Ako vybieliť oblečenie? Poslúži vám citrón či prášok do pečiva

gb, 30. apríla 2019 o 12:09

Po častom praní oblečenie stráca farbu a bledne. S pomocou prírodných prostriedkov mu však môžete vrátiť zašlú slávu.

Dodajte svojmu oblečeniu znovu lesk.

Foto: Shutterstock.com

Citrón

Zašednuté oblečenie nechajte pár hodín namočené v lavóre s horúcou vodou, do ktorej pridáte citrón nakrájaný na plátky alebo ho môžete aj vymačkať. Potom oblečenie vyperte ako zvyčajne. Druhou možnosťou je pridať asi sto mililitrov citrónovej šťavy priamo do prania, do bubna práčky.

Prášok do pečiva

Oblečenie namočte do vody, v ktorej ste rozpustili obyčajný prášok do pečiva a nechajte tak asi hodinu. Prípadne môžete prášok do pečiva pridať priamo do prania k praciemu prášku.

Vínny ocot

Pôsobí ako prírodná aviváž, oblečenie zmäkčuje a má aj bieliace účinky. Pri praní ho trochu nalejte namiesto aviváže. Nemusíte mať obavy, že oblečenie bude octom cítiť, vínny ocot nemá tak silnú arómu ako ten bežný a po uschnutí nebudete o použití octu ani vedieť.

Jedlá sóda

Isté bieliace účinky má aj jedlá sóda. Pridajte lyžičku sódy priamo do bubna práčky alebo ju prisypte k praciemu prášku. Výhodou sódy je, že zmäkčuje vodu, práve tvrdá voda je častou príčinou, prečo oblečenie rýchlo šedne.

Ak na bielenie používate chemické výrobky, je dobré vedieť, že bielia pomocou agresívnej chémie, ktorá poškodzuje vlákno, čo má za následok zhoršenú kvalitu oblečenia.

VIDEO: Pozrite si, ako sa dá vyrobiť domáci prací prášok





Môžete vyskúšať aj výrobu domácej aviváže









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >