Biely šum síce dieťa uspí, ale opatrne s ním. Môže vraj poškodzovať mozog

Gabriela Bachárová, 12. novembra 2018 o 12:36

Keď Jana potrebuje, aby polročný Ondrejko zaspal v detskom kočiari, zapne mu pri ušku nahrávku takzvaného bieleho šumu, ktorú si do mobilu stiahla z internetu. Je to monotónny zvuk pripomínajúci šumenie starej pokazenej televízie.

Biely šum môže dieťa spoľahlivo uspať.

Foto: Shutterstock.com

„Zaberá to až zázračne, do minúty spí. Biely šum využívam aj vtedy, keď malý plače a nedá sa upokojiť nosením či natriasaním. Pri prvých dvoch deťoch som o niečom takom nemala ani potuchy, dnes som za tento vynález veľmi vďačná,“ pochvaľuje si.

Biely šum, ktorý má deťom v niečom pripomínať zvuky podobné tým v maternici, spoľahlivo vytvorí aj pustená práčka, fén či vysávač. Tento spôsob tíšenia a uspávania si obľúbilo veľa mamičiek a vo svojej slávnej knihe Nejštastnější miminko v okolí ho ako stopercentne fungujúci odporúča aj svetoznámy pediater Harvey Karp. Vysvetľuje, že bábätko je z prenatálneho života zvyknuté, že ho neustále obklopujú zvuky a keď má zaspať v tichom prostredí, celkom prirodzene sa mu to nedarí, znervózňuje ho to a k spánku je potom ďaleko.

Aj mnoho dospelých potvrdí, že zvuky v pozadí sú príjemné a upokojujúce. „Dodnes si pamätám na tie slastné pocity, keď som večer zaspávala na prázdninách u babičky. Ona vždy ešte niečo robila v kuchyni, mala pustenú vodu, hrnčeky cinkali, riady hrmotali. Zaspávalo sa mi ľahko a dobre. A dodnes zbožňujem spanie v nočných vlakoch. Priestoru tam síce veľmi nie je, ale milujem, ako vlak naráža na koľajnice, aj to jemné natriasanie. Vtedy sa cítim skoro ako dieťatko v brušku, dokonale blažená,“ hovorí Petra.

Využívanie bieleho šumu, ktorý dostal názov podľa zvukov vydávaných bielou technikou ako práčka či chladnička, však nemusí byť celkom bez rizika. A to hlavne vtedy, ak je mu dieťa vystavené často, zdroj zvuku sa nachádza v bezprostrednej blízkosti jeho ušiek a je hlučnejší. Mnoho mamičiek pritom potvrdí, že ich deti sa utíšia len pri zvukoch, ktoré pripomínajú motorovú pílu. Čím väčší hluk, tým lepšie.

Výskumníci z Kalifornskej univerzity ale dvíhajú varovný prst. Na základe pokusov na zvieratách usudzujú, že dlhodobé pôsobenie bieleho šumu môže viesť k poškodeniu mozgu. Hlavne k predĺženiu času, ktorý mozog potrebuje na spracovanie k nemu vysielaných signálov, k nesprávnemu usporiadaniu informácií v mozgu a k zníženej schopnosti filtrovať menej podstatné informácie. „Nič sa nemá preháňať. My sme väčšinou obklopení toľkými zvukmi, že nám skôr niekedy chýba ticho,“ myslí si psychologička Pavla Koucká.

Ak však dieťaťu občas pustíte vysávač, fén, odsávač pachov, práčku či sušičku, aby sa upokojilo, nič sa nestane. Určite neuškodí ani to, ak si vypočuje šumiace more, les, potok či vodopád. A bez akéhokoľvek rizika je, ak mu na utíšenie a pre dobrý spánok budete syčať v blízkosti hlavičky, čo veľa rodičov robí úplne intuitívne. Tak ako generácie pred nimi.

Šumiaca hračka alebo mamin spev?
Na fenomén bieleho šumu už zareagoval aj trh, ktorý ponúka hračky vydávajúce rozličné pravidelne sa opakujúce zvuky, napríklad buchot srdca, padajúci dážď, morské vlny, sušič vlasov, vysávač… A možno by pritom stačilo len vziať dieťa na ruky alebo mu zaspievať.



ANKETA:

Využívate biely šum?

7,3%



20,8%



71,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >