Ako trávia Vianoce štyri slovenské rodiny. Podelili sa aj o vzácne rodinné recepty

ahojmama.sk, 24. decembra 2022 o 04:55

Každá rodina má v dnešný deň tie svoje drobné tradície, ktoré Vianociam dodávajú tú pravú čarovnú príchuť. Niekto zdobí stromček, niekto chodí do prírody, niekto chystá ešte na poslednú chvíľu darčeky. Ako to vyzerá u vás? Štyri slovenské rodiny sa podelili o to, ako trávia najkrajšie sviatky v roku.

Rodina Kováčovcov z Levíc má Vianoce veľmi rada. Na minuloročnej fotografii otec a manžel Peter, deti Peťka (8), Šimon (5) a Riško (2) a nechýba samozrejme ani mamička Andrea.

Foto: archív Andrey Kováčovej

Deťom doprajeme dlhé Vianoce

Sme veriaca rodina, a tak sa snažíme viesť deti k tomu, že Vianoce sú o Bohu a ten najväčší dar nám už bol daný z neba. Počas adventu sme mali dva rituály. Deti sa zapojili do iniciatívy u nás v kostole, kde zbierali dobré skutky. Za každý dostali pierko, ktoré prilepili na krídla anjela, aby mohol lietať. Počas prvého adventného týždňa mali niekomu poďakovať, počas ďalšieho niekomu povedať povzbudivé slová...

Druhým rituálom bolo, že počas adventu som sa snažila nájsť si čas na každé dieťa zvlášť, pretože počas roka sme ako rodina stále pohromade. Cítim, že deti ma potrebujú občas mať len pre seba. Robili sme si preto také vianočné rande. Išli sme do kaviarničky, kde sme si dali punč a hrali sa spoločenské hry alebo sme spolu nakupovali, prípadne si doma urobili kakao s marshmallows.

Už na začiatku adventu sme ozdobili vianočný stromček, pretože deti chceli mať dlhšie Vianoce. Vyrobili sme si naň aj vlastné ozdoby a deti sa zo stromčeka nesmierne tešili. Keď si na Mikuláša pod rozžiareným stromčekom rozbaľovali darčeky, malo to úplne inú atmosféru. Vlastnými ozdobami sme si vyzdobili si okná. Chcela som, aby sa na príprave Vianoc takto podieľali aj deti.


Pozrite si milé video, ako v rodine Kováčovcov prežívajú adventný čas.

Pred štedrovečernou večerou chodíme vždy na prechádzku. Nechávame otvorené okno, aby mohol prísť Ježiško a nechať deťom toľko očakávané darčeky. Ja poviem, že idem na toaletu a darčeky v nestráženej chvíli vždy naukladám po stromček. V meste chodíme k domu, ktorý cez Vianoce najviac svieti, vysvietené má snáď úplne všetko. Keď sa vrátime domov, vidíme, že okno je otvorené a Ježiško tak naozaj prišiel. Naše deti pripravujeme na to, že Ježiško darčeky nenosí, postupne. Nechcem, aby sa to dozvedeli od niekoho v škole a bol to pre ne šok. Vysvetľujem im, že väčšie, osem- či deväťročné deti sa už stávajú Ježiškovými pomocníkmi, aby postupne pochopili, že nie vždy darčeky roznáša len Ježiško a necítili sa oklamané.

Na Vianoce k nám pozývame manželových rodičov. Manžel na začiatku večere vstane a zrekapituluje celý rok, povie, čo sa komu podarilo, napríklad že Šimonko mal svoj prvý koncert na klavíri. Potom si dávame predsavzatia do nového roku, čo by sme chceli každý dosiahnuť. Z rituálov rozrežeme jabĺčko a keď má párny počet jadierok, v rodine nebude prírastok, a keď nepárny, niekomu sa narodí dieťatko a my hádame, kto by sa tak mohol tešiť z nového člena rodiny. Ďalej hádžeme do kútov orechy, aby sme vyhnali zlých duchov a aby doma len dobre bolo.

Na stole máme šupiny na zachovanie hojnosti. Požehnávame chlebík, jeme oplátky. V rodine môjho nebohého otca mali rituál, ktorý sa dedil z generácie na generáciu. Medom požehnával každého člena rodiny a to teraz robíme aj my. Pred večerou sa pomodlíme. Jeme našu hutnú kapustnicu, máme lososa a šalát. Po večeri pozeráme rozprávky, hráme sa, deti sa tešia, čo dostali. S manželom ešte chodíme na polnočnú omšu. Vianoce máme radi a vždy sa na ne tešíme.

Teplý jablčník do chladných dní
Fantastický jablčník z lístkového cesta, ktorý vás zahreje počas chladných dní adventu.

Budeme potrebovať:
10 jabĺk
1 balenie lístkového cesta
80 g masla
2 lyžice trstinového cukru
2 lyžičky škorice
1 vajce na potretie
maslo a múku na vymastenie a vysypanie formy

Postup:
Jablká ošúpeme, zbavíme stredu s kôstkami a nakrájame ich na plátky. Maslo si roztopíme a pridáme k nemu jablká a trstinový cukor. Zmes povaríme asi 5 minút. Rozložíme si lístkové cesto a pomocou formy odmeriame potrebne veľké časti, ktoré odkrojíme. Formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Potom do formy premiestnime cesto. Najjednoduchší spôsob, ako to spraviť, je pomocou valčeka.

Cesto zapracujeme rukami, aby pokrylo celú plochu formy. Posypeme škoricou, pridáme jablká a znovu posypeme škoricou. Zo zvyšného cesta nakrájame dlhé pásy do tvaru mriežky a položíme ich na koláč. Pásy dôkladne potrieme vajíčkom. Koláč pečieme pri v trúbe vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút.

Teplý jablkový koláč.

Foto: archív Andrey Kováčovej


Andrea Kováčová, mama troch detí a zakladateľka projektu Čo dokáže mama, Levice


Štedrý deň u nás začína veľkou prechádzkou

Vianoce sú pre nás, asi ako pre väčšinu ľudí, najkrajšie sviatky v roku. Deti sa na ne tešia odkedy sa v televízii objaví prvá vianočná reklama, takže sa postupne pripravujeme už nejaký čas vopred.

Pečenie medovníkov je pre Adrianine deti zábavné.

Foto: Adriana Vaneková
Zväčša po Mikulášovi zahájime veľké vianočné upratovanie, dom si vyzdobíme doma vyrobenými dekoráciami, napíšeme list Ježiškovi a podobne. Tie bezprostredné prípravy začínajú deň pred Štedrým dňom, kedy sa zdobí stromček. Robia to deti a nesmú na ňom chýbať svetielka, zlaté guličky, perníčky, sušené pomaranče, mandarínky a šišky.

Na Štedrý deň hneď ráno chodíme každoročne celá rodina na veľkú prechádzku do prírody, poobede pripravujeme štedrovečerné menu a deti pozerajú rozprávky. Najobľúbenejšia je Mrázik. Na štedrovečernom stole máme stále veľkú misu s ovocím, oblátky s medom a kapustnicu. Hlavné jedlo je losos so zemiakovým šalátom. Po večeri sa všetci zídeme pod stromčekom, spoločne rozbaľujeme darčeky a počúvame koledy. Prvý a druhý sviatok vianočný chodíme na návštevy k rodine a známym, oddychujeme, pozeráme vianočný program. A ak je sneh, tak sa chodíme sánkovať. Najdôležitejšie je, že sme všetci doma a spolu.

Kokosové guličky podľa Adriany
Potrebujeme: balík sušených ďatlí, ovsené vločky, kokosový olej, strúhaný kokos, mandle
Postup: Ďatle na noc namočíme do vody aby zmäkli. Rozmixujeme ich, pridáme 2 polievkové lyžice kokosového oleja, 2 lyžice strúhaného kokosu a ovsené vločky tak, aby vznikla hustá hmota. Z nej tvarujeme guličky. Do stredu každej vložíme mandľu a obalíme v kokose. Dáme na 2 hodiny do chladničky, aby stuhli a môžeme maškrtiť.

Adriana Vaneková, Beluša


Vždy sme pod stromčekom našli, po čom sme najviac túžili

Vianoce, žiarivé, trblietavé, biele a mrazivé, pokojné a radostné... Koľko atribútov pripisujeme týmto sviatkom, a pritom ako často sme cez okno hľadeli na zapršané strechy, koľkokrát sme trénovali trpezlivosť a stromček uväzovali zo všetkých možných uhlov, aby už konečne nestál nakrivo a koľkokrát sme sa zdvorilo usmievali nad ponožkami a pyžamom, len aby bolo v rodinnom kruhu všetko v poriadku? A po tom kolotoči (nielen) na Štedrý deň koľkokrát mama od únavy zaspala v kresle a nedočkala sa ani črievičky na drobnej nožičke Popolušky, nieto ešte finálnej pesničky „božského Káju“ z vianočného koncertu vysielanom na jednom z dvoch televíznych programov?

Aj u vás to bolo tak alebo aspoň tak podobne? Som si istá, že to je na tom to čarovné. Že všetci máme v tých osobitých zvykoch silnú spoločnú tradíciu a túžbu: vyčarovať pre našich milovaných výnimočný okamih Vianoc.

Upratovanie, pomáhanie v kuchyni, príprava ozdôb, áno, patrilo to k tomu. A stromček! Ten zdobil vždy náš ocino, tajne, v noci, aby ráno, keď vojdeme v očakávaní do obývačky, sme ho našli stáť opäť tam, kde aj minulý rok, opäť rovnako krásny, striebristý, vysoký. Zhodnotili sme, či sú všetky ozdoby na svojich miestach, či daktoré pribudli, či sú sviečky rovnomerne rozložené, aby sme mohli ocina pochváliť. Tieto istoty, že je to opäť ako minulý rok a aj ako rok predtým a predtým, tie opakujúce sa rituály prepožičiavajú Vianociam svoje čaro a dodávajú pokoj. No to sme vtedy ešte iba tušili.

Alexandra Hučeková s mladším synom Vilkom.

Foto: archív Alexandry Hučekovej
Ale ako tisíce iných detí aj ja som s bratom čakala na jediné: na darčeky. Patrili sme medzi tie disciplinované, ktoré dobre vedeli, kde majú rodičia tie tajné skrýše na darčeky (no predsa vo veľkej skrini, kde inde?!), ale nechceli sme sa dobrovoľne ukrátiť o radosť z prekvapenia. A tak sme čakali týždne, dni a hodiny a podchvíľou sme si raz jeden a raz druhý hovorili zaklínadlo: „Čas plynie!“ a náramne sme sa nad týmto uistením smiali. A čas plynul.

Na Štedrý deň po prechádzke ku starým rodičom a tiež na cintorín zapáliť sviečku tým, s ktorými Vianoce prežívame v našich srdciach, sme si vychutnali „našu“ kyslú polievku s celým kusom zemiaku a rezancami. Vydarený začiatok. A potom, klobúk dole pred maminou, ktorá skombinovala v celodennom úsilí na tanier to, čo má každý rád: kapor so šalátom, kapor so zemiakmi, rezeň so šalátom, rezeň so zemiakmi a kompótom... Mamina sa nikdy nepomýlila. Rýchlo, rýchlo, veď čas plynie... Skrytí v detskej izbe sme čakali na zvonček. A potom sme vo svetle svetielok začali s rozdávaním a otváraním darčekov. A vždy sme si našli, po čom sme práve vtedy najviac túžili. Ďakujem, milí rodičia.

Večer a ďalšie dva sviatočné dni sa niesli v atmosfére stretnutí celej rodiny, kriku, smiechu, vône a chuti jablkovo-makového koláča, aký vedela upiecť iba moja starká. Niekedy sa aj mne vydarí, ale nikdy ho nedokážem tak naservírovať ako ona, ako podľa pravítka. Viete, na čo si veľmi rada spomínam? Keď sme sa večer vracali od starkej z Martina, šli sme asi 30 minút autobusom do Vrútok a počítali sme pritom rozsvietené vianočné stromčeky v oknách bytov a domov. Ticho pripočítavať jeden, dva... trinásť, štrnásť...

A čas plynie. Avšak rituály, vnášajúce do zmätku všedného dňa pokoj a istotu, ostávajú. A dnes my, rodičia, prenášame tieto tradície do našich nových rodín a učíme ich naše deti. Aj keď im to pripadá niekedy trápne a zbytočne predlžujúce čas ku rozbaleniu darčekov, vnímam, ako rešpektujú, že všetko má svoje miesto a svoju chvíľku. A čas plynie. A ja som pochopila, že Vianoce majú svoju oveľa väčšiu silu, keď ich máme pre koho pripravovať, keď prestrieme stôl a vieme, že si k nemu usadnú v slávnostnej nálade tí, na ktorých nám najviac záleží.

Že si občas zabudnem rozbaliť darček, lebo sledujem radosť svojich detí a nemám čas na seba, a že mi oči klipkajú, keď večer sedíme u rodičov môjho manžela a už možno aj pätdesiatykrát sledujem tú istú črievičku a tú istú Popolušku, čo na tom záleží? V tom plynutí času nachádzame svoje istoty, barličky, silu. Verím, že tomu nebude inak ani tento rok. Krásne a veselé prajem.

Môj dlhoročný recept na skvelý svieži makový jablčník od starkej
Potrebujeme:
• 1 kg očistených jabĺk pokrájaných na menšie kolieska alebo 1 kompótovú fľašu zavarených kúskov jabĺk
• 500 g práškového cukru
• 6 vajec
• 2 dl oleja
• 2 dl vlažnej vody
• 300 g polohrubej múky
• 150 g mletého maku
• ½ prášku do pečiva
• čokoládovú polevu

Jablká očistíme, nakrájame na menšie kolieska (plátky) a podusíme so 100 g cukru domäkka. Po udusení necháme jablká odkvapkať, aby sa zbavili vody. Zatiaľ oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh a žĺtky vymiešame s 300 g cukru do peny. Postupne vmiešame olej, vodu a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Do masy zapracujeme sneh z bielkov.

V miske zmiešame mak so zvyšným cukrom. Do maku pridáme asi tretinu cesta, ktorú sme odobrali z celkového objemu. Plech vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne na papier rozložíme udusené jablká. Na jablká rozotrieme makové cesto a navrch zvyšok žĺtkového cesta. Pečieme asi 30 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov.

Po vychladnutí koláč vyklopíme na podložku a odstránime papier z jablkovej vrstvy. Potrieme čokoládovou polevou. Necháme v chlade stuhnúť a pokrájame na kocky.

Alexandra Hučeková zo Žiliny, mama dvoch synov (12 a 18 rokov), víťazka súťaže Učiteľ Slovenska 2022


Manžel nám robí dídžeja a je veselo

Očakávanie sviatkov Vianoc v našej rodine začína v predvečer Mikuláša. Mikuláš u nás rozdeľuje nádielku do čižiem 5. decembra večer. Keď bol syn malý, veril, že mikulášsku nádielku roznáša jeho dedko, keďže sa volá Mikuláš a strašne dedka ľutoval, že koľko sa dedko musí nachodiť a naroznášať.

Adriana má rada vyzdobený byt, na dekoráciách si dáva záležať.

Foto: Adriana Jenčová
Po tomto dátume začíname vyzdobovať zimnými dekoráciami interiér aj exteriér. Dva týždne pred Vianocami pečieme so synom medovníky, linecké koláčiky a orechovo-vanilkové rožky. Tesne pred Vianocami jedna stará mama tradične pečie medový zákusok, druhá punčový a ja ešte nejaké dve rolády. Manžel nám pri tom robí dídžeja a púšťa najkrajšie slovenské koledy od rôznych interprétov.

V predvečer Štedrého dňa pripravujem zemiakový šalát, aby odležal a varím rusnácku hubovú mačanku s cesnakom a šťavou z kvasenej kapusty. Tiež deň
vopred, pretože, keď postojí, je oveľa lepšia. Na Štedrý deň varím ešte kapustnicu s hríbikmi a klobáskou a vypekám rybu.

Večer pripravím slávnostne stôl, na ktorom okrem spomínaných jedál nesmú chýbať oblátky s medom a cesnakom. Niekedy sú na ňom aj rusnácke kysnuté pirohy plnené kapustou a slaninkou, vypekané na oleji alebo pirohy so zemiakmi pečené v rúre, odvarené a mastené prepraženým maslom s cibuľkou.

Po večeri si rozbalíme darčeky a sviatky pokračujú do noci v kruhu rodiny a rodinných priateľov. Žijeme na dedine, takže okolo desiatej večer k nám zavítajú koledníci, Betlehemci a aj s nimi oslávime príchod spasiteľa. Zakoledujú nám, zaspievajú, my ich obdaríme peniažkami a pohostíme. Na Prvý sviatok vianočný stále navštevujeme rodičov a obdaruvávame ich, ak s nimi nie sme na Štedrý deň.

Vianočné sviatky milujeme. Sú to pre nás najkrajšie sviatky v roku. Trávime ich veselo v kruhu rodiny a priateľov. A preto všetkým ľuďom dobrej vôle prajem šťastné a veselé Vianoce, aby si ich užili v kruhu najbližších a najmilších a aby nadchádzajúci rok bol lepší, bohatší, aby prežili v zdraví a šťastí, hojnosti a spokojnosti nielen sviatky, ale aj Nový rok a celý rok 2023. Christos roždajetsia – Slavime jeho!

Adrianina Rusnácka mačanka
Potrebujeme: 2 litre vysušených húb, 2 hlávky cesnaku, 1 liter šťavy z kyslej kapusty, 1 polievková lyžica hladkej múky, 1 polievková lyžica soli
Postup: Večer pred prípravou namočíme huby do vlažnej vody. Ráno ich scedíme, nakrájame na menšie kúsky a dáme variť do štyroch litrov vody v aspoň päťlitrovom hrnci. Keď budú huby mäkké a uvarené, pridáme tam načistený a nadrobno nakrájaný cesnak. Varíme asi 30 minút. Medzitým rozmiešame kapustovú šťavu s múkou tak, aby neboli hrudky a pridáme do hrnca. Miešame, kým to nebude vrieť. Napokon dochutíme soľou, odstavíme a prikryjeme. Je dobré nechať ju takto odstáť do druhého dňa, všetky chute sa premiešajú a je fakt delikatesná. Dobrú chuť!

Adriana Jenčová, Habura, okr. Medzilaborce





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >