Čas na zmenu? Príspevok pri narodení dieťaťa sa nezvýšil už 12 rokov, dosahuje tri štvrtiny priemernej mzdy

SITA, pt, 22. júla 2020 o 05:13

Pri svojej výške prekračujúcej 800 eur bol a stále je príspevok pri narodení dieťaťa považovaný priam za kráľovskú dávku: Jeho reálna hodnota však každým rokom klesá, ako upozornili štátom nominovaní ekonómovia v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť, nezvýšil sa už 12 rokov.

Je 830 eur od štátu dostatočná alebo nízka podpora rodiny pri narodení dieťaťa?

Foto: shutterstock.com

„Príspevok pri narodení a príplatok k nemu nebol zvýšený už od roku 2008 a jeho podiel k priemernej mzde klesol na 75 %," uviedla rozpočtová rada na sociálnej sieti.

Príspevok, ktorý má pomôcť rodičom zvládnuť zvýšené výdavky súvisiace s narodením dieťaťa, zaviedla v roku 1999 prvá vláda Mikuláša Dzurindu. Bol nízky, jeho úroveň dosahovala zhruba 30 % aktuálnej priemernej mzdy. V rokoch 2007 a 2008 sa však za vlády Roberta Fica príspevok výrazne zvýšil, a to zavedením príplatku k nemu. „V tom čase príspevok pri narodení bol na úrovni takmer 120 % z priemernej mzdy," konštatuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.
To však bolo až doteraz jeho posledné zvýšenie. Príspevok pri narodení dieťaťa totiž na rozdiel od prídavkov na deti alebo rodičovského príspevku nie je naviazaný na rast životného minima, teda jeho suma nerastie automaticky so zvýšením životného minima.

„Zákon obsahuje len formuláciu, že sumu príspevku môže k 1. septembru kalendárneho roka zvýšiť vláda Slovenskej republiky nariadením," uviedla rozpočtová rada. A tú vládni politici už 12 rokov prehliadajú. Bude vláda Igora Matoviča výnimkou?

Príspevok pri narodení dieťaťa

Štát touto dávkou prispieva na pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca. Výška je 829,86 eura, ak ide o prvé až tretie dieťa, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní. Na každé ďalšie dieťa, a rovnako na dieťa, ktoré sa nedožilo 28 dní, sa vypláca 151,37 eura. Pri dvojičkách, trojičkách atď. rodič dostáva príspevok zvýšený o 75,69 eura na každé dieťa.


ANKETA:

Mal by štát zvýšiť príspevok pri narodení dieťaťa?

85,2%



14,8%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >