Potrebujú deti v útlom veku angličtinu? Zbytočne ich zaťažuje, upozorňuje psychologička

Patricia Poprocká, 30. januára 2019 o 10:13

Angličtinu je dnes určite dobré vedieť, treba však už naháňať bábätká, aby chytali do vnímania jej prvé slovká? Rodičia čelia ponuke rôznych kurzov, ktoré vyzdvihujú potrebu začať čo najskôr, dokonca už v dvoch mesiacoch. Psychológovia však dvíhajú varovný prst – nie každému dieťaťu to môže vyhovovať. Nikto nič nezmešká, ak nechá spoznávaniu cudzích jazykov prirodzený priebeh.

Väčšinou platí, že ak sa dieťa dobre cíti v materinskom jazyku, ľahšie si nájde cestu aj k iným jazykom. Netreba ho nasilu tlačiť do angličitny už v plienkach.

Foto: shutterstock.com

Nikde nie je napísané, že ak sa dieťa začne učiť cudzí jazyk až v škole, nedokáže ho zvládnuť na dostatočnej úrovni. Ľudský mozog je napriek početným skúmaniam veľkou záhadou a je ťažké povedať, čo je na základe doterajších poznatkov to najlepšie.

Väčšinou platí, že ak sa dieťa dobre cíti v materinskom jazyku, ľahšie si nájde cestu aj k iným jazykom. „Predčasné zdôrazňovanie a stresovanie dieťaťa učením sa iného jazyka môže vytvoriť voči tomu odpor. A potom vo veku, keď by sa ho dieťa už so záujmom dokázalo učiť, to už nedokáže,“ vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová.

Zmysel učenia cudzieho jazyka v útlom veku dieťaťa, je podľa nej diskutabilný. V niektorých prípadoch môže byť učenie aj skôr škodlivé. „Máme tu nárast počtu detí s poruchami sústredenia, učenia, čítania a chápania čítaného textu. Čo ak to súvisí s nástupom a preferovaním angličtiny?“

Ako však dodáva, netvrdí, že všetky malé deti učiace sa cudzí jazyk, budú mať spomínané poruchy. „Každá porucha aj ochorenie je ako chobotnica - v určitom čase a v určitom bode sa stretnú viaceré udalosti, ktoré následne spôsobujú deťom rôzne ťažkosti. Niektoré deti môžu mať na ne predispozície, a učenie sa cudziemu jazyku môže byť poslednou kvapkou...,“

Chlapec v ulite

Rodičia, ktorí sa snažia, aby ich malé deti ovládali angličtinu, by podľa nej nemali zabúdať na to, že sme predovšetkým Slováci. „Materinský jazyk má hlboké korene v našich génoch a tie nezmeníme, je to jazyk našej identity. Prijatie slovenčiny s vnútornou hrdosťou je základným predpokladom úspechu kdekoľvek vo svete. Vaše deti budú prijaté, ak budú sebaistí Slováci, nie ako, tí ktorí chcú byť niekým iným,“ zdôrazňuje psychologička.

Radí nechať detský mozog vyzrievať prirodzene. „Všeobecne sa nepodporuje nadmerne stimulovať deti hračkami, počítačmi, prečo ich teda zaťažovať inými jazykmi?“

Spomína príklad chlapca, ktorý mal Taliansku nastúpiť do školy, no taliansky dobre nerozumel a v škôlke sa zdal zaostalý. Rodičia sa ho snažili naučiť tamojšej reči, aby rozumel kamarátom. On však nereagoval ani na slovenskú komunikáciu. „Skončilo sa to tak, že sa mentálne zasekol, nedokázal myslieť v slovenčine ani v taliančine. Zostal akoby uzavretý vo svojej ulite,“ približuje Lýdia Adamcová.

Sama má podobnú skúsenosť. „Keď som bola malá, rodičia sa presťahovali do obce, kde sa hovorilo maďarsky. Začala som navštevovať maďarskú škôlku. Z tohto obdobia si nič nepamätám. V tomto, pre mňa cudzom prostredí, som sa tiež uzavrela do ulity. Problémy mi potom robili nielen slovenčina, ale aj ruština a neskôr aj angličtina a francúzština. Stále som sa cítila mimo diania - bol to taký môj malý jazykový autizmus, ktorý trvá dodnes,“ vraví.

Hovorte s bábätkami rodnou rečou

Materinský jazyk je pre dieťa spojený s hlasom matky, jej vôňou, láskou, teplom. Má svoju melódiu, rytmus a pre dieťa je akousi poéziou všedného dňa,“ približuje Lýdia Adamcová.

Dieťa tak podľa nej intuitívne chápe, kam patrí, kto je kto, a vo svete okolo seba sa cíti chránené. „Ak sa do tejto „poézie“ začne vnášať niečo iné, čo inak znie, nemá tie citové kvality, ale rodičov to nadchýna, dieťa nechápe, prečo,“ dodáva.

Sama sa stretla s chlapcom, ktorý s matkou Slovenkou a otcom Chorvátom žil v Nemecku. Pre problémy s adaptáciou v nemeckej škôlke im psychologička odporučila s chlapcom hovoriť iba po nemecky. Výsledkom bolo, že chlapec prestal rozprávať.

„V terapii sme postavili tri jazyky, on si podvedome opakovane vybral slovenčinu. Vtedy som si uvedomila, že jazyk po matke, ktorý vnímal od svojho počatia, je jazyk, v ktorom potrebuje myslieť a cítiť,“ vraví.

Prestížne školy ani práca vo svete šťastie nezaručia

Každé dieťa je iné, nemožno ho tlačiť do niečoho preto, že to v spoločnosti aktuálne letí. „Sú deti nadané na jazyky, tie sa postupne naučia aj tri-štyri jazyky. Malý génius sa naučí jazyk aj bez špeciálnych kurzov pre malé deti a môže mať súrodenca, ktorý nebude vedieť poriadne čítať. Dopredu ale nikdy neviete, ktoré dieťa bude aké. Učenie novej reči jednému pomôže, druhému skomplikuje život...,“ vymenúva Lýdia Adamcová.

Rodičom odporúča, aby odložili svoje ambície mať všestranne vzdelané dieťa, a riadili sa vnútorným hlasom. „Dieťa sa pokojne a slobodne naučí akýkoľvek jazyk, ak bude k tomu pripravené. Programovať ho v zmysle, že bude úspešnejšie, dostane sa na prestížne školy, môže pracovať kdekoľvek na svete, ešte nezaručuje, že bude šťastnejšie, spokojnejšie a zdravšie.“

Hlavné je, aby bolo spokojné a vyrovnané. „Poznala som mladého muža, mal iba základné vzdelanie, začal pracovať v Nórsku. Tam sa naučil angličtinu a dorozumel sa aj nórsky,“ uzatvára psychologička.



Komentáre k článku:
  • tomas - fotkaTomas 30. januára 2019 o 09:58

    Ja som skôr čítal, že by dieťa sa malo učiť cudzí jazyk, čo najskôr. Keď budem mať prvé dieťa, tak s ním budem, ja hovoriť iba po anglicky. Manželka môže po slovensky, prípadne svojim jazykom (ak by bola cudzinka). A ešte uvažujem, že našetrím na nejakú opatrovateľku ideálne z čínsky hovoriacej krajiny, ktorá bude povinne s dieťaťom rozprávať po čínsky... Tá čínština je možno ešte dôležitejšia než angličtina, ale angličtina bude stále dôležitá...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarNik 30. januára 2019 o 14:25

    @Tomas (30.1.2019 09:58)

    Som toho istého názoru!!!!!!!
    Neviem kto. Môže napísať takýto článok asi ten co tomu moc nerozumie.
    Žijeme s manželom v zahraničí mame synka a myslím si ze sú jazyky cudzie pre neho mega dôležité!!hlavne angličtina! My tiež komunikujeme i slovensky nemecky a rozprávky pozerá v anglictine.
    Ba dokonca co mame známych s deťmi, tie vôbec nerozlišuju ci s nimi rozprávate po anglicky, nemecky ci slovensky rozumejú všetko čo od nich chcete!! A keď je v škôlke behom mesiaca sa medzi deťmi naučí rozprávať. Takže je to úplna blbosť že sa niekto uzavrie alebo taka blbosť že ako zaostaly že vyzerá .... Ak je to tak tak určite nie kvôli jazyku!!lebo deťom ide všetko ľahšie!!!
    @zareaguj
  • setchii - fotkaSetchii 30. januára 2019 o 22:07

    Ja osobne som sa naučila angličtinu pozeraním seriálov a čítaním komiksov v angličtine. Nikdy som s ňou v škole nemala problém, dokonca som sa ju mimo školy neučila a dokážem sa dorozumieť po anglicky bez problémov.
    Samozrejme, netreba to preháňať a dieťa do toho nútiť. Osobne myslím, že prirodzená cesta je tá najlepšia.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarLucy1 15. septembra 2019 o 11:23

    Ano samozrejme, ze deti sa maju zacat ucit jazyky co najskorsom veku. Nie je to vobec vedecky podporene, ze ich jazyky zatazuju. tak by ich potom vsetko zatazovalo. ludia mame mozog aby sme si ho rozvijali viac a stale viac.
    Ja ucim na skole v zahranici kde sa deti ucia anglictinou rozpravat uz 3 rokov a su velmi zdrave deti. Prave ze ked budu starsie budu mat anglictinu ako druhy native jazyk.
    Slovensko nie je Nemecko ci Rakusko ci Anglicko. Nemali by nasi psychologovia prekladat nejake clanky a vsuvat ich do nasej kultury. My slovaci zaostavame este... a ucti sa jazyky pre bussines a politiku a vobec zaradit sa do medzinarodneho trhu je pre slovakov velmi dolzite. Ved nasi ludia sa nevedia dorozumiet v zahranici. nemyslite si? Este po 29 rokov OD REVOLUCIE nase generacie nerozpravaju anglictinou, ktora je najviac pouzivanym jazykom na svete. Prepacte ale please ucme sa cokolvek v detstve.
    Len je dolezite akymi metodami sa ucit. Len nie zastaralym biflovanim gramatiky, slovosledu, co vobec nie je podstane pri zaciatkoch ucenia jazyka. Hravou, trvorivou, relaxacnou formu, tym si dieta najde vztah i khocicomu...Drzim place!
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >