5 fungujúcich tipov, ako okamžite zlepšiť vzťah s dieťaťom

Gabriela Bachárová, 23. júna 2023 o 05:30

Nedarí sa vám vo výchove? Namiesto pokojného a láskyplného vzťahu neustále riešite s dieťaťom konflikty a nepríjemné situácie sú na dennom poriadku? Máme dobrú správu, dá sa s tým niečo robiť. Hoc aj hneď, tu je päť našich rád.

Pekný vzťah s deťmi obohacuje život.

Foto: shutterstock.com

Prijmite emócie dieťaťa

To, čo rodičia často vnímajú ako vzdorovité správanie, môže byť dôsledkom nevhodných reakcií na detské emócie, čo v konečnom dôsledku poškodzuje vzťah s dieťaťom a jeho dôveru k vám. Namiesto kriku či kritiky zvoľte pokojný prístup, dovoľte potomkovi emócie vyjadriť, ustojte, ak sa prejavuje búrlivo (dieťa to ešte nevie inak, jeho nervová sústava musí dozrieť).

Nereagujte v prvom rade na detskú emóciu, ale na to, čo je za ňou. Môže to byť napríklad nenaplnená potreba pozornosti. Neodsudzujte dieťa a nesnažte sa vyvolať v ňom pocity hanby a viny, namiesto toho mu za všetkých okolností dajte najavo svoju lásku. Vráti sa vám to stonásobne v zlepšení vzájomných vzťahov.

Naplňte potrebu pozornosti

Úzku väzbu s dieťaťom a tým aj láskyplný vzájomný vzťah si vybudujete, ak sa mu začnete skutočne venovať. Každý človek potrebuje pozornosť ostatných, deti aj dospelí. Prečo ju svojim najbližším nedopriať? V záplave iných povinností to síce ide dosť ťažko, ale nájdite si čas, počas ktorého sa potomkovi budete venovať naplno.

Neznamená to len vymýšľať dieťaťu program, ale robiť aj to, čo chce samo. A môže to byť pokojne aj spoločné hranie počítačových hier, ktoré vám umožní vstúpiť do sveta dieťaťa. Pre potomka je to zasa príležitosť poznať, že rodič sa vie aj baviť a nie je to len nudná postava dobrá akurát tak na vydávanie príkazov a zákazov.

Nezľahčujte pocity

Rodičia často v dobrej viere zľahčujú pocity potomka. Ak spadne, bežíme hneď k nemu s tým, že sa predsa nič nestalo. Avšak stalo. Dieťa to bolí, môže byť vystrašené. Ak mu najbližšia osoba povie, že o nič nejde, popiera tak jeho vlastné prežívanie. A ako by dieťa mohlo mať dobrý vzťah s niekým, kto jeho pocity a potreby nepovažuje za dôležité? Veď aj od partnera chcete, aby vás chápal, poskytnite preto to isté aj mladším členom rodiny.

Ukážte svoju silu

Psychológia hovorí, že vážiť si, rešpektovať a aj mať rád môžeme najmä toho, kto sa nebojí ukázať svoje sebavedomiu a pozitívnu silu. Dnešní rodičia, žiaľ, deťom často ustupujú, doslova sa boja prejaviť svoju vôľu, aby sa dieťa na nich „nenahnevalo”. Malé deti však vývojovo potrebujú cítiť, že rodič vie, čo robí, majú potrebu nasledovať ho, pretože sami sa ešte nedokážu orientovať vo veľkom svete.

Súčasťou zdravého a dobrého vzťahu je aj rešpektovanie rodinnej hierarchie. Rodičia sú na prvom mieste, deti ich nesmú nahradzovať. Ak sa tak deje, veľmi často sú dôsledkom zhoršené vzájomné vzťahy. Dieťa necíti rešpekt voči rodičovi, čo sa prejavuje aj často „neznesiteľným” správaním.

Nezabudnite na seba

Popri všetkej tej starostlivosti o deti a domácnosť a chodení do práce skúste nezabúdať na svoje vlastné potreby. Len ak budete venovať čas aj sebe, svojim záľubám a odpočinku, budete sa môcť odpočinutá a spokojná naplno a vedome venovať aj svojmu dieťaťu.

Mama, ktorá sa necíti odsunutá na vedľajšiu koľaj a až ako posledná v poradí, dá potomkovi jednoducho viac ako mamka, ktorá lieta od rána do večera a len plní potreby ostatných. Na kvalitný vzájomný vzťah treba mať jednoducho silu a chuť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >