Palmový, kokosový i sójový olej. Čo obsahuje umelé mlieko, jeho porovnanie s materským

pt, 29. novembra 2021 o 04:32

Myslíte, že sa vyrovná umelé mlieko materskému? Je to určite snom výrobcov, ktorí v reklamách radi pripomínajú čo najviac podobností ich produktu s materským mliekom, vyrobiť niečo také je však nemožné. Materské mlieko je jedinečné a zloženie sa mení, podľa aktuálneho stavu matky i potrieb dieťaťa, tiež podľa veku.

Prvé umelé mlieko začali vedci vyvíjať v 19. storočí, dnes sa mu vďaka značnej reklame darí, svojim deťom ho dávajú aj ženy, ktoré by nemuseli.

Foto: shutterstock

Vedci však vytvorili porovnávací zoznam, čo obsahuje materské mlieko a čo to umelé, a to v rámci projektu pre Kurz o dojčení pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Douglas College v New Westminster v Kanade. Informuje o ňom občianske združenie MAMILA na svojej webovej stránke.

Obe mlieka majú podľa spomínaného porovnania rovnakú zložku vodu, následne uhľovodíky ako zdroj energie a laktózu. Bielkoviny, potrebné pre svaly a kosti, obsahuje materské mlieko podľa spomínaného zoznamu nasledovné: Srvátkové bielkoviny, alfa laktalbumín, HAMLET (Ľudský alfa laktalbumín usmrcujúci rakovinové bunky), laktoferín, mnohé antimikrobiálne faktory, kazeín, albumín v sére, nebielkovinový dusík, kreatín, kreatinín, urea, kyselina močová a peptidy.

Umelé mlieko má pri bielkovinách uvedené „čiastočne hydrolyzované znížené množstvo minerálov zo srvátkovej bielkoviny z kravského mlieka“.

Výrazný rozdiel je aj v tukoch. Do umelého mlieko sa napríklad pridáva palmový olej, sójový olej, kokosový i slnečnicový, potom olej z M. alpina (Kvasinkové DHA) a olej z C. cohnii (ARA z riasy). Palmový je všeobecne považovaný na nezdravý, jeho výroba má navyše výrazné negatívne vplyvy na životné prostredie.

V materskom mlieku je rozmanité množstvo tukov, štúdia vymenúva 18, napríklad triglyceridy, polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom, kyselina dokosahexénová (DHA, ktorá je dôležitá pre rozvoj mozgu rovnako ako ďalšia tuková zložka materského mlieka kyselina arachidónová (AHA). Z ďalších tukov sú v ňom napríklad kyselina linolová, voľné mastné kyseliny, mononenasýtené mastné kyseliny, nasýtené mastné kyseliny, kyselina olejová, palmitolejová a ďalšie.

Materské mlieko obsahuje oproti umelému viac aminokyselín (čo sú stavebné prvky bielkovín) aj nukleotidov, teda chemických zlúčenín, ktoré sú štrukturálnymi jednotkami RNA a DNA. Má aj viac minerálov.

Z vitamínov majú obe mlieka vitamíny A, B, C, D, E, štúdia udáva v materskom navyše vitamín K.

Oproti umelému mlieku uvádza štúdia v materskom hormóny vrátane oxytocínu či antimikrobiálne faktory, ktoré imunitný systém používa na identifikáciu a zneškodnenie cudzorodých organizmov, ako sú baktérie a vírusy. Tiež vyše 200 rozličných oligosacharidov, glykoproteíny, enzýmy a rastové faktory pomáhajúce pri dospievaní výstelky čreva.

Podrobné porovnanie zloženia materského a umelého mlieka nájdete na tomto linku MAMILY.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >