Ako v zime sušiť bielizeň? Vyskúšajte dokonalý, dnes už skoro zabudnutý trik

Gabriela Bachárová, 11. novembra 2019 o 05:15

V minulosti sa takto prádlo sušilo počas zimy úplne bežne, dnes to však už veľmi nevídať. Ak však chcete mať vypranú bielizeň relatívne rýchlo suchú, pustite ju v zime na mráz. Znie to paradoxne, však? Ako môže uschnúť na kosť zmrznuté oblečenie?

Aj v zime sa dá bielizeň dobre usušiť.

Foto: Shutterstock.com

Veľmi jednoducho. Oblečenie najskôr vonku v chladnom počasí samozrejme zamrzne. Keď sa voda v ňom premení na ľad, začne proces takzvanej sublimácie, teda prechod z pevného do plynného skupenstva. Zo zamrznutého oblečenia sa začnú postupne uvoľňovať zmrznuté molekuly vody a oblečenie začne schnúť.

V mrazivých dňoch je nízka vlhkosť vzduchu, dokonca môže byť nižšia ako v horúcich letných dňoch. Voda z povrchu bielizne tak môže nerušene unikať do suchého vzduchu, ktorý ju obklopuje. Na mraze tak môže byť prádlo suchšie aj skôr ako doma na sušiči.

Ideálne pritom je dávať bielizeň sušiť na mráz ráno a brať ho zo šnúry navečer. Cez deň je totiž nižšia vlhkosť vzduchu. Ak to urobíte večer, cez noc vám neuschne, pretože v noci je vlhkosť vyššia. Schnúť začne až počas nasledujúceho dňa.

Bielizeň usušená na mraze tiež krásne vonia, samozrejme nesmiete bývať v znečistenom prostredí. Ďalšou výhodou takého sušenia je, že mráz oblečenie perfektne vydezinfikuje, zbavíte sa tak mikroorganizmov, ale aj hmyzu, napríklad molí.

Zmrznutú bielizeň neskladajte násilím, ale počkajte, kým v teplej miestnosti zmäkne. Inak by sa mohlo porušiť vlákno látky. Po zmäknutí môžete oblečenie ožehliť a hneď dávať do skríň.

S domácim sušením opatrne

Ak nemáte možnosť vyhodiť bielizeň na vzduch, skúste aspoň trochu urýchliť proces sušenia v interiéri. Je to dôležité najmä preto, aby sa vám netvorili v byte či dome plesne, zvlášť ak máte plastové okná, ktoré vzniku nežiadúcich plesní nahrávajú.

V prvom rade nesušte veci na radiátore. Vlhkosť uniká do okolia, do stien a práve tam sa môžu vytvoriť vhodné podmienky na rast plesní. Navonok ich síce neuvidíte, ale v stenách sa budú rozširovať a potom môžu preniknúť aj na povrch.

Bielizeň ani nedávajte sušiť do rovnakej miestnosti, kde máte izbové kvety. Kombinácia zelene a vlhkej bielizne vytvorí v izbe také podmienky, aké panujú vo vlhkom dažďovom pralese a odtiaľ je k plesniam už len krôčik.

Do práčky tiež dávajte oveľa menej oblečenia, bubon plňte asi len spolovice. Na sušiak tak príde menej bielizne. Dodržiavajte tiež rozostupy medzi jednotlivými kusmi sušiaceho sa oblečenia, proces sušenia tak urýchlite.

Ďalšou dobrou radou je počas sušenia často vetrať asi na 5 minút, teplý vzduch v miestnosti totiž kumuluje vlhkosť a rovnako zvyšuje riziko vzniku plesní.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >