Vyrobte si doma rastlinné mlieka. Lacno, jednoducho, rýchlo, postačia tieto tri veci

Patricia Poprocká, 19. októbra 2022 o 04:04

Sú ľahko stráviteľné, zdraviu prospešné, nenáročné na prípravu a na rozdiel od tých z obchodu aj bez akýchkoľvek umelo pridaných látok. Reč je o domácich rastlinných mliekach, trende súčasnej výživy, ktoré dokážu byť plnohodnotnou náhradou kravského či iného živočíšneho mlieka. Pripravíte z nich krupicu, puding, dokonca i zahustíte omáčku.

Vždy čerstvé a také, na aké máte momentálne chuť.

Foto: shutterstock.com

Skeptici vravia, že akákoľvek náhrada ostáva vždy iba náhradou, a v niektorých prípadoch majú pravdu. Rastlinné mlieka však nepotrebujú byť náhradou kravského, sú to jednoducho mlieka, s iným zložením, ktoré ľudský organizmus zväčša bez problémov toleruje a dokáže ľahko stráviť. Vhodné pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou laktózy, alergiou na bielkovinu kravského mlieka a tiež pre tých, ktorým živočíšne mlieko jednoducho nechutí. Alebo pre tých, ktorí chcú občas zmenu.

Ani v prípade rastlinných mliek však nie je mlieko ako mlieko. Pri nákupe si treba všímať zloženie – mnohé drinky v snahe sa čo najviac pripodobniť kravskému mlieku obsahujú množstvo umelých prísad, sladidiel, tukov či stabilizátorov. Nevýhodou je tiež ich cena, v porovnaní s „obyčajným“ mliekom sú výrazne drahšie. Dobrou správou ale je, že rastlinné mlieka si možno vyrobiť aj doma – prakticky z čohokoľvek a veľmi jednoducho.

Potrebujete na to dobrý mixér, vodu a surovinu, z ktorej mlieko chcete. Môže to byť naozaj všeličo – ovsené vločky, vlašské orechy, mandle, konopné semiačka. Odporúčame kúpiť kvalitné suroviny. Postup je jednoduchý – dôkladne rozmixujte vybranú surovinu s vodou, odporúčaný pomer je 1:10, tiež to ale závisí od toho, na čo konkrétne chcete mlieko použiť a z čoho je.

Napríklad ovsené vločky majú tendenciu varením hustnúť, takže ak chcete urobiť krupicu z ovseného mlieka, koncentráciu vločiek znížte minimálne o polovicu, aby nebola kaša príliš hustá. V prípade potreby môžete mlieko aj dochutiť – trochou cukru, ďatľovým či javorovým sirupom, medom, vanilkou, škoricou...

Ako základ do koláčov napríklad postačí najlacnejšie – ovsené mlieko. Ak ale napríklad chcete rastlinné mlieko podobné chuti lahodnej smotany – na zahustenie omáčky alebo krémovej polievky, vhodné je z kešu orieškov a s menšou dávkou vody. Na obyčajné pitie je zasa chutné mlieko z vlašských orechov, mandlí či konope, možno troška dosladené, podľa surovín.

Pri výrobe rastlinných mliek sa nebojte experimentovať ani sa nedajte odradiť prípadným počiatočným neúspechom, ak netrafíte pomer alebo zloženie. Máte to vo svojich rukách, navyše s obrovskou výhodou – mlieko je vždy čerstvé, s jasným zložením a vždy podľa vašej momentálnej chuti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >