Biely šum uspí dieťa takmer zázračne, ale môže poškodiť jeho vývoj

Gabriela Bachárová, 17. marca 2023 o 05:00

Pocit akoby vyhrali v lotérii milión majú často rodičia, keď objavia pôvab bieleho šumu. Dieťa pri ňom skoro až zázračne zaspí, niektorí odborníci však dvíhajú varovne prst.

S bielym šumom opatrne.

Foto: Shutterstock.com

Veľmi upokojujúce sú pre dieťa zvuky takzvaného bieleho šumu, teda tie, ktoré vydáva napríklad práčka, sušička, fén či vysávač. Patrí sem aj hučanie klimatizácie či stlmená televízia. Ide skrátka o všetky zvuky, ktoré môžeme popísať ako šumenie, bzučanie či práve hučanie. Tento spôsob tíšenia, ale aj uspávania si obľúbilo veľa mamičiek a vo svojej slávnej knihe Najšťastnejšie bábätko v okolí ho ako stopercentne fungujúci odporúča aj svetoznámy pediater Harvey Karp. Ako vysvetľuje, dieťa je z prenatálneho života zvyknuté, že ho neustále obklopujú zvuky a keď má zaspať v tichom prostredí, celkom prirodzene sa mu to nedarí, znervózňuje ho to, plače a k spánku má potom ďaleko.

Nahrávky takzvaného bieleho šumu sa dajú nájsť pohodlne aj na internete, netreba vôbec zapínať spotrebiče. Je však naozaj dobrý nápad uspávať dieťa týmto spôsobom? Riziko možných vývojových komplikácií sa zvyšuje, ak je dieťa šumu vystavené často, zdroj zvuku sa nachádza v bezprostrednej blízkosti jeho uší a je hlučnejší.

Biely šum je neprirodzený

Výhrady voči bielemu šumu má klinická logopedička Zuzana Blažková, ktorá svoje rady rodičom zverejňuje na facebookovej stránke Logopedie jinak. Odborníčka upozorňuje na to, že nie je prirodzené takto uspávať bábätko: „Biely šum môže viesť k problémom v sluchovom vnímaní. Nezrelý mozog sa rýchlo prispôsobí zvuku a prestane ho považovať za niečo, čo stojí za počutie. Problémy so spracovaním zvuku potom môžu prispievať k celému radu vývojových problémov v oblasti komunikácie a učenia.”

Výskumníci z Kalifornskej univerzity tiež dvíhajú varovný prst. Na základe pokusov na zvieratách usudzujú, že dlhodobé pôsobenie bieleho šumu môže viesť k poškodeniu mozgu. Hlavne k predĺženiu času, ktorý mozog potrebuje na spracovanie k nemu vysielaných signálov, k nesprávnemu usporiadaniu informácií v mozgu a k zníženej schopnosti filtrovať menej podstatné informácie.

Biely šum tiež pôsobí priamo proti biologickému nastaveniu človeka. Možno sa aj v v noci budíte na každé šuchnutie. Je to preto, že sluch nikdy nespí. Ako vysvetľuje logopedička, sluch nás svojím „bdením” drží v strehu a v prípade nebezpečenstva nám umožní rýchlo reagovať: „Biely šum túto našu prirodzenosť ruší tak, že prekrýva ostatné zvuky v prostredí. Je to niečo navyše, čo má bábätko primäť k rýchlejšiemu a dlhšiemu spánku. Biologicky ale naši maličkí, či už sa nám to páči, alebo nie, nie sú na samostatné zaspávanie nastavení.” Deti si na biely šum ľahko zvyknú do tej miery, že bez neho nedokážu zaspať, čo môže byť problém v neskoršom období. Môžu si tak zarobiť na dlhodobé problémy so spánkom.

Pomôžu kroky či hlasy

Namiesto bieleho šumu môžu deťom k spánku pomôcť prirodzené zvuky z okolia, ako sú hlasy či kroky. Väčšinu spánku strávia tie najmenšie deti vo fáze REM, v ktorej sú náchylnejšie na prebudenie, ako to určite poznajú všetci rodičia bábätiek. Ľahký spánok má svoj zmysel, dochádza počas neho k rastu a vývoju dieťaťa, usporadúvajú sa vnemy, ktoré cez deň zažilo, a organizujú sa pamäťové stopy.

Deti nepotrebujú k tomu, aby zaspali, biely šum, ale najmä prítomnosť rodiča. S touto prirodzenosťou sa rodia. „Často sa budia a potrebujú našu podporu na to, aby zaspali. Cítiť našu blízkosť, teplo, vnímať dotyky, počuť tlkot nášho srdca, náš hlas, mať možnosť nadviazať s nami kontakt pohľadom. Naša podpora buduje ich schopnosť regulovať sa a nakoniec zaspať samostatne. Áno, nie je to tak rýchle ani pohodlné,” myslí si Zuzana Blažková.

„Biely šum nenahradí našu prítomnosť. Jeho používanie namiesto riešenia potreby dieťaťa (mlieko, dotyk, zmena polohy) pravdepodobne nebude fungovať. Funguje len u detí, ktoré práve nie sú hladné alebo neprežívajú iný druh diskomfortu,” upozorňuje logopedička.

Zásady bezpečného používania
Ak sa napriek nevýhodám rozhodnete biely šum aj naďalej používať, klinická logopedička Zuzana Blažková odporúča umiestniť zdroj zvuku najmenej dva metre od bábätka (celkom určite nie v blízkosti hlavičky) a neprekračovať hlasitosť 45 decibelov. Pre predstavuje šum má hlasnosť 40 decibelov, šepot z desiatich metrov 50 decibelov a gitara zo 40 centimetrov 70 decibelov.










Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >