Zázračná moc šípok. Tri recepty bylinkárky, ako využiť liečivú silu týchto plodov jesene

Patricia Poprocká, 28. októbra 2023 o 06:32

Šípkový čaj, džem, niekto z nich robí aj víno. Šípky sú pre vysoký obsah vitamínu C odporúčané na posilnenie imunity. Vynikajúce účinky majú však i vo forme octu či oleja – napríklad proti kašľu či na popraskanú kožu. Ako si ich pripraviť, radí Jarmila Jovankovičová, srbská Slovenka, ktorá sa venuje tejto oblasti v Báčskom Petrovci v Srbsku.

Šípky majú vynikajúce liečivé účinky, vraví Jarmila Jovankovičová.

Foto: archív J. Jovankovič

Absolventka štúdia žurnalistiky na Filozofickej fakulte UK v Bratislave sa po rokoch práce v marketingu rozhodla vrátiť do vlasti i k starej záľube – bylinkám. Dnes vyrába rôzne preparáty a zo šípok odporúča toto.

Ocot proti kašľu a pri chrípke

Potrebujeme 1 diel šípok, 2 diely jablčného octu, najlepšie domáceho, a dobre tesniacu sklenenú nádobu. „Najskôr šípky dobre umyte, usušte a zbavte ich prípadných poškodených častí. Potom každý plod prekrojte alebo rozmixujte, následne dajte do octu,“ vysvetľuje Jarmila. Takto by malo postáť dva týždne a – liečivý ocot je hotový. „Po precedení máte hotový prostriedok na kašeľ, na imunitu a pri chorobách, pri ktorých na uzdravenie potrebujete vysoké dávky vitamínu C ako chrípka či prechladnutie,“ dodáva. Šípkový ocot sa konzumuje každé ráno jedna čajová lyžička, pridaná do pohára s vodou.

Šípková tinktúra

Aj v tomto prípade potrebujete jeden diel šípok, ktoré ale namáčajte do dvojnásobného množstva liehu. Nechajte vylúhovať opäť dva týždne a tinktúru potom užívajte v množstve priamo úmernom vašej hmotnosti – jedna kvapka na kilogram denne. „Čiže ak vážite napríklad 60 kíl, dáte si trikrát denne po 20 kvapiek. V prípade akútneho ochorenia si ju môžete aj dať každú hodinu. Naopak, na prevenciu stačí raz denne ráno na lačno,“ spresňuje Jarmila Jovankovičová.

Jeseň je ideálny čas na zbieranie šípok.

Foto: Patricia Poprocká

Olej zo šípok, prípadne krém

Pomeliete šípky, najlepšie suché plody. Zmiešate s olejom, ktorý je za studena lisovaný – môže byť olivový, mandľový či iný, opäť v pomere 1:2. Zohrievajte vo vodnom kúpeli dve až tri hodiny na 60 stupňoch. Potom sceďte cez hustú gázu (nie cez sitko), aby sa na nej zachytili všetky pichliačiky a iné nečistoty a olej ostal krásne čistý. Môžete ním potom podľa potreby natierať tvár, popraskané pery, ruky a päty. Ak chcete, môžete si z tohto oleja pripraviť aj šípkový krém. A to jednoducho – zmiešate ho so včelím voskom, v pomere 1/4 vosku a 3/4 oleja zo šípok.

Viac o Jarmile a jej životnom príbehu sme písali v tomto článku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >