Bistro nechce vo svojich priestoroch rozdivočené deti. „Aj to sú ľudia,“ ozvala sa slávna herečka

Gabriela Bachárová, 12. apríla 2023 o 04:45

Patria alebo nepatria malé deti do reštaurácií či kaviarní? A ak áno, ako by sa tam mali správať? V susednom Česku riešia prípad pražského bistra, ktoré sa ohradilo voči prítomnosti hlučných detí. Svoje námietky dalo na papier a zverejnilo aj na sociálnych sieťach. Deťom, ktoré sa „nevedia správať“, v podstate zakázalo vstup do svojich priestorov.

Do reštaurácií len spôsobne sa správajúce deti?

Foto: Shutterstock.com

Bežné dieťa, ktoré sa ešte len učí, ako sa správať na verejnosti, môže požiadavky bistra splniť len ťažko. „Neželáme si, aby vaše dieťa rušilo krikom, plačom alebo pobehovaním ostatných hostí. Vieme, že si to neželajú ani naši hostia. Dieťa by malo byť schopné jesť na takej úrovni, ako sa v lepšom podniku očakáva,“ dal podnik Marthy’s Kitchen, ktorý sa prezentuje ako domáce francúzske bistro, nekompromisne najavo svoj postoj k deťom, ktoré ešte nedokážu spôsobne sedieť za stolom a v tichosti jesť.

Bistro si servítky rozhodne nebralo: „Môže sa stať, že dieťa neustrážite a urobí niečo nečakaného. V tej chvíli je namieste ospravedlnenie a ponuka nápravy, prípadne zaplatenie škody. Zvládne sa vaše dieťa správať v našom bistre tak, ako sa od neho očakáva? Ak ste schopní naše pravidlá dodržať, ste u nás srdečne vítaní aj s vašimi ratolesťami. V opačnom prípade vás požiadame, aby ste išli navštíviť miesta deťom prispôsobené a určené.“



Bistro vopred upozorňuje, že detské kočiariky nesmú prekážať obsluhe ani ostatným hosťom. Rodičia si ďalej musia svoje dieťa ustrážiť, aby nepobehovalo po priestore, pretože by podľa mienky reštauračného zariadenia mohlo prísť k úrazu personálu či dieťaťa samého. Rodičia majú zakázané dieťa prebaľovať na látkových sedačkách či na stole.

„V našom bistre nie sme na deti uspôsobení. Nemáme detský kútik, pastelky, detskú stoličku ani prebaľovací pult. Ak sa chcete u nás najesť aj so svojim dieťaťom, mali by ste byť schopní odhadnúť, či viete dieťa dostatočne umravniť a prispôsobiť našim pravidlám,” netají sa bistro svojím nekompromisným postojom. Dokonca otvorene priznáva, že patrí k podnikom, ktoré nie sú k najmenším deťom priateľsky naklonené.

Aj deti sú ľudia

Verejnosť sa rozdelila na dva tábory, ktoré len ťažko hľadajú spoločnú reč. Podľa prvého treba s deťmi chodiť len tam, kde nebudú rušiť ostatných hostí, ktorí sa chcú najesť či napiť v pokoji a bez rušenia. Druhý tábor upozorňoval, že napríklad v južne položených krajinách je bežné nechať deti vo verejných podnikoch voľne behať a kričať a nikomu to neprekáža, pretože každému je jasné, že deti sa správajú inak ako dospelí a nemali by sa kvôli tomu vyraďovať z verejného priestoru. Učiť deti slušnému správaniu je síce fajn, avšak nedá sa to na povel a rodičia sa by kvôli tomu nemali cítiť pod tlakom a gastropodniky by ich nemali vyhadzovať von na ulicu.

Svojou trošku do verejnej debate prispeli aj osobnosti. Herečka Aňa Geislerová, ktorá je dobre známa aj na Slovensku, zvolila zmierlivý tón. Rozumie argumentom oboch táborov, deti do kaviarní či reštaurácií však podľa nej jednoznačne patria.

„Deti sú ľudia. Menší, ale vyrastú. Malí ľudia sa musia i rešpektovať, ale i vychovávať, aby potom vedeli rešpektovať a vychovávať. Rovnováha, to je kľúč. Ako bývalá majiteľka cukrárne poznám obe strany problému a obe musia byť v rovnováhe, ako vo všetkom. Deti však patria tam, kam môžu i bývalé deti, teda dospelí,” napísala herečka svoj názor na sociálne siete a pridala fotografiu, ktorú má vo veľkej obľube.

„Milujem túto fotku. Som na nej v práci, teda na nakrúcaní, Max má tri mesiace, sme vo vinárni Bokovka s troma deťmi a dojčím. Tak odvahu všetkým! Rodičom, deťom, kaviarňam i vinárňam, ľuďom i maličkým ľuďom a hlavne mier,” uzavrela obľúbená herečka. Sama je mamou troch detí, syn Bruno minulý rok oslávil osemnásť rokov, jeho brat Max v lete oslávi desať rokov a dcéra Stella šestnásť rokov.



České zákony nehovoria jednoznačne, či si majiteľ gastropodniku môže sám rozhodnúť, koho dnu vpustí a koho nie. Súdy sa riadia podľa rozhodnutia Najvyššieho správneho súdu, ktorý v jednom zo svojich rozsudkov stanovil, že zákaz vstupu deťom do prevádzky je diskrimináciou. Výnimku by predstavovali napríklad stavebné úpravy či povaha poskytovaných služieb. Snaha zakázať deťom vstup kvôli pokoju ostatných hostí sa za taký dôvod nepovažuje. Viacerí právnici sa vyjadrili, že bistro by v prípadnom súdnom spore uspelo, pretože v jeho prípade nejde o zákaz, ale len dôrazné odporúčanie.

Čo si o tom myslíte vy? Patria do reštaurácií aj deti, ktoré sa nezvládnu správať ticho? Hlasujte v ankete pod článkom. Ďakujeme vám za vyjadrenie názoru.



ANKETA:

Patria do reštaurácie aj deti, ktoré sa zatiaľ nedokážu správať spôsobne?

9,2%



86,1%



4,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >