Prvé umelé mlieko začali vedci vyvíjať v 19. storočí, dnes sa mu vďaka značnej reklame darí, svojim deťom ho dávajú aj ženy, ktoré by nemuseli.
Foto: shutterstockVedci však vytvorili porovnávací zoznam, čo obsahuje materské mlieko a čo to umelé, a to v rámci projektu pre Kurz o dojčení pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Douglas College v New Westminster v Kanade. Informuje o ňom občianske združenie MAMILA na svojej webovej stránke.
Obe mlieka majú podľa spomínaného porovnania rovnakú zložku vodu, následne uhľovodíky ako zdroj energie a laktózu. Bielkoviny, potrebné pre svaly a kosti, obsahuje materské mlieko podľa spomínaného zoznamu nasledovné: Srvátkové bielkoviny, alfa laktalbumín, HAMLET (Ľudský alfa laktalbumín usmrcujúci rakovinové bunky), laktoferín, mnohé antimikrobiálne faktory, kazeín, albumín v sére, nebielkovinový dusík, kreatín, kreatinín, urea, kyselina močová a peptidy.
Umelé mlieko má pri bielkovinách uvedené „čiastočne hydrolyzované znížené množstvo minerálov zo srvátkovej bielkoviny z kravského mlieka“.
Výrazný rozdiel je aj v tukoch. Do umelého mlieko sa napríklad pridáva palmový olej, sójový olej, kokosový i slnečnicový, potom olej z M. alpina (Kvasinkové DHA) a olej z C. cohnii (ARA z riasy). Palmový je všeobecne považovaný na nezdravý, jeho výroba má navyše výrazné negatívne vplyvy na životné prostredie.
V materskom mlieku je rozmanité množstvo tukov, štúdia vymenúva 18, napríklad triglyceridy, polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom, kyselina dokosahexénová (DHA, ktorá je dôležitá pre rozvoj mozgu rovnako ako ďalšia tuková zložka materského mlieka kyselina arachidónová (AHA). Z ďalších tukov sú v ňom napríklad kyselina linolová, voľné mastné kyseliny, mononenasýtené mastné kyseliny, nasýtené mastné kyseliny, kyselina olejová, palmitolejová a ďalšie.
Materské mlieko obsahuje oproti umelému viac aminokyselín (čo sú stavebné prvky bielkovín) aj nukleotidov, teda chemických zlúčenín, ktoré sú štrukturálnymi jednotkami RNA a DNA. Má aj viac minerálov.
Z vitamínov majú obe mlieka vitamíny A, B, C, D, E, štúdia udáva v materskom navyše vitamín K.
Oproti umelému mlieku uvádza štúdia v materskom hormóny vrátane oxytocínu či antimikrobiálne faktory, ktoré imunitný systém používa na identifikáciu a zneškodnenie cudzorodých organizmov, ako sú baktérie a vírusy. Tiež vyše 200 rozličných oligosacharidov, glykoproteíny, enzýmy a rastové faktory pomáhajúce pri dospievaní výstelky čreva.