Biely cukor, hnedý cukor alebo med? Čo je najzdravšie?

ahojmama, 26. apríla 2024 o 04:37

Sladíte radi? Kávu, čaj, kaše, koláče či dokonca polievky? So sladením to netreba preháňať, veľa potravín obsahuje prirodzené vlastné cukry, ak však chcete nejaký ten pokrm dochutiť, po čom siahnete? Biely cukor, hnedý alebo med? Čo je z trojice najzdravšie a prečo to ale netreba ani s jedným preháňať?

Med je zdravý, posilňuje imunitu, vzhľadom na vysoký obsah cukrov to však netreba ani s jeho konzumáciou preháňať.

Foto: Shutterstock.com

Biely cukor alebo rafinovaný cukor, je čistá sacharóza. „Neobsahuje žiadne vitamíny ani minerály a je zdrojom rýchlo dodávanej energie bez živín,“ vysvetľuje na svojom instagramovom profile odborník, gastroenterológ a autor publikácií o zdravej výžive Ladislav Kužela. Ako pripomína, nadmerná konzumácia bieleho cukru je spojená s rôznymi zdravotnými problémami vrátane obezity, cukrovky druhého typu, srdcových a zubných ochorení.

O niečo lepšie je na tom hnedý cukor, ale tiež nie ideál. „Hnedý cukor je buď čiastočne rafinovaný cukor s obsahom melasy alebo biely cukor s pridanou melasou. Melasa dodáva hnedému cukru určité množstvo minerálov, ako sú dostatočné množstvo draslíka, horčíka a železa, ale tieto množstvá sú minimálne a v strave nemajú významný vplyv,“ približuje. A hoci tento obsah melasy dodáva hnedému cukru nádych „lepšej“ alternatívy, Ladislav Kužela pripomína, že hnedý, podobne ako biely cukor môže pri nadmernej konzumácii prispievať k zdravotným problémom.

Med je z trojice sladidiel najbohatší na minerály a antioxidanty. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, zinok a železo. „Jeho presné nutričné zloženie sa môže líšiť v závislosti od druhov kvetov, z ktorých bol zozbieraný nektár,“ vysvetľuje lekár. Med podporuje celkové zdravie a môže zlepšiť imunitu, má antimikrobiálne vlastnosti. Antioxidanty v ňom môžu pomáhať v boji proti oxidatívnemu stresu a zápalu. Ale aj med má svoje „ale“.

„Napriek tomu treba mať na mysli, že i med je bohatý na cukor a jeho nadmerná konzumácia môže prispievať k podobnému problému ako nadmerná konzumácia rafinovaných cukrov vrátane zvýšeného rizika cukrovky a obezity,“ konštatuje Ladislav Kužela.

Čo teda z toho vyplýva? Z trojice biely cukor, hnedý cukor a med je najlepší pre náš organizmus práve med. Vzhľadom na vysoké množstvo cukrov by však mal byť aj ten konzumovaný s mierou.




ANKETA:

Čím sladíte doma najčastejšie?

54,1%



14,4%



13,0%



4,5%



14,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >