Vajčíka dôkladne tepelne upravte a pre istotu sa zbavte aj obalov, v ktorých ste ich kúpili.
Foto: shutterstock.comDôvod? Prevencia proti vtáčej chrípke, ktorá sa u ľudí prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Ďalší priebeh závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu človeka. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.
Takže minimalizovať riziko prenosu vtáčej chrípky na človeka z potravín možno dodržiavaním týchto zásad:
1. Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín. Pri manipulácii s nimi je dôležité dôkladné umývanie pracovných plôch a kuchynského náradia.
2. Odstraňujte obaly. A to ako od hydiny, aj od vajíčok, v ktorých ste ich kúpili. Nikdy neviete, čo všetko sa na nich chytilo a stále drží.
3. Rozmrazujte hydinu na podnose v chladničke. Dbajte, aby ste dôsledne odstraňovali tekutinu, ktorá pri rozmrazovaní vyteká.
4. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami používajte oddelený riad a pomôcky.
5. Dôkladne varte. Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia. Presvedčte sa, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné – znie základná rada.
6. Umývajte si ruky. Pri príprave jedla, pri manipulácii s ním, nehovoriac o tom, ak chováte doma hydinu.
7. Kontaktujte Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, a to v prípade zmeny správania hydiny, aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov. Stačí aj zavolať na číslo 112. Nedotýkajte sa kadáveru, vyvarujte sa akéhokoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a podobne.
(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)