Chcete zastaviť detské „hnevanie“? Nezakazujte ho, ale naopak povoľte, pôsobí to takmer zázračne

Gabriela Bachárová, 13. novembra 2023 o 06:45

Potrebujete upokojiť dieťa? Nemá zmysel kričať naň alebo mu niečo vyčítať. Slovíčko prestaň nefunguje už vôbec. Choďte na to šikovnejšie!

Hnev u detí nepotláčajte, ale vhodne usmerňujte.

Foto: Shutterstock

Z psychológie je veľmi dobre známe, že keď chceme niekomu v niečom brániť, bude to robiť o to vehementnejšie. Naopak, veľmi pomôže, ak správanie, ktoré si z nejakého dôvodu neprajete, povolíte a ešte ho budete podporovať. V tomto prípade teda dieťaťu umožnite, aby sa „vyhnevalo”, čo mu srdce ráči. Tri zaujímavé metódy ponúkajú vo svojej knihe Výchova k psychické odolnosti dítěte české psychologičky Simona Horáková Hoskovcová a Lucie Suchochlebová Ryntová. Ako teda na to?

Tri minúty „hnevania”

„Rozbláznené dieťa prekvapíme návrhom: Teraz môžeš hnevať tri minúty, zmeriam ti to na hodinkách. Nutná je krátka dohoda vopred, čo všetko sa smie, aby to bolo bezpečné, či sa môže skákať po posteli a podobne,” uvádzajú autorky. Dieťa uvidí, že pre vás jeho správanie nie je problém a už nebude mať dôvod v ňom ďalej pokračovať.

Kráľ nie je doma

Zahrajte sa s dieťaťom zábavnú hru, ktorá ho určite veľmi pobaví. „Rodič hrá sluhu, vykukne z okna, zmetákom udrie trikrát do zeme a zvolá: Kráľ odišiel! Kráľ nie je doma! To je signál, že deti môžu hnevať: dupať, behať, pokrikovať a podobne. Po chvíli zasa rodič vykukne z okna, udrie zmetákom o zem a zvolá: Kráľ prišiel! Kráľ je doma! V tej chvíli sa deti musia upokojiť a správať sa vzorne, ale len do chvíle, keď kráľ znovu z kráľovstva odíde,” popisujú autorky knihy princíp hry. Využiť ju môžete nielen vtedy, keď chcete dieťa upokojiť, ale i vtedy, keď potrebujete, aby si urobilo nejaké povinnosti, napríklad umylo si večer zuby alebo si upratalo v svojej izbičke.

Vankúšová vojna

Hnev či negatívne emócie nie sú zlé, cítime ich aj my dospelí. Ide o to, ako sa s nimi vyrovnáme, ako ich zvládneme. Ak nechceme, aby dieťa ubližovalo samo sebe alebo iným, ponúknime mu bezpečnú aktivitu, ktorá umožní zbaviť sa nepríjemného stavu. Takou aktivitou môže byť napríklad stará dobrá vankúšová vojna, do ktorej sa isto radi zapoja rodičia i súrodenci. Mať možnosť prejaviť agresivitu, ktorú rodičia deťom väčšinou zakazujú, je veľmi uvoľňujúce. A určite sa vám podarí vymyslieť i ďalšie spôsoby, ako môže dieťa bez obáv vyjadriť svoje emócie a následne sa upokojiť.















Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >