Koronavírus prenášajú hlavne staršie deti nad 10 rokov

TASR, 24. septembra 2020 o 04:00

Ak sa deti koronavírusom nakazia, vo všeobecnosti neochorejú ani nemajú príznaky tak často ako dospelí. Niektoré dôkazy naznačujú, že to platí predovšetkým u mladších detí. To môže vysvetľovať, prečo šíria koronavírus s menšou pravdepodobnosťou - menej kašľú a kýchajú.

Rúško je dnes najúčinnejšia ochrana pred šírením koronavírusu, medzi deťmi nevynímajúc.

Foto: SITA/AP

Koronavírus sa šíri medzi deťmi aj tínedžermi, ale ako ľahko, to závisí od veku. Veľká štúdia z Južnej Kórey ukázala, že deti vo veku desať rokov a staršie môžu prenášať koronavírus na rodinných príslušníkov ľahšie než mladšie deti a dokonca rovnako ľahko ako dospelí.

Ďalší dôkaz pochádza z nedávnej správy Americkej akadémie pediatrov, v ktorej sa uvádza, že nakazené deti v denných centrách starostlivosti a denných táboroch v americkom štáte Utah skutočne preniesli koronavírus na rodinných príslušníkov vrátane súrodencov. To naznačuje, že malé deti bez príznakov alebo s veľmi miernymi príznakmi môžu infekciu šíriť, lenže miera prenosu je nízka.

Spolu s inými respiračnými vírusmi "sú malé deti továrňami na vírusy a baktérie. V tomto prípade je to odlišné a my naozaj nevieme prečo," povedal Dr. Sean O Leary z Americkej akadémie pediatrov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >