Čo dávať deťom na tanier, aby ste znížili riziko vzniku cukrovky v neskoršom veku

Gabriela Bachárová, 14. novembra 2023 o 06:30

U detí síce výskyt cukrovky nesúvisí primárne so zlou výživou, ale poruchou imunity, no ak budete dbať na to, čo jedia a na to, aby si samy osvojili zásady zdravého stravovania, znížite v budúcnosti riziko výskytu diabetu II. stupňa.

Zeleniny a ovocia sa nikdy neprejete.

Foto: shutterstock.com

U detí sa vyskytuje predovšetkým cukrovka prvého typu, čo je vlastne autoimunitný zápal. Jeho podstatou je, že vlastná imunita zaútočí proti ostrovčekom pankreasu, v ktorých sa vytvára inzulín. Ten si potom chorí musia celoživotne dodávať rôznymi formami, napríklad pichaním injekcií či používaním inzulínovej pumpy. Cukrovka prvého typu je závažnejšia ako druhého typu, ktorá vzniká hlavne v dospelom veku a do veľkej miery závisí od zlého spôsobu stravovania, v ktorom prevládajú tuky a cukry. Rolu pri prepuknutí choroby ďalej hrá obezita, vyšší vek, vyšší tlak či vyššia hladina cholesterolu.

V súčasnosti trpí druhým typom cukrovky približne každý jedenásty dospelý človek a lekári bijú na poplach, ochorenie je na vzostupe celosvetovo. Aby sa k diabetikom raz nezaradilo i vaše dieťa, dbajte o jeho stravu už od detstva. Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil pri príležitosti dnešného Svetového dňa cukrovky zoznam odporúčaní, ktoré vydala Medzinárodná diabetologická federácia. Aké sú?

7 zásad, ako predísť cukrovke

1. Vyberať si vodu alebo nesladený čaj namiesto ovocnej šťavy, malinovky alebo iných nápojov sladených cukrom.
2. Jesť najmenej tri porcie zeleniny každý deň (vrátane zelenej listovej zeleniny) a dopĺňať ju aj surovým čerstvým ovocím. Jedna porcia znamená približne jedna hrsť.
3. Na desiatu jesť výber orechov, kúska čerstvého ovocia alebo nesladeného jogurtu
4. Obmedzenie príjmu alkoholu sa týka hlavne dospelých.
5. Uprednostniť chudé mäso, hydinu alebo morské plody (namiesto červeného alebo spracovaného mäsa).
6. Uprednostniť celozrnné pečivo, celozrnnú ryžu alebo celozrnné cestoviny namiesto bieleho pečiva, lúpanej ryže alebo klasických cestovín.
7. Používať nenasýtené tukov (olivový olej, repkový olej, kukuričný olej alebo slnečnicový olej) namiesto nasýtených tukov (živočíšny tuk, kokosový olej alebo palmový olej).

Pohybu nie je nikdy dosť

Na rozvoj cukrovky má vplyv aj miera fyzickej aktivity. Nasledujúce rady sa týkajú hlavne dospelých, u detí môže byť objem pohybu pokojne ešte vyšší. Akýkoľvek pohyb pomáha znížiť riziko vzniku a rozvoja cukrovky druhého typu. „Mali by ste sa zamerať na najmenej 150 minút aeróbneho cvičenia strednej intenzity (napríklad chôdza, jogging, plávanie alebo jazda na bicykli) týždenne, rozložené na niekoľko dní, prípadne v kratších intervaloch 10 až 15 minút. Silový tréning má tiež svoje výhody. Pomocou závaží alebo odporových pásov na posilnenie svalov môžete zvýšiť svalovú hmotu a zároveň zlepšiť citlivosť na inzulín a kontrolu glukózy,” odporúča Úrad verejného zdravotníctva SR.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >