Ako nosiť reflexné prvky, kde stáť na zastávke... 10 zásad, ako znížiť riziko, že vás či vaše dieťa zrazí auto

Gabriela Bachárová, 12. októbra 2022 o 05:00

Nešťastné udalosti z posledných dní, pri ktorých opití vodiči spôsobili tragické či vážne dopravné nehody, upriamili pozornosť na prevenciu zrážky auta s chodcom. Niekedy sa hroznej udalosti, žiaľ, nedá zabrániť, inokedy sa však dá riziko aspoň trochu zmenšiť, prípadne sa mu priamo vyhnúť. Máte zautomatizované zásady bezpečného pohybu chodca? A naučili ste ich svoje deti? Tu je malé opakovanie.

Na prechode len bezpečne.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

1. Pri kraji chodníka

Je pravdou, že chodci by po chodníku mali chodiť po pravej strane. Ak však na ňom okrem vás nie je takmer nik a vedľa vedie frekventovaná cesta, snažte sa držať vždy pri vonkajšom okraji chodníka, čo najďalej od vozovky. Ak máte so sebou dieťa či deti, chráňte ich tak, že vy pôjdete bližšie k ceste a deti budú od nej ďalej.

2. Bezpečne na zastávke

Aj na zastávke autobusu či električky možno stáť trochu bezpečnejšie. Nebyť blízko pri ceste, ale práve naopak. Prípadne sa schovať za stĺp lampy alebo tabuľu s dopravným poriadkom. To by vás mohlo trochu ochrániť pred priamou zrážkou s autom.

3. Jednotlivec vľavo, skupina vpravo

Po ceste chodia chodci vľavo, maximálne takto môžu ísť dvaja a to aj vedľa seba. Skupina viacerých ľudí sa však už musí pohybovať po pravej strane a vždy jeden za druhým.

4. Reflexné prvky sú nutné

Chodci, ktorí sa pohybujú na ceste v šere alebo za tmy, musia mať na sebe reflexné prvky. Neplatí to, čo si často myslíme, teda že vodič chodca vidí, spomalí a obíde ho. Neosvetlení chodci jednoducho vidieť nie sú. Reflexné predmety si umiestnite najlepšie na konci rukávov, blízko ku kolenám alebo do úrovne drieku. Cyklisti tiež na prilbu a bicykel. Použitie reflexného prvku vodičom umožní vidieť chodca v tme až na dvesto metrov.

5. Povinný prechod pre chodcov

Ak je v blízkej vzdialenosti od chodca prechod, podchod alebo nadchod, je povinný ich použiť a nesmie cestu prechádzať na iných miestach.

6. Vodiča na seba upozornite

Vodičom dajte najavo, že sa chystáte prejsť cez cestu, a to napríklad pohybom ruky. Snažte sa nadviazať s nimi očný kontakt, aby vedeli, že chcete vstúpiť do vozovky. Cez prechod prejdite čo najrýchlejšie, a to po pravej strane. Nechoďte kolmo, ale rovno.

7. Uistite sa, či zastavil aj druhý vodič

Veľmi dôležitá zásada, ktorá môže zabrániť mnohým nehodám. Keď vám zastaví auto v jednom jazdnom pruhu, buďte aj naďalej obozretní a nevkročte do vozovky bezmyšlienkovito, ale maximálne opatrne. Uistite sa, či vám zastavil aj vodič v druhom pruhu. Veľa dopravných nehôd sa stalo práve preto, že druhý vodič jednoducho pokračoval v jazde, pretože si chodca nevšimol. Ak vám auto v druhom pruhu nezastaví, v žiadnom prípade sa nevracajte späť, je to veľmi nebezpečné. Radšej počkajte, kým vás pustí ďalšie auto.

8. Chodci nemajú absolútnu prednosť

Veľa ľudí si myslí, že chodec má absolútnu prednosť na prechode pred vozidlom, avšak nie je to pravda. Vždy je treba zohľadniť, či sa dá cez cestu bezpečne prejsť. Nikto nemá právo len tak vojsť do vozovky a očakávať, že vodič mu vždy zastaví. Predovšetkým chodec musí dať vždy prednosť električke alebo vozidlám polície či záchranky.

9. Na červenú sa nevracajte späť

Stáva sa, že chodec vkročí do cesty, keď práve naskočí červená farba na semafore. Čo robiť v takom prípade? Nevracať sa, ale čo najrýchlejšie prejsť na druhú stranu. Je to bezpečnejší variant ako neuvážený návrat späť.

10. Bezpečný prechod cez cestu

Chodci musia často prechádzať na druhú stranu tam, kde žiadne semafory nie sú. Aj v tomto prípade platí, že treba vodiča upozorniť, že sa chystáte prejsť. Do vozovky vkročte len vtedy, keď auto zastavilo alebo je v bezpečnej vzdialenosti 50 metrov. Dôležitá zásada: chodec by nemal neuváženým vkročením do vozovky donútiť vodiča, aby náhle musel zmeniť smer a rýchlosť jazdy, čo pre neho môže byť nebezpečné.
(zdroj: besip.cz)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >