Ako žiť bežný život s hendikepovaným dieťaťom, pomôžu rodinám odborníci

TASR, pt, 20. decembra 2018 o 10:45

Rodinám s malými deťmi, ktoré trpia zdravotným postihnutým, budú v Ružomberku pomáhať odborníci. Priamo u nich doma sa ich budú snažiť naviesť na to, aby žili podľa možností čo najnormálnejší život, neboli príliš upätí na dieťa.

Hendikepované deti často potrebujú zvýšenú starostlivosť, nie však prehnanú.

Foto: shutterstock.com

Takýto projekt pomoci rodinám s hendikepovanými deťmi spustilo súkromné špeciálno-pedagogické centrum na Námestí Andreja Hlinku v Ružomberku.

"Včasná intervencia je sociálna služba, kde odborníci chodia priamo do rodinného prostredia. Tam pomáhajú dieťaťu a samotnej rodine, aby čo najlepšie vykompenzovala ochorenie alebo vývinové potreby, ktoré dieťa má. Ide aj o to, aby si rodina zvykla a nebola upätá na dieťa, aby žili normálny život a boli začlenení do spoločnosti aj napriek tomu, že majú doma zdravotne znevýhodnené dieťa," priblížila pediatrička a zriaďovateľka služby Jana Nosková.

Priamo v rodinách bude pomáhať päť odborníkov - psychológ, špeciálny pedagóg, fyzioterapeut, sociálny pracovník aj pediater. Rodičia, ktorí majú záujem o takúto formu sociálnej služby, môžu pracovníkov súkromného centra osloviť cez e-mail alebo telefón.

"Kontaktovali sme aj pediatrov a primárku novorodeneckého oddelenia, ktorá robí rizikovú ambulanciu, takže rodiny budú odporúčané aj z týchto odborných ambulancií," dodala pediatrička.

Súčasťou Súkromného centra špeciálno-pedagogického poradenstva Nosko Health Prevention je okrem služby včasnej intervencie aj materská škola inkluzívneho typu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >