Ako s bábätkom zvládnuť horúčavy. Obliekanie, spanie, prechádzky či cestovanie

gb, 28. júla 2021 o 03:50

Súčasné horúčavy zvládajú zle nielen starší ľudí, veľkú záťaž predstavujú aj pre najmenšie deti. Je preto veľmi dôležité vedieť sa o ne v mimoriadne teplých dňoch správne postarať.

V horúčavách si bude pýtať častejšie.

Foto: shutterstock.com

V centre pozornosti by mal byť najmä pitný režim. „Kým obsah vody u dospelého človeka je približne 60 percent, u malých detí je to až 80 percent, a preto sú počas horúčav na prísun tekutín citlivejšie,“ hovorí Slávka Virágová, primárka novorodeneckého oddelenia v nemocnici v Košiciach-Šaci. Je preto nevyhnutné časté dopĺňanie tekutín: „Ak je bábätko dojčené, bude si pýtať papať dosť často, hoci aj každú polhodinu, a bude sať krátko – len predné mliečko, ktoré mu uhasí smäd.“ Nedojčeným deťom je vhodné ponúkať často čistú vodu.

Ak už dieťa začalo s konzumáciou bežných jedál, platí, že dobrú službu mu v týchto dňoch urobia ľahké, nemastné pokrmy, ktoré by ani nemali byť príliš horúce. Dôležitý je dostatok sezónnej zeleniny a ovocia. Šikovný je napríklad melón, ktorým si dieťa nielen doplní tekutiny, ale dokáže ho aj príjemne schladiť

Ako obliekať bábätko a zvládnuť tropické noci

„Zvyčajne sa pri obliekaní bábätiek riadime univerzálnou radou – bábätko by malo mať jednu vrstvu oblečenia navyše oproti dospelým. V horúcom letnom počasí, keď teplomery ukazujú 30 stupňov Celzia či viac, však môžeme od tejto zásady upustiť, bábätku postačí aj jedna vrstvu oblečenia, napríklad tenučké body. Ideálny materiál je najmä bavlna, pretože umožňuje pokožke dýchať, bábätko sa zbytočne nepotí a bavlna, prípadne organická bavlna, ktorá je mäkučká a bez rôznych nebezpečných látok, akými sú zvyšky pesticídov či nebezpečné farbivá, je príjemná pre pokožku,“ priblížila lekárka.

Bábätká v kočíkoch nepotrebujú v horúčavách čiapku. „Ak ale nechcete nechať holú hlávku, potom sú vhodné vzdušné jemné čiapky určené na leto, opäť ideálne z jemnej tenkej bavlny. Tým najmenším môžeme obliecť tenké bavlnené ponožky. V lete nie sú do kočíkov vhodné prikrývky ako perinky, paplóny či deky, stačí zľahka prekryť tenkou látkovou plienkou. Netreba zabúdať na sieťku proti hmyzu,“ vymenúva primárka.

Na slnko nie

Novorodenci a dojčatá na priame slnko rozhodne nepatria, práve naopak. Treba ich pred ním chrániť. „Ani ten najjemnejší opaľovací prípravok nie je vhodnou alternatívou. Pokožka novorodenca je jemná a citlivá. Snažíme sa voliť prechádzky na čerstvom vzduchu v tieni. Vhodné sú napríklad prechádzky v lesných parkoch alebo počas pobytu na čerstvom vzduchu umiestniť kočík s dieťatkom do tieňa, napríklad pod slnečník, ak nemáte kočík so slnečnou clonou," konštatuje lekárka.

Tiež je dôležité zvoliť vhodný čas na prechádzky - v dopoludňajších hodinách, kedy ešte intenzita tepla nie je vysoká, a v neskorých odpoludňajších hodinách, kedy už intenzita tepla nie je vysoká. Častejšie sprchovanie alebo osviežovanie tela vlažným uterákom či plienkou je lepšie ako ochladzovanie sa v obchodnom centre, kde na plné obrátky beží klimatizácia.

„Počas tropických nocí sa bábätkám môže horšie spať. Skúste vytvoriť príjemné prostredie tým, že miestnosť, v ktorej spinká, poriadne prevetráte, schladíte, prípadne necháte otvorené okno aj na noc. Treba ale dbať na to, aby bábätko nebolo v prievane. Na oblečenie stačí tenké pyžamko a naozaj tenká prikrývka – nie perinka, paplón či deka. Alebo nechajte bábätko spinkať v letnom spacom vaku. Počas noci môže vyžadovať viac tekutín,“ vraví primárka.

Cestovanie autom

Pokiaľ to nie je nevyhnutné, v tropických horúčavách necestujte s bábätkom autom. Ak sa rozhodnete ísť s dieťatkom na dlhšiu cestu, napríklad na dovolenku k moru, cestujte radšej v noci, keď v aute nie je tak horúco. Voľte destinácie, ktoré sú blízke vzdialenosťou aj kultúrou. Exotické krajiny sú určite zaujímavé, ale hrozí tu aj vyššie riziko rôznych infekcií a potrebné diagnostické a terapeutické možnosti môžu byť obmedzené.

Nikdy, za žiadnych okolností, nenechávajte bábätko zatvorené v aute bez dozoru! Teplota v aute v lete sa veľmi zvyšuje, čo je nebezpečné, bábätko sa aj za pár minút môže prehriať a môže to mať vážne zdravotné následky. Aby na dieťatko nesvietilo slnko, môžete si pomôcť bavlnenými plienkami zavesenými na oknách auta alebo slnečnými clonami do auta. Pri dlhších cestách treba robiť prestávky a dopĺňať bábätku tekutiny.

„Klimatizácia pre bábätká nie je vhodná. Treba mať na pamäti, že aj pre dospelých by rozdiel medzi klimatizovaným priestorom a vonkajším prostredím nemal byť väčší ako 5 – 6 stupňov Celzia, teplotný „šok“ môže byť tiež nebezpečný,“ dodáva lekárka. O zdravotných rizikách klimatizácie si môžete prečítať tu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >