Cesta do hlbín detskej duše. Odhaľuje ju nová kniha psychoterapeuta Petra Pötheho, užitočná pre všetkých rodičov

Patricia Poprocká, 23. júla 2020 o 04:48

Aký je vnútorný svet dieťaťa, ako mu najlepšie porozumieť a pomôcť s problémami, ktoré rieši vo svojej hlávke? Ak sa zaoberáte týmito otázkami, bude vám užitočná nová kniha psychoterapeuta Petra Pötheho Sila nevysloveného.

Kniha Sila nevysloveného má čo povedať odborníkom i obyčajným rodičom.

Foto: Oľga Šupalová

Písaná je pre širokú verejnosť – to svoje si v nej nájdu odborníci, ale aj rodičia, ktorí sa snažia viesť svoje deti s porozumením.

Peter Pöthe je skúsený detský psychoterapeut, ktorý absolvoval viacero stáží na prestížnych univerzitách, vrátane Harvardu. „Otvorene odmieta rozmýšľať o detských ťažkostiach v kategóriách symptómov a diagnóz. Namiesto toho nastoľuje otázku prežívania, významu, snahu dieťaťu porozumieť, byť pri ňom a pomáhať mu uniesť jeho veci. Neradí, nepoučuje, ale vstupuje do vzťahu, premýšľa o dieťati a jeho svete,“ hovorí o ňom terapeutka a klinická psychologička Oľga Šupalová z PORT centra hlbinnej psychológie.

Vo svojej knihe doktor na reálnych príbehoch štyroch detí a dospievajúcich približuje detský svet, problémy aj priebeh ich terapie počas jedného roka. Ide o chlapca z pestúnskej starostlivosti, teenagerku zneužívanú v detstve, chlapčeka, ktorému matka počas terapie zomrie na rakovinu, dievčiny, ktorej rodičia prechádzajú búrlivým rozvodom. Piatym príbehom je príbeh mladého terapeuta z detského domova, ktorému robí supervízora.

„Chronologické radenie jednotlivých kazuistík vyvoláva určité napätie a zvedavosť po pokračovaní, na ktoré je potrebné si počkať do ďalšieho stretnutia. Kniha je písaná jednoduchým, priamym jazykom. Teória je spomenutá akoby mimochodom, naberá konkrétne tvary, ponúka lepšie porozumenie a ukotvenie celého terapeutického procesu,“ opisuje Oľga Šupalová.

„Knihu si prečítajte ak ste „laik“ a zaujímajú vás psychoterapeutické príbehy. Alebo ste rodič či pedagóg a chcete vedieť viac o vnútornej realite dieťaťa,“ odporúča. Peter Pöthe totiž podľa nej dokáže spájať a nachádzať súvislosti aj tam, kde by ich iní odborníci možno nehľadali, čo je veľmi cenné.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >