Novoročné predsavzatia si dáva 43 percent Slovákov, plní ich málokto. Aké sú najčastejšie?

Patricia Poprocká, 1. januára 2020 o 04:41

Chcem schudnúť, viac športovať, zdravšie jesť, menej sa stresovať.... Ako dlho vám vydržia novoročné predsavzatia? Podľa prieskumu agentúry Stem/Mark si na prelome rokov dáva záväzky 43 percent Slovákov, pri ich dodržiavaní však väčšina (skoro tri štvrtiny) nezostane dlhšie ako štvrť roka.

Novoročné predsavzatia sa najlepšie plnia vtedy, ak si človek kladie reálne, nie privysoké ciele.

Foto: shutterstock.com

Je veľká skupina ľudí, ktorým novoročné predsavzatia vydržia iba pár dní, k ich skorému porušeniu už po niekoľkých dňoch sa priznalo 26 percent opýtaných. Viac než polovica tiež uviedla, že novoročné záväzky väčšinou nedodrží. Naopak, len dve percentá ľudí uviedli, že novoročné záväzky dodržia vždy a desiatim percentám sa ich darí dodržiavať dlhšie ako rok.

„Áno, aj mne sa to podarilo, vlani som si dala záväzok, že urobím niečo pre seba a budem sa sprchovať studenou vodou. Dnes môžem povedať, že sa mi to podarilo. Ale druhý záväzok, že sa budem viac venovať deťom, mi však vydržal len do konca vianočných prázdnin a mojej dovolenky. Potom sme už zasa všetci naskočili do kolotoča, z ktorého sme sa nevedeli dostať,“ bilancuje Nikola svoj rok 2019.

Novoročné predsavzatia ľuďom nevychádzajú zväčša preto, že sú buď nereálne, alebo ich neberú dostatočne vážne. A do tretice – meniť stereotyp je pre mnohých naozaj ťažké. „Dôležité je mať silnú motiváciu. Človek by si nemal dávať nereálne ciele, napr. schudnem 10 kg za mesiac,“ vraví Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa spoločnosti Naturhouse, ktorá si prieskum o predsavzatiach nechala vypracovať.

Aspoň raz v živote si dalo novoročné predsavzatie sedem z desiatich Slovákov, väčšinou im to však život nezmenilo. „Môj záväzok bol jednoduchý, ešte na vysokej škole som si povedala, že budem menej nadávať. Na prvej skúške po Vianociach, z ktorej ma vyhodili, pretože skúšajúci nevedel po mne prečítať, bolo po mojom záväzku. S nadávaním som prestala neskôr, keď som otehotnela, prišlo to nejako samé, nepotrebovala som na to žiadne sľuby,“ usmieva sa dnes Andrea, matka dvoch detí.

Novoročné predsavzatia Slovákov sa týkajú najčastejšie stravy a životného štýlu. Chcem schudnúť je už dlhodobo najčastejšim novoročným predsavzatím nielen na Slovensku, ale i v Čechách. Nasledujú predsavzatia zdravo jesť či menej sa stresovať. Česi na tretie miesto umiestnili možnosť „Nedávať si už žiadne predsavzatia“. To opäť potvrdzuje fakt, že ľudia už pri kladení novoročných záväzkov počítajú s tým, že pri ich plnení zrejme príliš dlho nevydržia.

Z ďalších predsavzatí ľudia uviedli napríklad záväzok prestať fajčiť, obmedziť kávu, alkohol, nájsť si partnera, presťahovať sa, zmeniť prácu, venovať sa rodine, naučiť sa cudzí jazyk, viac športovať, viac spať, viac odpočívať.

Pri plnení cieľov je najdôležitejšie odhodlanie, začať možno kedykoľvek. Na to, aby človek zmenil svoj život, nepotrebuje zmenu dátumu.


ANKETA:

Dávate si novoročné predsavzatia?

5,9%



11,8%



0,0%



11,8%



64,7%



5,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >