10 potravín pre krásu. Jablko osvieži unavenú pleť, banán vypne ochabnutý krk...

Gabriela Bachárová, 21. januára 2022 o 04:00

Zimné obdobie pokožke neprospieva. Je vysušená, matná, unavená. Nepriazeň počasia a znečistenie vzduchu skrátka robia svoje. Ak máte pocit, že bežné krémy či iné prípravky už na január nestačia, skúste čisto prírodnú cestu. Zrejme budete prekvapení výsledkom.

Starať sa o seba nie je rozmar.

Foto: Shutterstock.com

Tie najlepšie kozmetické prípravky máme priamo pod nosom - v chladničke alebo komore. Urobte si malú pauzu, nemyslite chvíľu na starosti alebo na deti a venujte sa len sebe.

Olej či jogurt pre vláčnu pokožku

Najjednoduchšie je naliať trochu olivového oleja či mlieka do vane s teplou vodou a vychutnať si kúpeľ, ktorý vás po chladnom januárovom dni príjemne zohreje a poteší aj vašu pokožku. Môžete si však tiež olivovým alebo mandľovým olejom natrieť celé telo a takto sa do vane ponoriť. Olej nezmývajte mydlom či sprchovým gélom, ale len si pokožku po kúpeli jemne vysušte. Bude vláčna a hydratovaná.

Mrkva skrášli pleť

Látka karotén, ktorú mrkva obsahuje, sa v tele mení na vitamín A. Ten priaznivo ovplyvňuje kvalitu pokožku. Šťavou z mrkvy si potrite tvár, môžete i ďalšie časti tela, napríklad dekolt. Nechajte chvíľu pôsobiť a zmyte vodou. Pleť získa na hebkosti.

Med proti akné

Je dobre známym faktom, že obklady z medu urýchľujú hojenie rán a zmierňujú zápaly. Med však pomáha aj pri akné a celkovo zlepšuje kvalitu pleti. Do nočného krému alebo pleťovej masky tak môžete s úspechom primiešať túto zázračnú potravinu. Prípadne si tekuté zlato naneste na pokožku len tak. Pozor však: ak máte citlivú pokožku, s medom opatrne, mohla by sčervenieť.

Mlieko osvieži

Potrebujete rýchlo vzpružiť svoju pleť? Pomocou tampónu si na ňu naneste mlieko. Nechajte nejaký čas pôsobiť a zmyte vodou. Pokožka bude oveľa sviežejšia.

Jablko vypne pleť

Trápi vás unavená a suchá pleť s viditeľnými vráskami? Potom siahnite do zimných zásob a z komory či pivnice vytiahnite jablko. Nastrúhané jablko si naneste na pleť a krk, nechajte tak pol hodinku pôsobiť a potom odstráňte. Prípadne si môžete jablkom pokožku masírovať. Prekvapí vás, aká bude vypnutá, vláčna a rozžiarená.

Banán na ochabnutý krk

Ochabnutý krk? Zabojujte proti nemu s pomocou banánového obkladu. Zrelý alebo dokonca až prezretý banán rozpučte, primiešajte trochu mandľového oleja a kašičku naneste v silnej vrstve na krk. Na ňu potom ešte položte vyžmýkanú handričku namočenú predtým v teplej vode. Hodinu si odpočiňte a kašičku zmyte.

Jablčný ocot čistí pleť

Jednu polievkovú lyžicu jablčného octu rozmiešajte v pohári vody a máte skvelú pleťovú vodu, ktorá pokožku dokonale vyčistí. Hodí sa najmä (ale nielen) pre mastnú pleť s rozšírenými pórmi.

Uhorka proti pórom

Rozšírené póry sú nepríjemným estetickým nedostatkom. Zmiernite ich, ak si na pokožku priložíte plátky uhorky. Tento druh zeleniny navyše pokožku celkovo zjemňuje.

Odvar z rumančeka proti kruhom pod očami

Bylinky neslúžia len na zmiernenie rôznych zdravotných, ale aj estetických problémov. Ak vás trápia kruhy pod očami, prikladajte si na ne odvar z rumančeka pravého. Ponáhľate sa? Časový problém vyriešia vyvarené vrecúška s čiernym čajom.

Cibuľa proti mastnej pleti

Mastná pleť so sklonom k vzniku akné? Zmiešajte nastrúhanú cibuľu alebo šťavu z cibule s čajovou lyžičkou medu. Zmes natrite na tvár a ďalšie miesta, ktoré potrebujete vylepšiť. Po 20 minútach zmyte.
(Zdroj: kniha Sone Havlovej Jak to všechno zvládnu)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >