Medové recepty pre zdravie aj do kuchyne. Podelili ste sa, ako doma využívate med. Kto ho vyhral?

gb, pt, 1. decembra 2019 o 04:12

Med pomôže v boji proti kašľu či kožným problémom, skrášli aj pleť. V kuchyni zdokonalí pečené kurča. Pýtali sme sa vás, ako doma využívate med. Prečítajte si víťazné odpovede.

Medu sa právom hovorí tekuté zlato.

Foto: Shutterstock.com

Päť vyžrebovaných výhercov do nás dostáva dva medy, ktoré nám do súťaže venovala spoločnosť Medokomerc, a veľkú knihu Môj tehotenský denník (9 mesiacov spomienok), ktorú vydalo nakladateľstvo Fortuna Libri a tehotná žena si doň môže zapísať všetko, čo zažila počas svojej gravidity. Ďakujeme všetkým účastníkom súťaže, že sa s nami podelili o svoje dobré skúsenosti s medom.

Toto sú víťazné príspevky, inšpirujte sa nimi?

Mlieko s medom a maslom je liek na boľavé hrdlo
Med používam najviac na pečivo spolu s maslom a do marlenky. Keď ma bolí hrdlo, kašlem a neviem zaspať, tak si zohrejem mlieko a dám doň kúsok masla s lyžičkou medu. To mi najviac ukľudní hrdlo. Pekný deň prajem.
Eva Š., Šenkvice

Cibuľa s medom nahradí lieky proti kašľu
Možno by malo platiť - med náš každodenný. V našej rodine používame medík veru každý deň. Ja si napríklad neviem vychutnať kávu bez lyžičky medu. Tiež čaj osladený medom sa ničomu nevyrovná. Veď určite nie je náhoda, že slovo medicína obsahuje med. Med používame pri prechladnutí ako sladidlo do čaju, dokáže upokojiť nervy, pomáha pri zápche a hnačkách, po nanesení na popáleniny znižuje tvorbu jaziev. My ho používame ako liek pri kašlíku. Keď náš vnúčik začne pokašliavať, pokrájame cibuľu na maličké kúsky, zalejeme medom a takýto sirup mu začneme po troške dávať piť. Aj keď sa zo začiatku tvári všelijako, kašeľ ustúpi a nemuseli sme použiť lieky. Ako bonus sladko zaspí.
Ivan S., Beluša

Výhra už čaká na víťazov.

Foto: Ľuboš Pilc, Pravda

Natieram nim pečené kuracie mäso
V jesennom období klasika do čaju, ale aj na ošetrenie popraskanej pokožky na perách. V zime do medovníkov a pri pečení na potretie kuracieho mäsa.
Marika M., Považská Bystrica

Med s kávou je najlepší peeling
Nie nadarmo sa hovorí, že med je všeliek. U nás ho používame ako sladidlo, ako liek na boľavé hrdlo so zázvorovým čajom a citrónom, niekedy sme si zvykli posilniť imunitu medom s peľovými zrnkami. Zvykneme využívať kvetový med od miestnych včelárov. Keď dedko ešte žil, brávali sme lesný tmavý med od neho z Bardejova. Spolu s kávou vytvorí perfektný peeling na oživenie pleti. Svoje miesto má aj pri pečení medovníčkov, medových rezov, ale aj pri nepečených dobrotách a nepochybne v marináde na grilovačke. Osobne ma zaujalo medicínske využitie medu v terapii chronických rán a jeho hojivé a antibakteriálne účinky.
Anna P.

Pripravujem si protizápalový krém
Využívam okrem medu a propolisu aj včelí vosk na prípravu protizápalového krému. Recept je veľmi jednoduchý. Jeden diel včelieho vosku, jeden diel masla a jeden diel živice zo smreka. Zahriať, nie variť, tak, aby sa všetko zmiešalo. Používam na vriedky, na vyčistenie kože a pomohol aj pri zahnisaných ranách.
Silvia, Svit





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Súťaže - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >