Chlapček sa dobre orientuje v priestore, dievčatko sa lepšie učí jazyky? Áno, rozdiely v mozgu existujú

Gabriela Bachárová, 30. júla 2022 o 05:00

Žena sa stratí aj na ulici, v ktorej býva a muž nedokáže skoro nikdy pochopiť, čo od neho jeho partnerka chce. Myslíte si, že tieto tvrdenia platia? Ak áno, nemusíte sa kvôli tomu hneď považovať za spiatočníka. Vedecké výskumy ukazujú, že ženský a mužský mozog sa už v maternici vyvíjajú odlišne a o rozdieloch sa asi každý z nás presvedčuje dennodenne.

Ich mozog sa vyvíja odlišne.

Foto: shutterstock.com

Neznamená to, že je dobré svoje dieťa vychovávať rodovo stereotypne, teda dievčatku ponúkať len bábiky a podporovať ho v učení cudzích jazykov a chlapcovi kupovať autíčka a smerovať ho k matematike. Ženy už desaťročia ukazujú, že sú rovnako schopné a inteligentné ako muži. Avšak biologické rozdiely medzi nami jednoducho existujú.

Na začiatku tehotenstva sa ľudský mozog vyvíja ako bezpohlavný. Neskôr však už naň začínajú pôsobiť pohlavné hormóny, ženský estrogén a mužský testosterón. Dôsledkom je napríklad rozdielne množstvo bielej a šedej mozgovej kôry. Tej bielej, ktorá je zodpovedná napríklad za jazykové nadanie, majú ženy priemerne desaťkrát viac. Šedej zasa dostali do vienka viac muži, a lepšie sa preto orientujú v priestore a majú lepšie matematické a logické schopnosti.

Absolútne to neznamená, že chlapec sa nemôže perfektne naučiť po anglicky a dievča vynikať v zvládnutí matematických príkladov. Značí to, že chlapci sú zvyčajne lepší v matematike a dievčatá zasa v jazykoch.

Chlapci sa ďalej vyznačujú aj lepšou priestorovou predstavivosťou a priestorovou pamäťou a majú tiež rýchlejší takzvaný reakčný čas, čo je doba, ktorá uplynie od podnetu až po našu reakciu. Preto muži rýchlejšie reagujú napríklad v prípade hroziacej dopravnej nehody.

Jazyk muži používajú na prenos faktov. Ako sa to prejavuje v praxi, pozná asi väčšina žien. Partner namiesto očakávaného súcitu hneď svojej žene navrhuje nejaké praktické riešenie problému.

Slovné úlohy chlapcom neprospievajú

Vráťme sa však z dospelého života ešte do školy. V škole chlapcom neprospievajú časovo ohraničené úlohy, typicky napríklad písomky, ktoré musia zvládnuť v stanovenom čase. Možno aj preto sa chlapci v porovnaní so žiačkami celkovo považujú za horších žiakov.

Vedci Richard Woodcock a Stephen Camarata na základe svojho výskumu z roku 2006, v ktorom skúmali viac ako osemtisíc ľudí od najmenších detí až po seniorov, vyjadrili záver, že ženy majú schopnosť „efektívne, účelne a presne dokončiť prácu strednej náročnosti“. Chlapci sú v škole navyše znevýhodnení aj v slovných úlohách.

Dievčatá začínajú rozprávať skôr

Dievčatá sú zasa lepšie v porozumení jazyku, obratnejšie sa slovne vyjadrujú, jazyk im viac slúži na vyjadrenie pocitov, lepšie rozpoznávajú pocity ostatných, majú väčší zmysel pre detail a sú šikovnejšie v jemnej motorike. Možno ste si aj z vlastnej skúsenosti všimli, že dievčatá začínajú rozprávať skôr ako chlapci. Majú aj bohatšiu slovnú zásobu, podľa jedného výskumu žena použije priemerne za deň 20-tisíc slov a muži len sedemtisíc.

Vyššie spomenutí vedci urobili aj test čitateľskej gramotnosti, v ktorom účastníci mali počas troch minút prečítať čo najviac textu a dokázať mu aj porozumieť. Priemerná presnosť sa u dievčat pohybovala na úrovni 50 percent, zatiaľ čo u chlapcov len 20 percent.

Ako vidieť, rozdiely medzi mužským a ženským mozgom naozaj existujú. Napriek tomu sú si obe pohlavia rovné a v tomto duchu je potrebné aj deti vychovávať.
(Zdroj: publikácia Pět pohledů na nadání od autorky Jany Marie Havingerovej)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >