11 tipov, ako v domácnosti šikovne využiť zemiakové šupky. Vyčarujte z nich aj nich luxusné čipsy či plnenú pochúťku

Gabriela Bachárová, 22. októbra 2021 o 04:00

Šupky zo zemiakov už nikdy nevyhadzujte. Nielenže sú zdravšie ako dužina, ale môžete si z nich pripraviť chutné pokrmy a využiť ich aj pre krásu alebo ako užitočných pomocníkov v domácnosti.

Šupky, zásobáreň zdraviu prospešných látok.

Foto: shutterstock.com

Zemiakové šupky sú plné zdraviu prospešných látok. Obsahujú vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový systém, aj vitamín C, bez ktorého nemôže dobre fungovať naša imunita. Plus vysoký obsah vápnika pre zdravé kosti. Ak sa dá, varte či pečte zemiaky spolu so šupkami a ak sa nedá, skúste ich aspoň ďalej zužitkovať.

Ak vás trápi vyšší cholesterol, mali by ste konzumovať čo najviac zemiakových šupiek, obsah špeciálnych látok znižuje jeho hladinu. Pre zdravé črevá je dôležitý vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje správnu činnosť tráviaceho traktu.

Šupky majú aj vysoký obsah fytochemikálií, ktoré v organizme pôsobia ako antioxidanty, bránia teda činnosti takzvaných voľných radikálov, ktorá vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a môžu prispievať k vzniku kardiovaskulárnych či nádorových ochorení. Skúste preto šupky nevyhadzovať, ale vyčarujte z nich nasledujúce pokrmy.

Čipsy lepšie ako z obchodu

Zo zemiakových šupiek si môžete pripraviť čipsy lepšie a oveľa zdravšie, ako sú tie z obchodu. Umyté a čisté šupky položte na plech vyložený papierom na pečenie, pridajte olivový olej, soľ a korenie podľa vlastného výberu (skvelá je napríklad zmes rasce, oregana a rozmarínu alebo použite provensálske bylinky) a zamiešajte. Pečte asi 15 – 20 minút pri 180 až 200 stupňoch. Chutné čipsy si tiež môžete pripraviť na panvičke. Šupky môžete ešte pred dopečením posypať strúhaným syrom, skvelý je napríklad ementál, čipsy tak získajú ďalší chuťový rozmer.

K upečeným šupkám sa hodí vynikajúci smotanový dip. Kyslú smotanu ochuťte citrónovou šťavou, olivovým olejom, cesnakom, soľou, čiernym korením a obľúbenými bylinkami. Klasikou je petržlenová vňať alebo pažítka, ale nebojte sa ani originálnejších kombinácii, napríklad tymian a oregano. Môžu byť čerstvé, sušené alebo vytiahnuté z mrazničky.

Šupky so slaninou, syrom, šampiňónmi či bryndzou

Ak chcete so zemiakovými šupkami viac experimentovať, skúste si ich pripraviť so slaninou a syrom. Je to jednoduché: zemiaky rozkrojte na polovicu a vnútro odstráňte tak, aby vám šupka s trochou dužiny zostala ako mištička, slaninu nakrájanú na rezance opečte nasucho na panvičke, tvrdý syr nakrájajte na malé kúsky. Slaninu aj syr vložte do šupiek a dajte zapiecť na 15 – 20 minút pod gril. Môžete podávať s dipom uvedeným o odstavec vyššie. Namiesto slaniny možno v recepte použiť šampiňóny a namiesto syra bryndzu, prípadne zmiešať všetky spomenuté ingrediencie dohromady.

Skvelá zeleninová polievka so šupkami

Ak vám zostali šupky od zemiakov, urobte si s ich pomocou vynikajúcu krémovú polievku. Orestujte dve nadrobno nasekané cibule, potom pridajte jednu nastrúhanú mrkvu, ktorú možno prípadne nahradiť inou koreňovou zeleninou, zelerom či petržlenom. Pridajte jeden nadrobno nasekaný cesnak a trošku mletej rasce. Opekajte asi 5 minút. Potom vložte hrsť či dve hrste zemiakových šupiek, osoľte a prilejte asi pol až trištvrte litra zeleninového vývaru či vody. Varte do zmäknutia všetkých surovín a potom rozmixujte. Môžete ozdobiť ďalšími opečenými šupkami. A aké je ďalšie využitie zemiakových šupiek v domácnosti?

Proti šedinám

Šediny môžete zmierniť, ak šupky zo zemiakov povaríte na miernom ohni asi 30 - 45 minút, vývar necháte vychladnúť, scedíte a potom si ním prelejete už umyté vlasy. Dôležité je vmasírovať vývar do vlasov a nechať pôsobiť asi 15 minút, potom stačí preliať čistou vodou. Efekt by ste mali vidieť už zakrátko, po niekoľkých použitiach vývaru. Vlasy stratia svoj šedivý nádych a stmavnú. Ako bonus vývar zo zemiakových šupiek podporí rast a lesk vlasov.

Na pigmentové škvrny, kruhy pod očami či akné

Ak vás trápia pigmentové škvrny na pokožke, skúste si ich pravidelne potierať vnútornou stranou šupky. Prípadne šupky rozmixujte na kašičku. Postihnuté miesta by mali byť po dlhodobom používaní svetlejšie. Kašičku môžete používať aj na kruhy pod očami alebo na mastnú pleť.

Hojenie popálenín či štípancov

Šupky s úspechom využijete, keď sa v domácnosti popálite, porežete alebo vás niečo poštípe. Hneď si ich priložte na postihnuté miesto, ktoré sa vďaka chladivému efektu a obsahu dezinfekčných látok lepšie a rýchlejšie zahojí.

Prírodné bielenie zubov

Ak by ste chceli mať belšie zuby, ale chémia vám nič nehovorí, skúste to s pomocou vnútornej časti zemiakových šupiek, ktorými si vyčistené zuby pravidelne potierajte aspoň desať minút, využiť môžete aj vyššie spomenutú kašičku, ktorú na zuby nanesiete.

Na škvrny od trávy

Ak vám dieťa prinieslo domov oblečenie so zelenými škvrnami od trávy, skúste ho ešte pred vypraním potrieť zemiakovou šupkou. Škvrny by mali zmiznúť.

Dobrý podpaľovač

Usušené šupky od zemiakov vynikajúco poslúžia ako podpaľovač. Ak teda máte doma krb alebo piecku, sušte si ich do zásoby.

Pohlcovač pachov

Do chladničky nemusíte ako pohlcovač pachov používať len misku s octom, rovnako dobre vám poslúžia aj zemiakové šupky. Vyhoďte ich, až keď uschnú.

Hnojivo a proti slimákom

Čerstvé či usušené šupky zo zemiakov sa dajú s úspechom použiť aj ako hnojivo, zakopte ich do pôdy v blízkosti rastlín. Výluh zo šupiek poslúži na ničenie nepríjemných škodcov slimákov. Šupky vložte do vody a nechajte tak najmenej dva tri dni, potom ním rastliny zalievajte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >