Čo má dieťa zvládať počas prvých 12 mesiacov života? Dajte pozor na správny vývoj

Gabriela Bachárová, 20. októbra 2022 o 04:45

Každé dieťa je iné, existujú však míľniky vo vývoji, ktoré by malo absolvovať plus mínus v čase, ktorý určila príroda. Ak sa veľmi odkláňa od priemeru, rodičia by mali jeho vývoj pre istotu konzultovať s lekárom. Pozrite si, čo by mal vedieť a zvládnuť novorodenec, dieťa v šiestich týždňoch, troch, šiestich a deviatich mesiacoch a v jednom roku života?

Dieťa by malo absolvovať vývojové míľniky v plus mínus rovnakom období, výrazné odchýlky si vyžadujú konzultáciu s lekárom.

Foto: Shutterstock.com

Novorodenec

Väčšinu času ešte prespí a plačom reaguje na podnety, ktoré sú mu nepríjemné. Rodičia môžu mať pocit, že ešte nedokáže nič iné, len spinká, papá a narieka, avšak nie je to celkom pravda. Keď ho položíte na bruško, môžete si všimnúť, že otáča hlavičku zo strany na stranu a na krátku dobu je schopné odlepiť ju i od podložky. Hlavičku však držať ešte nedokáže. Neskúšajte to, ale ak by ste si ho pritiahli k sebe, videli by ste, že mu padne dozadu. Už mesačné dieťa je však schopné zrakom fixovať predmety, ktoré sa mu objavia v zornom poli.

Šesťtýždňové dieťa

Dieťatko v tomto veku už čulo komunikuje s okolím. Pozorne sleduje, čo sa okolo neho deje a šťastne sa na vás usmeje, keď sa mu prihovoríte. V polohe na brušku je schopné zdvihnúť hlavičku už do 45-stupňového uhla, ale zatiaľ ešte nie vyššie. Pozor, ak dieťa stáča hlavičku neustále na jednu stranu, je možné, že bude potrebovať vyšetrenie neurológom.

Trojmesačné dieťa

Spontánne sa usmieva a usilovne vydáva najrôznejšie zvuky. Objavilo už svoje prsty, ktoré si s nadšením obzerá a aj sa s nimi hrá. Predmet, ktorý mu podáte, už dokáže uchopiť. Koníčky pasie ukážkovo. Všimnite si, že obe dlane má pri tom otvorené. V sede už udrží hlavičku, ale ešte to neskúšajte, nie je to na vývojovo pripravené.

Polročné dieťa

Obyčajné zvuky sa postupne menia na hlásky. Predmety si s úspechom podáva z jednej ruky do druhej. Pritiahne sa do sedu a s oporou už sedieť dokáže. Prevracia sa z bruška na chrbátik a opačne. Rukami si drží nôžky, dokáže si už vložiť palček nohy do úst. Ďalšou veľkou schopnosťou je, že v polohe na brušku sa vzoprie na rukách a nad podložkou má už aj hrudník a časť bruška.

Deväťmesačné dieťa

Ďalší míľnik vo vývoji reči. Dieťatko už tvorí reťazce slabík, ako sú ma-ma, ta-ta, pa-pa a podobne. Prejavuje veľký záujem o predmety, ktoré skúma, čím sa dá. Rukami, ústami, očami. Pekne už samostatne sedí, začína sa plaziť a liezť. Ak mu pomôžete, je schopné pritiahnuť sa do stoja. Lepšie však je, ak sa tento vývojový krok nesnažíte umelo preskočiť a dáte dieťaťu čas, aby ho postupne zvládlo samo. Nie je preto dobré brať ho za ruky a skúšať s ním chodiť. Musí k tomu dozrie samo.

Ročné dieťa

Rodičia i prarodičia si väčšinou myslia, že v jednom roku už dieťa bude celkom isto chodiť. Sú aj takí šikovníci, avšak väčšinou si ešte treba na samostatnú chôdzu nejaký čas počkať, možno už len pár týždňov. Zatiaľ dieťa stojí s oporou, samostatne sa priťahuje do stoja a ak chodí, tak zväčša okolo nábytku. Opatrnú chôdzu často kombinuje s lezením. Ešte si nie je isté, bojí sa pustiť sa samé, potrebuje nadobudnúť istotu, že to zvládne. V jednom roku je už dieťa schopné povedať niekoľko slov a rozumie jednoduchým otázkam. Ak ho vyzvete, aby vám dalo božtek, pravdepodobne tak urobí. Má za sebou jeden dobrodružný rok a pred sebou ďalšie, nemenej zaujímavé.
(Zdroj: kniha Čekáme děťátko od autorov Martina Gregoru a Miloša Velemínskeho ml.)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >