ROZHOVOR: Veľmi dobre poznám frustráciu rodín, keď dojčenie nefunguje, vraví predseda MAMILY Peter Liška

Patricia Poprocká, 20. októbra 2021 o 04:24

Zubný lekár Peter Liška sa nedávno stal predsedom združenia MAMILA, ktoré pomáha ženám s dojčením i starostlivosťou o deti. Ako vraví, aj muži majú pri dojčení svoju úlohu a za najväčší problém dojčenia považuje množstvo dezinformácií, v ktorých sa nik nevie zorientovať, neraz ani lekári. „Dojčenie nie je len o materskom mlieku. Je to vzťah, ktorý sa nedá upratať do škatuliek a čísel,“ hovorí.

Úlohou otca je podporovať ženu v dojčení. Aj zo štúdií viem, že je oveľa pravdepodobnejšie, že žena bude dojčiť, ak ju muž v tom podporuje, vraví Peter Liška.

Foto: archív Petra Lišku

Muž na čele organizácie, ktorá pomáha ženám s dojčením – také troška netradičné, nie?
Som lekár, na dojčení záleží a je automatické, že v medicíne by lekári rovnako ako lekárky mali mať znalosti o dojčení a zručnosti na pomoc s ním. Napríklad v obore gynekológia a pôrodníctvo sú muži aj ženy, prečo by to malo byť pri dojčení inak? Dojčenie a laktačné poradenstvo sú odbory, v ktorých má byť využívaná medicína založená na dôkazoch, a v ktorých sa majú uplatňovať vedecké poznatky – a to je to, čo MAMILA robí: školí profesionálne laktačné poradkyne a poradcov (máme ich pomerne veľa) na to, aby mohli pomáhať ženám na základe vedy a najnovších poznatkov v medicíne.

Predsa len, dojčenie sa zdá ako vyslovene ženská záležitosť...
V MAMILE máme tiež ako gestora nášho vzdelávacieho programu pre laktačné poradenstvo a laktačnú medicínu profesora dr. Jacka Newmana, IBCLC, FRCPC, z Kanady. Osobne som hrdý na to, že pracujem vo viacerých medicínskych odboroch, a že jedným z nich je práve laktačné poradenstvo. Na čele MAMILY je ale celý medicínsky tím zložený z rozličných odborníkov a odborníčok. Ponúkame naše znalosti zdarma v oblasti dojčenia, príkrmov, výchovy, spánku, nosenia či kontaktu koža na kožu tak, aby rodiny mohli získať spoľahlivé informácie, ktoré im pomôžu zorientovať sa v kľúčových otázkach raného detstva.

Ako ste sa dostali k problematike dojčenia vôbec?
Dojčenie som považoval za dôležité a ako lekár viem, že má zásadný význam pre zdravie detí, zdravie žien a zdravie celej spoločnosti. Veľmi dobre poznám frustráciu, ktorú rodiny prežívajú, keď im dojčenie nefunguje, keď im nikto nepomôže, sú zúfalé a nevedia, čo majú urobiť. Ženy majú výčitky, obviňujú samy seba a netušia, čo sa vlastne s ich dojčením stalo, a ani aké je riešenie. A toto som chcel zmeniť, chcel som pomáhať. Preto som sa prihlásil najprv na kurz laktačného poradenstva v MAMILE, bol som fascinovaný vedeckými poznatkami a štúdiami, ktoré sa tam prezentovali. Naučil som sa množstvo vecí, ktoré som sa dovtedy ako lekár nikde nedozvedel.

Napadlo vám, že raz budete stáť na jej čele?
Keď ma v MAMILE oslovili ohľadne možnosti byť súčasťou Správnej rady, tak som neváhal. Chcel som pomôcť, som z dojčenia a laktačného poradenstva nadšený, neustále sa vzdelávam v tejto oblasti a aktívne pomáham dojčiacim ženám. V MAMILE sme skvelý tím, sú medzi nami psychologičky, odborníčky na reprodukciu, psychoterapeut a supervízor, lekárky, zdravotné sestry, pôrodné asistentky, farmaceutky a mnoho ďalších ľudí, ktoré majú spoločnú víziu, že chceme zlepšovať podmienky pre dojčenie. A to v spoločnosti, v nemocniciach, v zdravotníctve i v rodinách. Chceme to robiť na základe overených poznatkov a zručností. Máme 20 rokov skúseností v siedmich krajinách Európy.

Čím je dojčenie pre vás – z pohľadu muža a otca?
Ja sám mám s manželkou tri dojčené deti. Som presvedčený, že úlohou otca je podporovať ženu v dojčení. Aj zo štúdií viem, že je oveľa pravdepodobnejšie, že žena bude dojčiť, ak ju otec dieťaťa v tom podporuje. Otcovia hrajú pri dojčení dôležitú úlohu. Je rozhodujúce, či ženu podporia, podržia a povzbudia. Rovnako i to, že vnímajú jej potreby, oceňujú ju, všímajú si, ako sa cíti... Tiež záleží na tom, či si je muž vedomý, čo všetko jeho žena robí, čo pre ňu môže urobiť on a v čom ju môže odbremeniť. Rodičia sa o deti starajú spoločne a to, že žena dojčí deti, je dôležité pre rodinu ako celok. Z hľadiska zdravia, výchovy, vytvárania vzťahu s deťmi. Pretože dojčenie nie je len o materskom mlieku – dojčenie je vzťah. Dojčenie je spôsob starostlivosti o deti. Dojčenie mení spôsob, akým rodiny začnú svoj život s deťmi. Prvé roky života sú kľúčové a dojčenie v nich zohrá veľmi dôležitú úlohu. Týmto chcem svojej manželke poďakovať za to, že naše deti dojčí.

V čom vidíte najväčšie úskalia podpory dojčenia na Slovensku?
Najväčším úskalím sú dezinformácie a protichodné informácie, v ktorých sa nikto nevie zorientovať. Nemôžeme sa diviť, že ženy nevedia, čo majú robiť. Veľa ľudí, aj lekárov a lekárok, povie ženám, že po pôrode „ešte“ nemajú mlieko a že mlieko „príde“ na tretí deň, a to napriek tomu, že ženy majú v prsníkoch mlieko už pred pôrodom a bábätko mlieko pije ihneď, keď sa prvýkrát prisaje. Iný príklad: Aj keď žena úspešne dojčení, tak sa po prvom či druhom roku života začne aj od zdravotníkov dozvedať, že už dojčenie dieťaťu nič nedáva a materské mlieko už nemá žiadne živiny, hoci je opak pravdou. Preto my na našej stránke poskytujeme vedecky podložené informácie, máme tam zadarmo videá, články, návody na riešenie problémov s dojčením, fotografie správneho prisatia a polohy a tiež zoznam laktačných poradkýň, ktoré si ženy môžu zavolať k sebe domov.

Ako podporu dojčenia zlepšiť?
V MAMILE pracuje celý tím expertov a expertiek, ktorí dobrovoľne pomáhajú situáciu zlepšovať. Nielen na Slovensku, ale aj v Čechách a iných krajinách Európy. V tejto oblasti MAMILA supluje rolu štátu. Ako prví sme na Slovensko priniesli vedecké informácie o kontakte koža na kožu, o nosení detí v nosičoch a šatkách, spoločnom spaní. Vytvorili sme systém rozsiahleho a kvalitného vzdelávania v oblasti laktačného poradenstva doplneného supervíziami, máme kurz online o vzťahovej výchove, ktorú sme na Slovensko tiež priniesli ako prví. Ako prví sme začali vysvetľovať dlhodobé dojčenie – čiže vlastne normálnu dĺžku dojčenia. Pozvali sme odborníkov zo zahraničia, ako napríklad svetovo známeho pediatra dr. Jacka Newmana, odborníka na vzťahovú výchovu, dr. Roberta Searsa, odborníka na kontakt koža na kožu a predčasne narodené deti, dr. Nilsa Bergmana. Máme vypracovaný systém, ako situáciu s dojčením zlepšiť, a pomohlo by nám, ak by naše projekty verejnosť podporila finančne.

Cestou je určite efektívne poradenstvo, stále málo žien však vie o tejto možnosti, ak sa o problematiku vyslovene nezaujímajú... Nemalo by sa to viac zviditeľniť?
Profesionálne laktačné poradenstvo je kľúčové. Preto sa naň v MAMILE sústreďujeme. Poskytujeme poradkyniam a poradcom kvalitné vzdelanie, ktoré si každý rok rozširujú na ďalších školeniach, poskytujeme im supervízie, podporu, informácie, vyhľadávame vedecké štúdie. Snažíme sa, aby laktačné poradenstvo bolo pre všetky ženy dostupné. V Českej republike ho napríklad začali preplácať zdravotné poisťovne. Postupne o tom rokujeme aj so slovenskými zdravotnými poisťovňami. V čase pandémie sme začali poskytovať aj laktačné poradenstvo online, prostredníctvom videohovorov. Jedným z bodov pre nemocnice baby-friendly je aj to, aby ženy pri odchode z nemocnice dostávali kontakt na laktačné poradkyne a poradcov – aby získali pomoc s dojčením po príchode domov. Toto sa zatiaľ nedeje vo všetkých nemocniciach, ale niektoré to už začali robiť, a tak sa ženy o tejto možnosti dozvedia a ušetria si veľa trápenia. Lebo čím skôr ženy začnú problémy s dojčením riešiť, tým sa zvyknú vyriešiť rýchlejšie a ľahšie.

Najčastejším „riešením“ problémov s dojčením v našej spoločnosti je ale už celé roky v prvom rade umelé mlieko, prečo?
Aby riešením na problémy s dojčením nebolo umelé mlieko, je potrebné, aby zdravotníci a zdravotníčky, lekári a lekárky mali znalosti a zručnosti na to, čo urobiť namiesto jeho podania. Aby vedeli posúdiť, či bábätko získava materské mlieko z prsníka, koľko ho vypije (bez váženia), ako žene pomôcť, aby prípadne vypilo viac mlieka z prsníka. Čiže aké stratégie na to použiť, čo urobiť, aby ženu dojčenie vôbec nebolelo, ako pomôcť neprisávajúcemu sa bábätku. Medzi problémami s dojčením a umelým mliekom je obrovský priestor. Ten má byť vyplnený profesionálnou pomocou s dojčením založenou na tom, čo reálne funguje. Je dôležité, aby pomoc s dojčením prestala byť založená na dojmoch a osobných skúsenostiach a na tom, že „vždy sa to takto robilo“.

Ako je možné, že nevedecké konštatovania typu slabé mlieko, obmedzený čas dojčenia, dojčenie v zavinovačkách sa stále podsúvajú ženám ako fakty, a to dokonca od autorít?
Pretože máme celosvetovo za sebou pomerne dlhé obdobie v histórii, keď kŕmeniu malých detí kraľovalo umelé mlieko. Dezinformácie tohto typu sa odvodzovali od myšlienky, že to, čo funguje pri umelom mlieku, sa dá aplikovať na dojčenie. A to tak nefunguje. Dojčenie sa nedá upratať do rozvrhov, škatuliek, čísel... Nemôže sa odohrávať bez kontaktu s matkou. Presne toto bol dôvod, pre ktorý sme v MAMILE vydali knihu Praktický návod na dojčenie, ktorý reaguje práve na tieto konštatovania, vysvetľuje ich a na fotografiách ukazuje, ako dojčenie reálne funguje.

V Česku nariadila vláda ministerstvu zdravotníctva vypracovať do júna 2023 stratégiu, ako situáciu zlepšiť a podporiť ženy v dojčení, ktorá by bola záväzná pre všetky pôrodnice. Čo si myslíte o podobnom kroku u nás, pomohol by?
Je dôležité, aby štát podporoval dojčenie a venoval mu pozornosť. Vráti sa mu to na zdraví ľudí a i finančne to bude znamenať významné úspory. Stratégia podpory dojčenia nesmie však zostať len na papieri. Musia za ňou nasledovať konkrétne praktické kroky, ako zmeniť situáciu. A tie kroky sa musia vyvarovať dezinformácií a nevedeckých tvrdení. Následne musí byť stanovené, akým spôsobom sa bude dodržiavanie stratégie podpory dojčenia dodržiavať v nemocniciach, u pediatrov a pediatričiek a v ostatných oboroch, ktoré sa dojčenia týkajú. MAMILA v tomto ponúka ministerstvu zdravotníctva naše dlhoročné skúsenosti a expertízu.

Podľa prednostu trenčianskej pôrodnice Petra Kaščáka je dokumentov a stratégií nadostač, sú však nanič, resp. len formalitou, pokiaľ s tým nie je uzrozumený personál. Čo vy na to?
Personál nemocníc potrebuje praktické a detailné školenia o pomoci s dojčením. A potom je potrebné kontrolovať, ako situácia v nemocniciach vyzerá. Toto MAMILA robí prostredníctvom prieskum nemocníc o podpore dojčenia, do ktorého sa môžu ženy zapojiť tým, že ho vyplnia, alebo že jeho výsledky využijú na rozhodovanie sa o tom, do ktorej nemocnice pôjdu rodiť.

Veľa závisí od prístupu ľudí, personálu i samotných matiek, ovplyvniť, resp. zmeniť zaužívané myslenie však nie je ľahké.
Treba urobiť veľa vecí, na ktorých v MAMILE pracujeme: školiť personál nemocníc, pripravovať štandardy na riešenie konkrétnych problémov s dojčením, vyžadovať ich dodržiavanie a podobne. Ale najviac zo všetkého mení myslenie ľudí to, keď sa vytvára kultúra dojčenia namiesto kultúry kŕmenia umelým mliekom. Teda, keď ženy dojčia, starajú sa o dieťa dojčením, prinášajú do spoločnosti vizuálny obraz dojčenia a vedia podržať ostatné ženy v dojčení. Za tie roky, čo MAMILA funguje, sa ale myslenie ľudí už postupne mení.

Myslíte?
Áno, ľudia začali prijímať myšlienku kontaktu koža na kožu, už sa nedivia nad dvojročným dojčeným dieťaťom, už vedia, že dojčené bábätko môže na prsníku zaspávať a podobne. V tomto veľmi pomohla naša poradňa dojčenia online, kde vidíme, že ľudia napríklad postupne začali používať to, čo im vysvetľujeme: hovoria o samoprisatí, o samoodstavení, o spoločnom spánku bábätiek s matkami, o tom, prečo je dôležité, aby bábätko nebolo od matky oddelené. Ženy si začali do pôrodných plánov dávať, že chcú byť s bábätkami v kontakte koža na kožu, že nechcú, aby im bábätko bez súhlasu dokrmovali umelým mliekom, že nechcú, aby im bábätko odniesli na noc preč, že chcú pomoc s dojčením a podobne.

A čo vplyv komercie, ktorá je u nás fakticky neobmedzená, ako vidíte ten?
Reklama na umelé mlieko je vytváraná tak, aby zasiahla rodiny v kritickom období a aby umelé mlieko používali aj tie rodiny, ktoré ho vôbec nepotrebujú. Reklama obzvlášť pôsobí na zdravotnícky personál, ktorý si myslí, že je voči nej imúnny – a nie je to pravda. V našom prieskume o nemocniciach sa ukazuje, že umelé mlieko dostane už v nemocnici viac ako 50 percent detí, hoci na takéto množstvo umelého mlieka nemôže byť reálne dôvod. To, že reklama na umelé mlieko je taká rozšírená, má aj ďalší efekt – že sa podporuje kultúra kŕmenia umelým mliekom, a preto ženy oveľa skôr siahnu po umelom mlieku, ako si zavolajú laktačnú poradkyňu.

MAMILA je známa tým, že je nezávislá, nepodporujú ju žiadne firmy vyrábajúce umelé mlieka prípadne iné predmety pre matky a bábätká, ani štát. Chcete pokračovať v tejto línii?
Samozrejme, MAMILA je a vždy bude nezávislá od firiem, ktoré vyrábajú umelé mlieko alebo iné výrobky, ktoré ovplyvňujú úspešnosť dojčenia. Bez tohto princípu nezávislosti by sme nemohli existovať. Prihlásili sme sa k Medzinárodnému kódexu WHO o marketingu náhrad materského mlieka a sme súčasťou medzinárodnej siete IBFAN, ktorá dodržiavanie tohto kódexu monitoruje a podporuje. Naša organizácia je založená na vede, medicíne, štúdiách a mnohoročných praktických skúsenostiach s laktačných poradenstvom. Počúvame ženy, učíme sa od nich, učíme sa medzi sebou. Ale pomohlo by, ak by naše úsilie o dojčenie finančne podporil štát či verejnosť.

Aké máte plány so združením, na ktorého čele teraz ste?
Budúci rok oslávime 20 rokov existencie MAMILY. Pripravujeme nové kurzy pre laktačné poradkyne a poradcov, budeme pre zdravotníkov poskytovať školenia o dojčení, plánujeme publikovať výsledky nášho prieskumu o nemocniciach za obdobie pandémie 2020 – 2021. Budeme sa viac venovať prepojeniu spánku a dojčenia, výchovy dojčených detí a tomu, ako pokračovať v dojčení popri zavádzaní príkrmov. Budeme robiť všetko pre to, aby ženy dostali pomoc a neboli sklamané, že dojčiť nemohli, že nevedeli, čo majú robiť a aby sa s dojčením netrápili a neobviňovali z nedojčenia samy seba.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >