Šípky majú vynikajúce liečivé účinky, vraví Jarmila Jovankovičová.
Foto: archív J. JovankovičAbsolventka štúdia žurnalistiky na Filozofickej fakulte UK v Bratislave sa po rokoch práce v marketingu rozhodla vrátiť do vlasti i k starej záľube – bylinkám. Dnes vyrába rôzne preparáty a zo šípok odporúča toto.
Ocot proti kašľu a pri chrípke
Potrebujeme 1 diel šípok, 2 diely jablčného octu, najlepšie domáceho, a dobre tesniacu sklenenú nádobu. „Najskôr šípky dobre umyte, usušte a zbavte ich prípadných poškodených častí. Potom každý plod prekrojte alebo rozmixujte, následne dajte do octu,“ vysvetľuje Jarmila. Takto by malo postáť dva týždne a – liečivý ocot je hotový. „Po precedení máte hotový prostriedok na kašeľ, na imunitu a pri chorobách, pri ktorých na uzdravenie potrebujete vysoké dávky vitamínu C ako chrípka či prechladnutie,“ dodáva. Šípkový ocot sa konzumuje každé ráno jedna čajová lyžička, pridaná do pohára s vodou.Šípková tinktúra
Aj v tomto prípade potrebujete jeden diel šípok, ktoré ale namáčajte do dvojnásobného množstva liehu. Nechajte vylúhovať opäť dva týždne a tinktúru potom užívajte v množstve priamo úmernom vašej hmotnosti – jedna kvapka na kilogram denne. „Čiže ak vážite napríklad 60 kíl, dáte si trikrát denne po 20 kvapiek. V prípade akútneho ochorenia si ju môžete aj dať každú hodinu. Naopak, na prevenciu stačí raz denne ráno na lačno,“ spresňuje Jarmila Jovankovičová.Jeseň je ideálny čas na zbieranie šípok.
Foto: Patricia Poprocká