Chcete zmenu, ktorá vydrží? Skúste japonskú filozofiu kaizen. Malé kroky, veľké úspechy

Gabriela Bachárová, 3. januára 2020 o 04:47

Ešte vás neopustilo novoročné predsavzatie, a tak od prvého januára cvičíte, nechodíte na Facebook alebo večer idete skôr spať? Nechceme vám brať ilúzie, ale je veľmi pravdepodobné, že odhodlanie vám dlho nevydrží.

Chcete začať behať? Tak hlavne postupne!

Foto: Shutterstock.com

Podľa prieskumu agentúry Stem/Mark si novoročné predsavzatia dáva až 43 percent Slovákov, ale výsledky v praxi sú žalostné. Skoro tri štvrtiny ľudí sa ich vzdávajú už po štvrť roku, čo je docela smutná bilancia. Na vine pritom môže byť „prepálený" štart. Bežci to dobre poznajú. Ak vyštartujú prirýchlo a s veľkou motiváciou, dych im dôjde už po krátkej dobe. Zatiaľ čo keď začnú pomalším tempom a pridávajú postupne, v cieli sa môžu tešiť na víťazstvo.

Na podobnom princípe funguje aj japonská filozofia kaizen, ktorá je do dnešnej, povinnosťami a stresom nabitej doby, kde máte len veľmi málo času na seba a svojich blízkych, ako stvorená. Umožňuje, aby novoročné predsavzatia vydržali a stali sa trvalou súčasťou vášho života. Kai znamená zmena a zen označuje slovíčko dobré. Kaizen teda môžeme preložiť ako dobrá zmena či zlepšenie.

Ako to môže vyzerať v praxi? Dajme tomu, že chcete zlepšiť svoju fyzickú kondíciu a slávnostne ste si sľúbili, že sa budete každý deň hodinu hýbať. Začnete behať či cvičiť jógu. Je to tento nápad reálny, ak máte veľa pracovných, domácich, rodičovských a partnerských povinností? Odpoveď bude asi negatívna.

Cvičiť však chcete. Ak sa budete riadiť princípmi kaizen, stanovíte si realistickejšie ciele, napríklad cvičiť trikrát týždenne pätnásť minút. Štvrťhodinku si určite nájdeme a ak vytrváte, uvidíte, že sa vám časom podarí nachádzať si časové okná, ktoré budete môcť využiť na cvičenie, častejšie.

A hlavne, ak sa vám nejakú dobu nepodarí kvôli chorobe či pracovným povinnostiam predsavzatie dodržiavať, nebudete to brať ako svoje zlyhanie, ale vrátite sa k nemu, keď budete mať viac času.

Skúste to!

Kaizen sa dá uplatniť na takmer všetky oblasti v živote. Ak napríklad nechcete už viac kričať na deti, len ťažko sa vám to podarí okamžite. Pôjdete cestou zlyhaní, ale to neznamená, že sa máte svojho cieľa vzdať. Prvým úspechom bude, ak nezvýšite hlas v jednom z desiatich prípadov. Zlepšovať sa budete len postupne, s mnohými zaváhaniami, ale práve tak je to v poriadku. Inak to byť ani nemôže.

Kaizen môžete využiť, ak sa chcete tento rok vzdať fajčenia (nemusíte prestať hneď, čo býva pre väčšinu ľudí veľký problém, ale odoprieť si denne jednu cigaretu a postupne ich množstvo zvyšovať), naučiť sa nový cudzí jazyk alebo sa v niektorom zlepšiť, viac odpočívať, začať meditovať, nájsť si novú prácu, mať lepšie vzťahy s ostatnými ľuďmi a tak ďalej a tak ďalej.

Kaizen vychádza z učenia slávneho čínskeho mudrca, zakladateľa taoizmu, známeho dodnes po celom svete pod menom Lao-c’. Ten povedal, že „každá veľká zmena sa začína malým krokom“. Niekoľko malých zmien môže nakoniec viesť k veľkej revolúcii, ktorá premení váš život neuveriteľným spôsobom. Pritom malé zmeny sú príjemné a do života ich zvládnete začleniť bez väčších problémov.

„Malé kroky zaktivizujú váš nervový systém, vytvoria nové spojenia medzi neurónmi, mozog sa nadšene ujme procesu zmeny a priblíži vás k vášmu cieľu,“ sľubuje americký klinický psychológ Robert Maurer, ktoré o filozofii kaizen napísal už viac kníh. Podľa neho by ste si mali každý deň položiť jednu dôležitú otázku: Aký malý krok dnes môžem urobiť k dosiahnutiu svojho predsavzatia?

„Srdcom kaizenu sú malé akcie. Pomaly a bezbolestne môžete kultivovať svoju chuť dosahovať trvalých úspechov,“ uviedol Robert Maurer s tým, že význam má aj taký krok, ktorý sa môže zdať úplne nepatrným, dokonca úsmevným, napríklad vstať ráno o päť minút skôr. Takáto „drobnosť“ váš však môže naladiť na deň úplne inak, ako keď v strese vstávate na poslednú chvíľu. Veď nie nadarmo sa hovorí, že ráno určuje, aký budete mať celý deň.

Páčia sa vám myšlienky, ktoré predstavuje učenie kaizen? Vyskúšate ho? Napíšte nám do komentárov!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >