Prázdninové škvrny na oblečení. Čo pomôže na maliny, džús či fixky?

Gabriela Bachárová, 5. augusta 2019 o 16:39

Leto je časom detského šantenia, často to ale odnesie oblečenie. Nehnevajte sa na decká, keď sa im na tričku či nohaviciach objavia škvrny, radšej ich rýchlo odstráňte. S našimi radami to pôjde hravo.

Ak škvrnu odstránite, oblečenie vyperte ako zvyčajne.

Foto: Shutterstock.com

Škvrny od malín či čučoriedok

Maliny alebo čučoriedky na detskom oblečení vedia narobiť poriadnu neplechu. Niekedy stačí oblečenie pred praním na nejaký čas namočiť do veľmi teplej vody. Ak to nepomáha, môžete látku vložiť do horúceho mlieka a potom vyprať ako zvyčajne. Ak na odeve zostanú stopy zafarbenia, ďalším krokom je podľa Soni Havlovej, autorky knižky Ako to všetko zvládnem, nechať na škvrnu pôsobiť citrónovú šťavu a potom oblečenie preprať v studenej vode.

Škvrny od krvi

V lete nie je k malému úrazu ďaleko. Ak sa na oblečení objavia škvrny od krvi, snažte sa ich čo najskôr, ideálne okamžite, vyprať v studenej vode, do ktorej môžete pridať trochu soli. Nikdy nepoužívajte teplú vodu. Ak je už škvrna zaschnutá, odstránite ju s pomocou peroxidu vodíka.

Škvrny od trávy

Dokážu byť veľmi úporné a bežné vypratie nemusí stačiť, často ani opakované. Skúste však škvrnu potrieť citrónovou šťavou alebo na látku naneste pomocou handričky ocot, tráva by mala zmiznúť už počas potierania. Potom operte v práčke ako zvyčajne.

Škvrny od fixiek a pier

Keď vonku prší, nakresliť si pekný obrázok je často pre deti prvým nápadom proti nude. Ak sa však fixka či pero dostanú na oblečenie, nudiť sa nebudú ani rodičia. Máte doma číry alkohol, napríklad vodku či slivovicu? Môžete ho na škvrnu naliať. Stávkou na istotu je však lak na vlasy. Postačí, ak ním zblízka škvrnu postriekate a necháte chvíľku pôsobiť. Lak na vlasy mimochodom veľmi dobre odstráni aj rúž na pery, ktorý sa vám dostal na blúzku.

Škvrny od džúsu a ovocných štiav

Zmiešajte jeden diel octa a tri diely studenej vody. Utierkou navlhčenou v roztoku škvrnu potierajte. Alebo odev namočte do teplej vody a na „postihnuté“ miesto nasypte soľ, nechajte pôsobiť a potom vyperte.

Škvrny od potu

„Potrite škvrnu zriedeným octom. Tvrdošijné škvrny pred praním namočte do octovej vody,“ radí Soňa Havlová.

Škvrny od hrdze

Ak máte deti s dobrodružnou dušou, ktoré radi objavujú svet a stále sa niekam štverajú, potom sa toto leto možno budete musieť „vyrovnať“ aj s hrdzou na oblečení. Ako na ňu? Potrite škvrnu horúcou citrónovou šťavou alebo môžete oblečenie namočiť a natrieť práškom do pečiva, potom vyperte ako zvyčajne.

Škvrny od tuku

„Ihneď na škvrnu nasypte múku, do ktorej sa tuk vsiakne,“ uvádza Soňa Havlová. Prípadne postačí, ak na ňu nakvapkáte bežný prostriedok na umývanie riadu.

Škvrny od červeného vína

Áno, prázdniny sú tým lepším obdobím roka aj pre dospelých, a tak radi sedíme večer na záhradkách a oslavujeme teplé počasie aj niečím alkoholickým. Škvrny od červeného vína odstránite, ak na ne hneď nasypete soľ. Na staré škvrny naneste holiacu penu, nechajte pôsobiť a potom normálne operte.

Keď si už neviete rady...

Ak už na škvrny naozaj nič nezaberá, je tu jeden trik, ktorý by mal pomôcť v každej situácii. Soňa Havlová: „Skúste to s pastou na zuby. Naneste ju na škvrnu, nechajte zaschnúť a potom vykefujte.“ Tak nech to účinkuje aj u vás!






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >