Ako má vyzerať zasadací poriadok v aute? Bezpečnosť nadovšetko

Gabriela Bachárová, 21. júla 2021 o 04:30

Pubertálne dieťa na sedadle spolujazdca, menšie dieťa v autosedačke položenej vpravo vzadu? To nemusí byť ten najlepší nápad!

Hlavne bezpečne.

Foto: Citroën

Ak chcete jazdiť naozaj bezpečne a ochrániť svoju posádku, pred zapnutím motoru popremýšľajte, ako ju v aute usadiť. Nie je to totiž jedno. Pri správnom „rozložení“ zvýšite bezpečnosť v prípade nehody.

Keď deti trochu podrastú, v mnohých rodinách sa aspoň občas presunú na miesto spolujazdca, pretože sú už „predsa veľké“ a chcú si vyskúšať, aké to je, byť aspoň na chvíľu dospelým. Podľa predpisov môže dieťa sedieť vpredu, ak je vyššie ako 150 centimetrov. Pre deti je to síce možno vítaný dôkaz, že sa približujú k vysnívanému svetu „dospelákov“, avšak ak príde k autonehode, môže mať pre ne táto na prvý pohľad príjemná skúsenosť fatálne následky.

Miestu, na ktorom spolujazdec sedí, sa totiž zvykne hovoriť sedadlo smrti (aj preto, že pri zrážke má vodič tendenciu stočiť auto doprava), hoci niektoré výskumy hovoria o tom, že pri nehodách je najviac ohrozený samotný vodič. V každom prípade však platí, že predné sedadlá sú z hľadiska bezpečnosti najrizikovejšie. Ak preto chcete svoje deti naozaj ochrániť, nedovoľte im tam sedieť!

Vzadu bezpečnejšie

Bezpečnejšie najmä pre deti je usadiť sa vzadu, niektoré zdroje udávajú, že najlepšie miesto je to za spolujazdcom. Prečo? Toto sedadlo sa vo všeobecnosti považuje za najbezpečnejšie, pretože autá sa najčastejšie zrážajú spredu alebo z ľavej strany, hoci samozrejme sú aj výnimky.

Ak však máte malé dieťa, ktoré ešte prepravujete v autosedačke, niektorí experti radia posádzať ho za vodiča a matku vedľa neho, napravo. Je to veľmi praktické v prípade nehody, keď je nutné čo najskôr bezpečne opustiť vozidlo, to znamená vystúpiť vpravo smerom ku krajnici.

Ak by matka sedela na mieste vľavo, za spolujazdcom, musela by najskôr vystúpiť, obísť auto a až potom z neho dieťa vybrať. Prípadne by bola nútená autosedačku aj s dieťaťom prekračovať, čím by sa stratili drahocenné sekundy.

Ak máte viac detí

Ako v aute „poskladať“ deti rôzneho veku? Najstarší potomok, ktorý už dokáže v kríze dobre spolupracovať, by mal sedieť vpravo za spolujazdcom. V prípade nehody je totiž schopný odopnúť ostatným pásy a pomôcť ich dostať von. Ak máte veľa detí a sedemmiestne vozidlo, myslite na to, aby v druhej rade na pravom sedadle „trónilo“ to dieťa, ktoré už môže samo vystúpiť von a je schopné sklopiť sedadlá pre cestujúcich v tretej rade.

Správny zasadací poriadok v aute však nie je všetko, je dôležité dodržiavať aj ostatné bezpečnostné pravidlá. Tu sú niektoré z nich:

- Veľmi dôležité je i správne zapnutie bezpečnostného pásu. Nesmie byť cez brucho, pretože v prípade nehody hrozí vážne poranenie tejto oblasti. Pás má dolu spočívať na panvových kostiach.

- Nepodceňujte ani jeho dostatočne utiahnutie. Ak vznikne medzera medzi telom a pásom, je riziko vnútorného poranenia.

- Tehotné ženy musia mať bezpečnostné pásy samozrejme tiež.

- Deťom cestujúcim v sedačkách v zime vyzlečte pred jazdou zimnú bundu. Ak sa tak nestane, bezpečnostné pásy sa nebudú dať dobre utiahnuť, nepriľnú dostatočne a môže sa stať, že pri náraze alebo prudkom brzdení dieťa zo sedačky doslova vyletí, ako to dokázali aj crash testy.

- Bežný podsedák, ktorý má len sedaciu časť, v aute nestačí. Kvôli bezpečnosti by mal mať aj chrbtovú časť a tiež bočné opierky hlavy, aby dieťa nebolo chránené len bezpečnostným pásom. Viac o pravidlách bezpečnosti v aute a o správnom výbere autosedačky si môžete prečítať v tomto našom veľkom prehľade.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >