Čierna dodávka unáša pod Tatrami deti. Nehorázna lož, hnevá sa polícia

gb, TASR, 17. januára 2019 o 10:01

Na Slovensku sa masovo šíri poplašná správa o tom, že sa unášajú deti v obci Toporec v okrese Kežmarok, ale aj inde pod Tatrami. Polícia tvrdí, že ide o úplný nezmysel. Informácie preverila, žiadny únos sa nepotvrdil. Našli aj autorku hoaxu, tá mala vypovedať, že správu vytvorila, aby ochránila svojich súrodencov. Rodičia sa teda o svoje deti báť nemusia.

Správu o únosoch detí považuje polícia za hoax.

Foto: Shutterstock.com

V hoaxe sa píše o čiernej dodávke, ktorá sa pohybuje v obciach pod Tatrami, ľudia na sociálnych sieťach v komentároch hovorili hlavne o Toporci (okres Kežmarok), Podhoranoch (okres Kežmarok), Spišskom Štvrtku (okres Levoča), ale aj iných miestach. V aute mali sedieť dve ženy a jeden muž, ktorí deti lákali dovnútra a unášali ich. Polícia zadržala ženu, ktorá príspevok publikovala na sociálnych sieťach. Vypovedala, že sa bála o svojich súrodencov, preto hoax šírila.

„Neskôr si uvedomila, že ide o hlúposť a príspevok zmazala," uviedla polícia. Ten sa však už začal šíriť medzi ostatnými používateľmi sociálnych sietí. Podľa polície rozširovanie hoaxov o únosoch detí nabralo v súčasnosti neúnosnú mieru: „Je načase, aby sa užívatelia sociálnych sietí nad sebou zamysleli."

Polícia vypátrala šíriteľku hoaxu



Polícia zdôrazňuje, že k únosom maloletých a mladistvých osôb na území Slovenskej republiky nedochádza. Šírenie poplašnej správy je trestný čin, informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. „Najčastejšími dôvodmi nezvestnosti detí sú úteky z domu, úteky so starším partnerom a takzvané rodičovské únosy," zdôrazňuje Michal Slivka.

Dodáva, že v minulosti sa objavilo niekoľko prípadov, keď maloleté osoby povedali svojim rodičom o osobách, ktoré ich mali volať do vozidla, avšak nikdy sa hrozba ani len pokusov o únos nepotvrdila. „Napriek tomu Policajný zbor takéto prípady nikdy nepodceňuje a z bezpečnostno-preventívneho charakteru o nich informuje. Z toho vyplývajú občasné upozornenia miestnych obyvateľov, napríklad prostredníctvom obecného rozhlasu," uviedol Slivka.

Polícia dementuje správy o únosoch



Policajný zbor podľa jeho slov pristupuje k šíreniu akýchkoľvek hoaxov nekompromisne: „Potvrdzuje to nedávne zriadenie novej facebookovej stránky Hoaxy a podvody - Polícia SR. Pripomíname, že šírenie poplašnej správy je trestným činom, za ktorý je možné uložiť trest až na dva roky, prípadne za istých podmienok až na osem rokov."





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >