využíva hlavne na podporu močového ústrojenstva. Pomáha liečiť zápaly v tejto časti tela, podporuje močenie. Zbavuje telo škodlivín. Ak vás trápi nechutenstvo, petržlenová vňať pomôže chuť k jedlu obnoviť. Pozor, u tehotných žien môžu vysoké dávky vyvolať kontrakcie.

Recept: Petržlenové pesto
Rozmixujte dve hrsti hladkolistej petržlenovej vňate, 2 lyžice vlašských orechov alebo mandlí, 6 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice nastrúhaného parmezánu, 1 strúčik cesnaku a 1 lyžicu citrónovej šťavy. Po rozmixovaní osoľte a okoreňte. Servírujte na cestoviny či grilovanú zeleninu. Primiešaním do jogurtu či kyslej smotany vytvoríte dip k mäsu či pečeným zemiakom.

Tip: Petržlenová vňať je citlivá na dostatok vody. Ak ju teda odtrhnete a hneď nespotrebujete, odložte ju na kuchynskú linku či do chladničky do pohára alebo misky s vodou.

Oregano

Alebo tiež dobromyseľ či pamajorán. Využíva sa ako prírodné antibiotikum, zmierňuje nachladnutie, uľahčuje vykašliavanie. Pôsobí ako dezinfekcia. Pomáha upravovať trávenie. Ak máte sklon k problémom so žlčníkom, oregano tieto ťažkosti upravuje. Ako už napovedá názov dobromyseľ, bylinku môžete s úspechom využiť aj ako mierne antidepresívum.

Recept: Zemiakové placky so smotanou a údeným syrom
V tomto recepte využijete nielen čerstvé oregano, ale i ďalšiu obľúbenú bylinku pažítku. Na zemiakové placky so smotanou a syrom budete potrebovať 400 g zemiakov, 1 vajíčko, 250 ml smotany, 100 g údeného syra, 3 lyžice hladkej múky, 3 lyžice strúhanky, 1 lyžicu čerstvého oregana, 1 lyžicu pažítky, soľ a čierne korenie. Zemiaky uvarte a nastrúhajte, rovnako ako syr. Bylinky nasekajte, zmiešajte všetky suroviny a smažte.

Tip: Čerstvé oregano je chuťovo výraznejšie ako sušené, do pokrmov ho preto môžete použiť viac. Čerstvé je vhodné najmä do šalátov či cestovín, sušené zasa perfektne „zdôrazní“ chuť paradajkových omáčok.

Pažítka

Podporuje tvorbu tráviacich štiav, pôsobí proti nechutenstvu. Prispieva k likvidácii črevných parazitov. Má isté ochranné účinky pred rakovinou tráviaceho ústrojenstva (žalúdok, črevo, pažerák). Pôsobí tiež ako stimulant obranyschopnosti, dezinfikuje.

Recept: Pažítkové maslo
Sto gramov bežného neochuteného masla zmiešajte s jednou lyžicou nadrobno nasekanej pažítky, dochuťte citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením. Vytvarujte valček, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte v chladničke stuhnúť. Pažítkové maslo sa hodí na skoré zemiaky či na ryby.

Tip: Keď vám pažítka dorastie do výšky asi desiatich centimetrov, je vhodné ju pravidelne zastrihávať.

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak je skvelým jarným životabudičom. Podporuje imunitu, obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Vďaka účinnej látke alicínu, po ktorej má silnú cesnakovú vôňu, má antibakteriálne a protizápalové účinky. Alicín bojuje nielen proti chorobám dýchacích ciest, ale napríklad i proti črevným parazitom, mykózam či oparom. Podobne ako veľa ďalších byliniek reguluje činnosť žalúdka a podporuje trávenie. Ďalej má účinky proti astme, reume, ateroskleróze, vysokému krvnému tlaku i astme.

Recept: Špenát z medvedieho cesnaku
Špenát z medvedieho cesnaku je skvelým bojovníkom proti jarnej únave. Suroviny: 500 g medvedieho cesnaku, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 lyžica olivového oleja, 20 g slnečnicového semienka, soľ. Medvedí cesnak umyte, nakrájajte nadrobno, rovnako tak cibuľku, všetko dajte do panvice spoločne so semienkom, soľou, zalejte vodou a duste 20 minút. Na konci pridajte do zmesi vajíčko a ešte chvíľu prehrejte. Nakoniec pridajte kvalitný olej na dochutenie a dodanie nevyhnutného tuku pre využitie živín. Už nevarte, podávajte.

Tip: Máte doma medvedí cesnak a neviete, čo s ním? Hodí sa na ozdobu a dochutenie prakticky každého jedla. Ďalej lístky medvedieho cesnaku môžete mixovať, trhať či krájať do zelených smoothies a šalátov.

Bazalka

Bazalka zlepšuje trávenie, má vplyv na správny pohyb čriev, pôsobí proti nadúvaniu. Zároveň má i protizápalové účinky. Ocenia ju aj ľudia, ktorí trpia migrénou či nespavosťou.

Recept: Salát caprese
Svetoznámy taliansky šalát si pripravíte tak, že tenké plátky paradajok preložíte plátkami mozzarelly, ľahko zalejete olivovým olejom a balzamikovým octom a posypete čerstvou bazalkou.

Tip: Bazalka je citlivá na teplo, pridávajte ju preto do jedla až na konci varenia. Nekrájajte ju, ale trhajte, aby ste zachovali jej chuť a vôňu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >