Ako sa nenakaziť koronavírusom alebo dostať čo najmenšiu dávku

Gabriela Bachárová, 8. októbra 2020 o 05:10

V boji proti chorobe Covid-19 nie ste bezbranní. Ak budete dodržiavať zopár jednoduchých, ale účinných opatrení, môžete riziko, že sa nakazíte, výrazne obmedziť.

Dodržovať pravidlá sa vyplatí.

Foto: Shutterstock.com

Samozrejme, nie vždy je možné dodržať všetky zásady. Ak posielate deti ráno do školy, kde sa stretávajú so spolužiakmi z rôznych prostredí, je vám určite jasné, že nie ste bez rizika. Rovnako ak musíte cestovať do práce MHD. Má však zmysel ovplyvniť všetko ostatné.

Nasledujúce rady, ako sa nenakaziť, zverejnila facebooková skupina Pacienti s Covid-19 v Česku a na Slovensku. Tá združuje ľudí, ktorí si nákazou prešli alebo prechádzajú, rovnako i ďalších záujemcov, ktorí považujú súčasnú pandémiu za hrozbu a chcú sa o priebehu ochorenia dozvedieť čo najviac.

20 rád, ako sa nenakaziť

1. Zaobstarajte si respirátor FFP2 bez výdychového ventilu, ideálne tuzemskej výroby, alebo rúško z nanomateriálu od domáceho certifikovaného výrobcu.

2. Môžete tiež používať bavlnené rúško s vreckom, do ktorého vložíte jednorazový nanofilter.

3. Jednorazové respirátory i nanorúška sa dajú použiť opakovane, ak ich necháte sterilizovať 30 minút v obyčajnej rúre na 70 stupňov (mikrovlnka je nevhodná, riziko požiaru!).

4. Aj látkové rúško môže byť užitočné, hlavne ak má viac vrstiev – znižuje dávku vírusu, ktorú človek vypustí do okolia a do istej miery i množstvo vdýchnutých kvapôčok z okolia.

5. Zdravte a vítajte sa s ostatnými bezkontaktne, napríklad zamávaním, úklonom alebo ťuknutím lakťom, kreativite sa medze nekladú.

6. Obmedzte na minimum návštevy všetkých akcií, kde sa stretne veľa ľudí v uzatvorenom priestore a ideálne i tých, kde sa stretne veľké množstvo ľudí vonku na malom priestore.

7. Pohybujte sa čo najviac vonku, ak to počasie dovolí – bežte sa prejsť, zabehať si, zajazdiť si na bicykli, in-line korčuliach. S deťmi choďte na vonkajšie ihrisko.

8. Od ostatných ľudí si udržujte aspoň dvojmetrový odstup.

9. Ak sa ocitnete v zhluku ľudí, nasaďte si respirátor i vonku.

10. V reštaurácii dávajte prednosť záhradke, aj keď je chladno. Radšej sa teplo oblečte a vyhnite sa posedeniu v interiéri.

11. Dôkladne si umývajte ruky mydlom.

12. V situácii, keď nie je mydlo k dispozícii, noste vo vrecku alebo v kabelke dezinfekciu.

13. Dezinfikujte i predmety, ktorých sa často dotýkate, napríklad mobilný telefón či kľúče. Vyplatí sa dezinfikovať tiež kľučky na dverách.

14. Použitý respirátor či rúško dajte do vrecúška, nech nekontaminujete zvyšok vecí v kabelke či batohu.

15. V interiéri veľa vetrajte, ideálne prievanom. Ak nemáte možnosť vytvoriť prievan, môžete na zvýšenie efektivity umiestniť k oknu či dverám ešte ventilátor.

16. Často utierajte povrchy čistiacim prípravkom. Nemusí to byť vždy dezinfekcia, stačí utrieť mydlovým čističom či saponátom.

17. V spoločných priestoroch, kde je viac ľudí, noste respirátor či nanorúško.

18. Jedzte dostatok ovocia, zeleniny a rýb, prípadne doplňte jedálniček o rybí tuk v kapsliach a vitamín D, môžete pridať i zinok.

19. Dostatočne spite a odpočívajte.

20. Obmedzte konzumáciu alkoholu.
(Autorkou rád, ako sa nenakaziť, je česká novinárka Lucie Tomanová, ktorá sa problematike koronavírusu podrobne venuje)



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >