Ako správne rozmrazovať hydinu a prečo vyhadzovať obaly z vajíčok

TASR, pt, 6. februára 2024 o 06:20

Bezpečnosti nie je nikdy dosť, aspoň nie v tomto období, kedy človek ani nevie, kde aký vírus sa naňho nalepí. Aby sme minimalizovali riziko a neochoreli tam, kde nemusíme, hygienici pripravili sumár odporúčaní bezpečného nakladania s potravinami a ich prípravy.

Vajčíka dôkladne tepelne upravte a pre istotu sa zbavte aj obalov, v ktorých ste ich kúpili.

Foto: shutterstock.com

Dôvod? Prevencia proti vtáčej chrípke, ktorá sa u ľudí prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Ďalší priebeh závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu človeka. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.

Takže minimalizovať riziko prenosu vtáčej chrípky na človeka z potravín možno dodržiavaním týchto zásad:

1. Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín. Pri manipulácii s nimi je dôležité dôkladné umývanie pracovných plôch a kuchynského náradia.

2. Odstraňujte obaly. A to ako od hydiny, aj od vajíčok, v ktorých ste ich kúpili. Nikdy neviete, čo všetko sa na nich chytilo a stále drží.

3. Rozmrazujte hydinu na podnose v chladničke. Dbajte, aby ste dôsledne odstraňovali tekutinu, ktorá pri rozmrazovaní vyteká.

4. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami používajte oddelený riad a pomôcky.

5. Dôkladne varte. Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia. Presvedčte sa, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné – znie základná rada.

6. Umývajte si ruky. Pri príprave jedla, pri manipulácii s ním, nehovoriac o tom, ak chováte doma hydinu.

7. Kontaktujte Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, a to v prípade zmeny správania hydiny, aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov. Stačí aj zavolať na číslo 112. Nedotýkajte sa kadáveru, vyvarujte sa akéhokoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a podobne.
(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >