10 predsavzatí na rok 2020, ktoré výrazne zlepšia váš život

Gabriela Bachárová, 1. januára 2020 o 04:50

Záleží len na vás, či novoročné predsavzatia zostanú v hlave alebo sa premietnu aj do reality. Nový rok 2020 je dobrou príležitosťou, ako mať krajší a zmysluplnejší život.

Venujte deťom v novom roku viac pozornosti.

Foto: Shutterstock.com

1. Prestanem kričať na deti

Je to zbytočné a ničomu to nepomáha. Preto sa pokúsim pred ďalším výbuchom zlosti zastaviť a radšej obligátne napočítať do troch. Ak mám pocit, že ma deti nechcú veľmi rešpektovať, môže to byť v dôsledku vzdoru, ktorý pociťujú, keď na ne kričím. Viem, že rodičovská autorita sa nebuduje zvýšeným hlasom, ale trpezlivosťou, vysvetľovaním a vnútornou istotou, keď od detí niečo žiadam.

2. Budem sa deťom viac venovať

V záplave najrôznejších povinností to nie je vždy jednoduché, ale skúsim si nájsť na deti viac času. Budem sa s nimi viac rozprávať, zaujímať sa o to, čo ich trápi a teší, zapojím sa do ich hier. Budovanie vzájomnej väzby je pre mňa ako rodiča to najdôležitejšie.

3. Budem viac odpočívať a venovať sa sám sebe

Je to totiž mimoriadne dôležité nielen pre mňa, ale aj pre deti. Len spokojný rodič, ktorý má aspoň trochu času na to, čo ho baví a môže si aj trochu odpočinúť, môže byť pre svojich potomkov naozajstným prínosom. Nechcem, aby na mňa raz deti spomínali len ako na vystresovanú a vyčerpanú mamu (či otca).

4. Môj partner si tiež zaslúži viac mojej pozornosti

V každodennom zhone mi na partnera nezostáva veľa času, pritom je dôležitejší ako práca či domácnosť. Pokúsim sa venovať mu viac svojej pozornosti. Častejšie si s ním zájdem na kávu či na víno. Nájdem si chvíľku na rozhovor alebo na aktivity, ktoré budeme robiť len my dvaja. Taký bedminton v športovom centre nemusí byť vôbec zlý.

5. Priority presuniem z papiera do reality

Svoje priority mám určené už dávno, ale veľmi sa mi nedarí riadiť sa nimi aj v skutočnom živote. Budem sa však snažiť viac si ich uvedomovať a nedať sa pohltiť zdanlivo naliehavými úlohami, ktoré ma odvádzajú od toho podstatného. Veď život máme len jeden a nechcem ho premrhať. Pracovať stačí len dosť dobre, nemusím byť v zamestnaní tým najlepším. Veď to aj tak nikto nikdy neocení. Ani domácnosť nemusí byť v perfektnom stave. Vzťahy a starostlivosť o seba, to budú moje skutočné priority.

6. Budem žiť aspoň o trochu zdravšie

Novoročné predsavzatia sú často o tom, že od prvého januára začnem jesť zdravo, budem sa viac hýbať či viac spať. Odhodlanie možno vydrží zopár dní a spomeniem si naň zasa až 31. decembra. Ako to urobiť, aby predsavzatia nezostali pochované pod lavínou každodenných povinností? Nemám veľa času, ťažko môžem každý deň hodinu cvičiť. Ale 15 minút si určite nájsť môžem. Pred spaním nemusím hodinu surfovať na internete, ale o to dlhšie spať. Prejsť na komplet zdravú výživu sa mi asi nepodarí zo dňa na deň, ale určite môžem postupne zaraďovať zdravšie potraviny a jedlá. Zmeny urobím pomocou pomalých, ale o to trvácnejších krokov.

7. Urobím to, čo mám už dlho v pláne

Nesplnený sen? Má ho každý. Prečo ho neuviesť do reality práve tento rok? Naučím sa to, čo som sa chcel už dávno naučiť. Pôjdem sa pozrieť tam, kam som vždy túžil. Urobím to, po čom moja duša prahne. Nebudem čakať, keď na to bude vhodnejšia doba, pretože žiadny lepší okamih niky nepríde. Musím si ho vytvoriť.

8. Budem pristupovať k životu optimisticky a s radosťou

Nie to, čo sa mi v živote deje, ale to, ako sa k životným udalostiam postavím, určuje moju spokojnosť. Trápeniu a bolesti sa nedá celkom vyhnúť, ale aj s problémami možno viesť dobrý a vyrovnaný život. Pokúsim sa o to. Život začnem vnímať viac ako dar. Budem sa k nemu stavať optimisticky, s radosťou, ale zároveň s pokorou.

9. Budem žiť ekologickejšie a skromnejšie

Naša planéta si to predsa zaslúži. Nebudem nakupovať hlúposti, výraznejšie obmedzím svoju spotrebu. Začnem viac chrániť životné prostredie: prestanem nakupovať produkty balené v plastoch, obmedzím spotrebu vody, odpad budem triediť ešte dôkladnejšie, možno aj obmedzím konzumáciu mäsa, pretože jeho chov je pre planétu veľkou ekologickou záťažou.

10. Urobím niečo pre svoje okolie

Len život, ktorý žijeme pre ostatných, stojí za to, povedal slávny fyzik Albert Einstein. A naozaj, uspokojenie, ktoré pociťujeme, keď robíme niečo užitočného a zmysluplného pre komunitu ľudí okolo seba alebo aj pre ľudí na druhom konci sveta, je veľké. Možností, ako pomôcť, je veľa. Pravidelný finančný príspevok na charitu, dobrovoľníctvo pre miestnu organizáciu. Energia, ktorú vynaložím, sa mi mnohonásobne vráti v dobrom pocite. Tak šťastný nový rok pre všetkých!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >